Όλοι μας θέλουμε να έχουμε έναν ποιοτικό ύπνο και φυσικά οι άνθρωποι που ζούσαν παλαιότερα και ειδικά τον 17ο αιώνα δεν διέφεραν καθόλου σε αυτόν τον τομέα από εμάς. Τη σημαντικότητα του ποιοτικού ύπνου στην υγεία και στη ζωή τη γνώριζαν και τότε. Με ποιους τρόπους λοιπόν, αντιμετώπιζαν την αϋπνία και τι συμβουλές έδιναν;
Η επιστήμη του ύπνου τον 17ο αιώνα
Η επιστήμη του ύπνου αναπτύχθηκε ραγδαία τον 17ο αιώνα και οι περισσότεροι ιατροί της εποχής εκείνης θεωρούσαν τον ποιοτικό ύπνο, μαζί με τη διατροφή, την απέκκριση και τον καθαρό αέρα ως βασικούς παράγοντες για τη διατήρηση της σωματικής υγείας και ευεξίας, αλλά και της ψυχικής υγείας. Πίστευαν επίσης, πως οι βέλτιστες ώρες ύπνου πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ επτά και εννέα ωρών.
Πίστευαν όπως κι εμείς πως το τεχνητό φως (διάβασμα βιβλίων μέχρι αργά με τη χρήση του φωτός από το κερί ή το φως του φεγγαριού λόγω έλλειψης κουρτινών στα περισσότερα σπίτια) μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές στον ύπνο μας και θεωρούσαν πως το σώμα μας θα πρέπει να ακολουθεί τη ροή της φύσης, δηλαδή μόλις νυχτώσει να κοιμόμαστε και μόλις ξημερώσει να σηκωνόμαστε. Άρχισαν να παρακολουθούν και τη φύση και συγκεκριμένα τα φυτά και τις κινήσεις των λουλουδιών σύμφωνα με τις πηγές φωτός στο περιβάλλον, και το συνέδεσαν με το βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού, υποστηρίζοντας ακόμα περισσότερο πως το ανθρώπινο σώμα έχει σχεδιαστεί για να είναι ενεργό κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ξεκουράζεται τις ώρες της νύχτας.
Η σημασία του ύπνου οδήγησε στην ανάπτυξη ένος μεγάλου αριθμού εγχειριδίων με συμβουλές για την καταπολέμηση της αϋπνίας και την εξασφάλιση ενός ξεκούραστου ύπνου. Παρακάτω θα δούμε κάποιες συμβουλές που έδιναν οι ιατροί της εποχής στους πάσχοντες από τις διαταραχές στον ύπνο τους.
Καταπολέμηση της αϋπνίας με υλικά από την κουζίνα
Το 1637, ο ιατρός Tobias Venner πρότεινε μία σειρά θεραπειών για όσους έπασχαν από αϋπνίες, όπως την κατάποση γάλακτος αμυγδάλου με σκόνη από κριθάρι, βιολέτες και ροδόνερο και λίγη ζάχαρη. Επίσης, άλλη μία συμβουλή ήταν η τοποθέτηση γλυκάνισου σε μικρά σακουλάκια στα ρουθούνια του ασθενούς ή φέτες από ψωμί εμποτισμένες με ξύδι και δεμένες στα πέλματα των ποδιών.
Συμβούλευαν επίσης, την αποφυγή της κατάποσης καφέ ή τσάι πριν τον ύπνο, σημειώνοντας πως ήταν χρήσιμα μόνο για εκείνους που «θα μελετούσαν τη νύχτα». Έδιναν μεγάλη βαρύτητα στη σωστή πέψη του φαγητού και στην αποφυγή βαριών γευμάτων πριν τον ύπνο. Για την πρόκληση υπνηλίας σύστηναν σούπα από μαρούλι ή ζεστό ρόφημα γάλακτος.
Επίσης, κυκλοφορούσε από το 1654 και ένα βιβλίο συνταγών με σπιτικές θεραπείες, όπως ένα μείγμα από σπόρους παπαρούνας με μπύρα και λευκό κρασί. Άλλα υλικά που χρησιμοποιούνταν αρκετά είτε σαν αφέψημα είτε σε κομπρέσες ήταν το χαμομήλι, η λεβάντα, τα ροδοπέταλα, το αγγούρι και το μοσχοκάρυδο.
Καταπολέμηση της αϋπνίας με κατάλληλες συνθήκες ύπνου
Η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ύπνου πίστευαν πως ήταν πολύ σημαντική για την επίτευξη ενός σωστού και ποιοτικού ύπνου. Η σωστή στάση σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου ήταν ανάσκελα με το στόμα ανοιχτό και στη συνέχεια στο πλάι δεξιά για να «κατέβει» η τροφή και στη συνέχεια στο πλάι αριστερά για καλύτερη πέψη.
Επίσης, τόνιζαν τη σημασία ενός ασφαλούς, χαλαρωτικού και οικείου περιβάλλοντος ύπνου. Συμβούλευαν τον κόσμο να αποφεύγει την υπερβολική ζέστη στο υπνοδώματιο του και να διατηρεί τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα για την εξασφάλιση ποιοτικού ύπνου. Σύστηναν να αερίζουν συχνά το υπνοδωμάτιο και να το αρωματίζουν με τριαντάφυλλα και μαντζουράνα και να προτιμούν λινά σεντόνια για πιο δροσερό ύπνο και προστασία από κοριούς και ψύλλους.
Καταπολέμηση της αϋπνίας με προσευχή
Η προσευχή τον 17ο αιώνα πριν τον ύπνο ήταν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ρουτίνας των ανθρώπων με σκοπό την προστασία από τους κινδύνους της νύχτας, αφού συνέδεαν τον ύπνο με τον θάνατο και τα κακά πνεύματα που «έβγαιναν» τη νύχτα και διατάρασσαν τον ύπνο των ανθρώπων. Πέρα από την προσευχή, χρησιμοποιούσαν διάφορα φυλαχτά, όπως δόντια λύκων ή ψαλίδια και μαχαίρια, τα οποία κρεμούσαν δίπλα στις κούνιες των μωρών.
Πηγές: https://www.historyextra.com/ & https://www.historytoday.com/