Οι καρδιές των γυναικών που ροχαλίζουν φαίνεται να καταστρέφονται πιο γρήγορα από εκείνες των ανδρών που ροχαλίζουν, σύμφωνα με νέα μελέτη. Κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες που ροχαλίζουν;

Αξιολογώντας περίπου 4.500 Βρετανούς ενήλικες που υποβλήθηκαν σε καρδιακή απεικόνιση, οι ερευνητές έμαθαν επίσης ότι η Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου (OSA) μπορεί να μην έχει διαγνωστεί αρκετά μεταξύ των συμπτωμάτων ροχαλητού.

Αυτό το εύρημα εξέπληξε τον συγγραφέα της μελέτης, Dr. Adrian Curta, ο οποίος είναι επικεφαλής της καρδιακής απεικόνισης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονάχου στη Γερμανία.

“Μια άλλη έκπληξη ήταν η διαφορετική εκδήλωση της νόσου ανάλογα με το φύλο”, ανέφερε ο Curta. “Οι γυναίκες παρουσιάζουν διαφορετικές μεταβολές στις καρδιακές μετρήσεις. Ένας πιθανός λόγος γι’ αυτό θα μπορούσε να είναι ότι οι γυναίκες με Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου είναι πιο ευάλωτες στις καρδιακές αλλοιώσεις”.

Το έντονο ροχαλητό είναι χαρακτηριστικό της Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου που επηρεάζει μεταξύ του 3% και 7% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Επίσης, χαρακτηρίζεται από σύντομες περιόδους όπου η αναπνοή σταματάει, συχνά ακολουθούμενη από αναρρόφηση στον αέρα, η Άπνοια Ύπνου αναγνωρίζεται ως παράγοντας σοβαρών παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις και ο κακός μεταβολισμός του σακχάρου στο αίμα.

Η θεραπεία για Άπνοιας Ύπνου εξαρτάται από την αιτία.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από περίπου 4.500 συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε καρδιακή απεικόνιση. Αυτοί οι εθελοντές της μελέτης χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: 38 με Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου, 1.919 που ανέφεραν ροχαλητό, και 2,536 χωρίς Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου ή ροχαλητό.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μετάβαση από το ροχαλητό στην Αποφρακτική Άπνοια κατά τον ύπνο είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία που συνδέεται με δυνητικά επικίνδυνη διεύρυνση της αριστερής κοιλίας.

Αλλά η έρευνα δεν απέδειξε ότι η άπνοια του ύπνου προκαλεί καρδιακές αλλαγές, μόνο ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο.

“Η σημαντικότερη κλινική συνέπεια είναι ότι χρειαζόμαστε καλύτερη πρόληψη για την Αποφρακτική Άπνοια, όπως ένα ευρύτερο πρόγραμμα ενημέρωσης”, δήλωσε ερευνητής. “Τα άτομα με ροχαλητό θα πρέπει να ζητούν από κάποιον να τα παρατηρήσει κατά τη διάρκεια του ύπνου εάν παρουσιάζουν περιόδους διακοπής της αναπνοής.”

“Εκείνοι που σταματούν να αναπνέουν ενώ κοιμούνται θα πρέπει να υποβληθούν σε μελέτη ύπνου για να καθοριστεί πόσο προχωρημένη είναι η άπνοια ύπνου τους, αλλά και η σωστή θεραπεία”, είπε ο Curta.

Δεδομένου ότι η παχυσαρκία είναι ένας γνωστός συνεισφέρων παράγοντας στο ροχαλητό και την Άπνοια Ύπνου, ο Kendzerska δήλωσε ότι η απώλεια υπερβολικού βάρους ενθαρρύνεται για εκείνους με ροχαλητό ή υπνική άπνοια.

“Γνωρίζουμε ότι οι άντρες και οι γυναίκες αναφέρουν διαφορετικά συμπτώματα για την Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου, η οποία είναι σοβαρά ανεπαρκής και υποδιαγνωσμένη στις γυναίκες”, αναφέρθηκε επίσης.

“Δεδομένου ότι ο πιθανός καρδιαγγειακός κίνδυνος που σχετίζεται με την Άπνοια Ύπνου μπορεί να είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες, πρώτα πρέπει να προσδιορίσουμε τις γυναίκες με Άπνοια Ύπνου, αυξάνοντας έτσι την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας”, πρόσθεσε ο Kendzerska.