Τα οφέλη του ύπνου στην υγεία είναι τεράστια! Τα παιδιά τον χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, πόσο μάλλον όταν χρειάζεται να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις στο σχολείο και σε άλλες δραστηριότητες! Το στρώμα παίζει σημαντικό ρόλο στον ύπνο!

Υπάρχουν πέντε χαρακτηριστικά στο στρώμα που το καθιστούν κατάλληλο για τον ύπνο του παιδιού!

  1. Το μέγεθος του στρώματος

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κρεβατιών για τα παιδιά, οπότε το μέγεθος του στρώματος είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να ελέγξετε πριν την αγορά του. Τα στρώματα για τα παιδιά διαφέρουν σε μέγεθος από εκείνα των ενηλίκων, τα οποία έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις. Οπότε πριν την αγορά τους θα πρέπει να έχετε κάνει κάποιες μετρήσεις στις διαστάσεις του κρεβατιού.

2. Ο τύπος του στρώματος

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο που θα πρέπει να δώσετε την απαραίτητα προσοχή κατά την αγορά στρώματος είναι ο τύπος που είναι κατάλληλος. Όσον αφορά τον τύπο των παιδικών στρωμάτων, έχετε να επιλέξετε μεταξύ τριών, καθένας από τους οποίους έχει και τα δικά του πλεονεκτήματα:

  • Στρώματα με συνδεδεμένα ελατήρια

Τα στρώματα με συνδεδεμένα ελατήρια είναι σκληρά στρώματα και θεωρούνται ιδανικά για τα παιδιά καθώς αναπτύσσεται η σπονδυλική τους στήλη, προσφέροντάς τους την απαραίτητα στήριξη. Η διάρκεια ζωής, καθώς και η ανθεκτικότητα του συγκεκριμένου τύπου στρώματος είναι μεγάλη, αυξάνοντας έτσι την αντοχή του στην απαιτητική χρήση των παιδιών, κατά το παιχνίδι πάνω τους. Για τον λόγο αυτό, αυτός ο τύπος στρώματος αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή.

  • Στρώματα με αφρώδη υλικά

Τα στρώματα με αφρώδη υλικά είναι ανατομικά στρώματα και πολύ πιο μαλακά σε σύγκριση με τα στρώματα με ελατήρια. Έτσι, καθίστανται κατάλληλα για μωρά και νήπια, στα οποία η εντατική στήριξη του οστικού ιστού είναι κομβικής σημασίας. Ο τύπος αυτός στρώματος ωστόσο, μπορεί να είναι ιδανικός και για μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά, τα ποία κοιμούνται είτε στο πλάι, είτε μπρούμυτα και χρειάζονται περισσότερη άνεση και χαλάρωση. Σε περίπτωση που προτιμήσετε αυτόν τον τύπο στρώματος, φροντίστε να έχει υψηλή πυκνότητα.

  • Υβριδικά στρώματα

Τα υβριδικά στρώματα καθώς συνδυάζουν τα οφέλη των στρωμάτων με ελατήρια και αυτών με αφρώδη υλικά, αποτελούν την άριστη επιλογή για όσους δεν μπορούν να αποφασίσουν ποια από τις άλλες δύο κατηγορίες να επιλέξουν.

Ροχαλητό ή θορυβώδης ύπνος στα παιδιά;


3. Η ανθεκτικότητα του στρώματος

Τα παιδιά βρίσκουν αφορμή για παιχνίδι παντού. Το στρώμα δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός σε αυτό! Τα παιδιά λατρεύουν να χοροπηδούν και να παίζουν στο στρώμα τους, έτσι είναι απαραίτητο αυτό που θα επιλέξετε να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό. Η υψηλή ανθεκτικότητα του στρώματος αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα των υλικών αλλά και όταν παράλληλα χρησιμοποιείται ανώστρωμα. Σε γενικές γραμμές, τα πιο σκληρά, ορθοπεδικά στρώματα είναι και τα πιο ανθεκτικά.

Το παιδί μου ροχαλίζει. Να ανησυχώ;

4. Οι υποαλλεργικές ιδιότητες τους στρώματος

Καθώς πολλά παιδιά υποφέρουν από διάφορες αλλεργίες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την επιλογή του ιδανικού στρώματος για το παιδί σας, να επιλέξετε ένα στρώμα που είναι κατασκευασμένο από υποαλλεργικά υλικά και έχει αντιμικροβιακή προστασία.

Ροχαλητό και άπνοια στα παιδιά

5. Η αδιάβροχη προστασία του στρώματος

Ένα σύνηθες φαινόμενο κατά τον παιδικό ύπνο, είναι το παιδί να βρέξει το στρώμα καθώς κοιμάται, το οποίο μάλιστα μπορεί να είναι σύμπτωμα παιδικής υπνικής άπνοιας, εφόσον συνεχίζεται επίμονα μετά την ηλικία των πέντε ετών. Για να προστατευθεί το στρώμα από τέτοιου είδους ατυχήματα, καλό θα ήταν να επιλέξετε ένα στρώμα με αδιάβροχο κάλυμμα, το οποίο είναι επίσης απαραίτητο να το πλένετε.

Πηγή: deltastrom.com