Μια ώρα μπροστά, μια ώρα λιγότερος ύπνος… Κάθε χρόνο, η αλλαγή στη θερινή ώρα μας βρίσκει να κοιτάμε το ξυπνητήρι με μισόκλειστα μάτια, αναρωτώμενοι γιατί νιώθουμε τόσο κουρασμένοι. Είναι μόνο μια ώρα, σωστά; Κι όμως, για το βιολογικό μας ρολόι, αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να μοιάζει με τζετ λαγκ!
Γιατί η αλλαγή ώρας μάς κάνει να νιώθουμε σαν… ζόμπι;
Ο οργανισμός μας λειτουργεί με βάση τον κιρκάδιο ρυθμό, το εσωτερικό μας ρολόι που συγχρονίζεται με το φυσικό φως. Όταν ξαφνικά χάνουμε μια ώρα ύπνου, το σώμα μας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί. Ξυπνάμε ενώ ακόμα νιώθουμε ότι είναι… νύχτα, και το βράδυ δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε γιατί το μυαλό μας πιστεύει ότι είναι ακόμα νωρίς.
Λιγότερο φως το πρωί, περισσότερο φως το βράδυ – τι σημαίνει αυτό για εμάς;
Πιο δύσκολο πρωινό ξύπνημα – Το φως το πρωί μας βοηθά να ξυπνήσουμε πιο φυσικά. Με τη θερινή ώρα, το πρωινό μας είναι λίγο πιο… σκοτεινό, κάνοντάς μας να νιώθουμε ακόμα πιο κουρασμένοι.
Ύπνος που αργεί να έρθει – Το επιπλέον απογευματινό φως μπορεί να ξεγελάσει το σώμα μας, καθυστερώντας την παραγωγή μελατονίνης (της ορμόνης που μας βοηθά να κοιμηθούμε). Έτσι, μένουμε ξύπνιοι περισσότερη ώρα, χάνοντας ακόμα περισσότερο πολύτιμο ύπνο.
Μια ώρα λιγότερος ύπνος… μεγάλα προβλήματα!
Δεν είναι απλά θέμα νύστας. Η έλλειψη ύπνου τις πρώτες μέρες μετά την αλλαγή της ώρας μπορεί να προκαλέσει:
- Περισσότερη κόπωση και κακή διάθεση
- Δυσκολία στη συγκέντρωση και πιο αργές αντιδράσεις
- Αυξημένα τροχαία ατυχήματα λόγω έλλειψης εγρήγορσης
- Περισσότερο άγχος και εκνευρισμό
Μπορείς να «ξεγελάσεις» την αλλαγή της ώρας;
Ναι! Δεν χρειάζεται να περάσεις μέρες νιώθοντας σαν υπνοβάτης. Δοκίμασε τα εξής:
Βγες στο φως νωρίς το πρωί – Ο ήλιος θα βοηθήσει το σώμα σου να προσαρμοστεί γρηγορότερα.
Ρύθμισε σταδιακά το ωράριο ύπνου σου – Αν κοιμηθείς 15-20 λεπτά νωρίτερα τις προηγούμενες μέρες, η μετάβαση θα είναι πιο ομαλή.
Απόφυγε τις οθόνες πριν τον ύπνο – Το μπλε φως των κινητών και των υπολογιστών εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης.
Περιόρισε την καφεΐνη το απόγευμα – Μπορεί να σε κρατήσει ξύπνιο χωρίς να το καταλάβεις.
Η αλλαγή της ώρας μπορεί να μας αναστατώνει, αλλά με μερικές έξυπνες κινήσεις, μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να προσαρμοστεί πιο εύκολα. Και ποιος ξέρει; Ίσως τελικά να απολαύσουμε και αυτή την επιπλέον ώρα φωτός τα απογεύματα!