Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μνήμη, και νέες μελέτες έχουν δείξει πως ο κακός ύπνος και η στέρησή του μπορεί να σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, με την αϋπνία μάλιστα να αποτελεί ένα πρώιμο σύμπτωμά της.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ύπνου, καταλαβαίνουμε πως ο ύπνος μας ήταν κακός όταν ξυπνάμε και είμαστε κουρασμένοι και νυσταγμένοι, χωρίς να νιώθουμε αναζωογονημένοι, παρόλο που έχουμε κοιμηθεί αρκετές ώρες. Αυτό συμβαίνει, γιατί ο οργανισμός δεν κατάφερε να μπει στο στάδιο του βαθύ ύπνου.
Ο ύπνος και ειδικά ο βαθύς ύπνος ενισχύει σημαντικά τον αμυντικό μας μηχανισμό έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ μέσα από τη διαδικασία «αυτοκαθαρισμού» από τις αποθέσεις β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Το β-αμυλοειδές είναι μία κυτταροτοξική πρωτεΐνη που συγκεντρώνεται σε πλάκες και έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Άλλη μία πρωτεϊνη που σχετίζεται με τη νόσο ή τις περισσότερες κοινές μορφές άνοιας είναι η πρωτεΐνη Ταυ (Tau) και μελέτες έχουν δείξει πως ακόμα και μία νύχτα κακού ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία μελέτησαν 15 άνδρες κατά τη διάρκεια δύο διήμερων κύκλων ύπνου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου, κοιμήθηκαν καλά και τις δύο νύχτες, ενώ κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου κοιμήθηκαν μόνο τη μία νύχτα. Οι άνδρες σημείωσαν κατά μέσο όρο 17% αύξηση στα επίπεδα Ταυ πρωτεΐνης στο αίμα τους μετά από μία νύχτα στέρησης ύπνου, συγκριτικά με μία μέση αύξηση 2% μετά από μία νύχτα καλού ύπνου, σύμφωνα με τα ευρήματα.
Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Jonathan Cedernaes δήλωσε πως δεν γνωρίζουμε ακόμα για ποιον λόγο αυξάνονται τα επίπεδα των πρωτεϊνών αυτών και συμπληρώνει: «Μπορεί να οφείλεται στο ότι όταν παραμένουμε ξύπνιοι για παρατεταμένες χρονικές περιόδους – πολύ περισσότερο από 15-18 ώρες που είναι το σύνηθες – αυξάνονται τα επίπεδα της Ταυ στον εγκέφαλο, σε σημείο που υπερβαίνει την ικανότητα του εγκεφάλου να την καθαρίσει αποτελεσματικά στο πλαίσιο του φυσιολογικού 24ώρου».
Τα ευρήματα της μελέτης κρίθηκαν σημαντικά για την πρόβλεψη της εμφάνισης της νόσου και κάθε νέο δεδομένο που προκύπτει από τις έρευνες μας οδηγεί όλο και πιο κοντά σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Προς το παρόν, η καλύτερη πρόληψη φαίνεται να είναι ο καλός και ποιοτικός ύπνος.
Πηγή: healthday.com