Το Ροχαλητό και η Άπνοια είναι συχνές σχετικά παθήσεις στα παιδιά: Υπολογίζεται ότι 1 στα 10 ροχαλίζει και το 2-4% αυτών πάσχει από άπνοια. Κυριότερες αιτίες θεωρούνται η υπερτροφία των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων και σε πολύ-πολύ μικρότερο βαθμό οι εκ γενετής ανωμαλίες στην ανάπτυξη του σκελετού του προσώπου ή ακόμη πιο σπάνιες νευρομυϊκές διαταραχές.
Οι γονείς θα πρέπει να ανησυχήσουν όταν το παιδί παρουσιάζει:

  1. Έντονο ροχαλητό που το ξυπνάει από τον ύπνο. Αυτό είναι το πρώτο σημάδι αποφρακτικής άπνοιας.
  2. Παύση – σταμάτημα της αναπνοής, κατά διαστήματα , στη διάρκεια του ύπνου. Στη κατάσταση αυτή η γλώσσα πέφτει προς τα πίσω στο φάρυγγα και εμποδίζει ή κλείνει τελείως το πέρασμα του αέρα.
  3. Έντονη δυσχέρεια ή αδυναμία αναπνοής στον ύπνο, με συνέπεια την αφύπνιση. Η μερική ή ολική απόφραξη της αναπνευστικής οδού προκαλεί ελάττωση της οξυγόνωσης του εγκεφάλου και το απότομο ξύπνημα του παιδιού. Με το ξύπνημα όμως υποχωρεί η απόφραξη και με μια βαθιά και δυνατή εισπνοή που ακολουθεί, αποκαθίσταται το πέρασμα του αέρα και η οξυγόνωση του εγκεφάλου.
  4. Έντονη τάση για ύπνο στη διάρκεια της ημέρας και σε ώρες εκτός του τακτικού και προγραμματισμένου ύπνου του.
  5. Πλέον αυτών, διαταραχές συμπεριφοράς όπως ευερεθιστότητα, ανησυχία, επιθετικότητα, νυκτερινή ενούρηση, καθυστέρηση στην ανάπτυξης ομιλίας, μαθησιακές δυσκολίες στο σχολείο κ.α. , είναι συμπτώματα ενδεικτικά άπνοιας.

Η διάγνωση της άπνοιας θα γίνει από το ιστορικό που θα δώσουν οι γονείς, μια καλή ΩΡΛ/κή εξέταση και ενδοσκόπηση (όταν συνεργάζεται το παιδί) και θα επιβεβαιωθεί με τη μελέτη ύπνου. Η τελευταία γίνεται πλέον με φορητές, απλές και εύκολα ανεκτές συσκευές στο σπίτι του παιδιού. Σ’ αυτές καταγράφεται η ολονύκτια διακύμανση της οξυγόνωσης του αίματος του παιδιού (OxyHolter plus LX) ή οι ήχοι ( θόρυβος-παύση) της αναπνοής (snore check) στη διάρκεια του ύπνου. Κριτήριο βαρύτητας του απνοικού σύνδρομου είναι ο αριθμός απνοιών – υποπνοιών ανά ώρα ύπνου (ΑΗΙ). Δείκτης ΑΗΙ μεγαλύτερος του 2 στα παιδιά αποτελεί απόλυτη ένδειξη για αμυγδαλεκτομή και αδενοειδεκτομή.

Καθ. Παπαβασιλείου Αντώνιος ΩΡΛ/γος,
ΩΡΛ Κέντρο Ροχαλητού – Κέντρο Φωνιατρικής & Εφαρμοσμένης ΩΡΛγίας (Κε.Φ.Ε.Λ)