Ο ύπνος είναι ευεργετικός για το σώμα και το μυαλό. Αλλά αν βρίσκεστε μεταξύ των ατόμων που έχουν Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου (OSA), πιθανότατα δεν παίρνετε τον ύπνο που χρειάζεστε. Και χωρίς αυτό, ο κίνδυνος καρδιακών επιπλοκών μπορεί να αυξηθεί: Μια μελέτη 3.000 ενηλίκων διαπίστωσε ότι όσοι κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα είχαν διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής, όπως και άλλοι που κοιμούνταν έως και οκτώ ώρες, πιθανώς επειδή ο ελάχιστος ύπνος επιδεινώνει άλλες συνθήκες υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου παίζει ρόλο στη διαμόρφωση της υγείας της καρδιάς σας με τους ακόλουθους τρόπους:

  1. Η Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου προκαλεί περιορισμένη αναπνοή.

Το δυνατό ροχαλητό συσχετίζεται συνήθως με Άπνοια Ύπνου, που προκαλείται από απόφραξη του αεραγωγού που θέτει σε κίνδυνο την αναπνοή. Εκείνοι με Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου τείνουν να κοιμούνται με ανοιχτό το στόμα και μερικές φορές σταματούν να αναπνέουν πριν αναπνεύσουν ξανά για να πάρουν αέρα. Όταν η αναπνοή είναι περιορισμένη, τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα μπορούν να μειωθούν – και τα χαμηλά αυτά επίπεδα είναι που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του στρες στο καρδιαγγειακό σύστημα.

5 αλήθειες για την Άπνοια Ύπνου. Μάθε και λάβε δράση!

2. Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου σηματοδοτούν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Καθώς τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν, ενεργοποιούνται οι υποδοχείς στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα: Ο εγκέφαλός σας στέλνει ένα μήνυμα στα αιμοφόρα αγγεία για να αυξήσει το διαθέσιμο οξυγόνο στην καρδιά και τον εγκέφαλο, ώστε το σώμα να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. Αυτή η αύξηση της ροής του αίματος ασκεί πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας τα επίπεδα σε υψηλότερα από το κανονικό. Για αυτόν τον λόγο, εάν έχετε Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου, ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης – που ονομάζεται επίσης υπέρταση – είναι μεγαλύτερος. Στην πιο σοβαρή μορφή του, αυτή η κατάσταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Άπνοια Ύπνου και οδήγηση: Επηρεάζει ο προβληματικός ύπνος την οδική συμπεριφορά;

Σε αντίθεση με τις περιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης που προκαλούνται από τη διατροφή ή το βάρος ενός ατόμου, η απλή αλλαγή στον τρόπο ζωής δεν μπορεί να λύσει την υψηλή αρτηριακή πίεση που προκαλείται από την Άπνοια Ύπνου χωρίς να αντιμετωπιστεί πρώτα η βασική αιτία. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τρόπους θεραπείας της Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου και επαναφέρετε την αρτηριακή σας πίεση σε υγιή επίπεδα.