Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν ανακαλύπτουν πόσες θερμίδες καίμε ενώ κοιμόμαστε. Αν και ο ύπνος απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια από τις περισσότερες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξακολουθεί να είναι μια ενεργή περίοδος για τον εγκέφαλό μας και ορισμένες άλλες σωματικές λειτουργίες.
Ο ακριβής αριθμός θερμίδων που καίγονται στον ύπνο εξαρτάται από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ ύπνου, διατροφής, άσκησης και άλλων μεταβλητών. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη διαχείριση του βάρους ή τα επίπεδα ενέργειας, η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τον μεταβολισμό μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τον έλεγχο της υγείας σας.
Ως πολύ προσεγγιστικός αριθμός, καίμε περίπου 50 θερμίδες την ώρα ενώ κοιμόμαστε. Ωστόσο, κάθε άτομο καίει διαφορετική ποσότητα θερμίδων κατά τη διάρκεια του ύπνου, ανάλογα με τον προσωπικό του βασικό μεταβολικό ρυθμό.
Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός αναφέρεται στην ενέργεια που απαιτείται για βασικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, η κυκλοφορία, η ρύθμιση της θερμοκρασίας και η κυτταρική ανάπτυξη και επιδιόρθωση. Στους περισσότερους ανθρώπους, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός αντιπροσωπεύει περίπου το 80% των συνολικών θερμίδων που καίγονται σε μια ημέρα. Ο ίδιος ο εγκέφαλος καίει γλυκόζη για ενέργεια, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% των θερμίδων που καταναλώνουμε ενώ βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας.
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό;
Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός ποικίλλει από άτομο σε άτομο ανάλογα με διάφορους παράγοντες, μερικοί μόνο από τους οποίους μπορούν να αλλάξουν:
Το ύψος και το βάρος: Όσο μεγαλύτερο είναι το σώμα ενός ατόμου, τόσο περισσότερες θερμίδες απαιτεί για να λειτουργήσει.
Η φυσική κατάσταση: Οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες από το λίπος, επομένως τα άτομα που είναι γυμνασμένα και τακτικά δραστήρια καίνε περισσότερες θερμίδες, ακόμη και όταν βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας.
Φύλο: Οι άνδρες έχουν γενικά υψηλότερο BMR .
Ηλικία: Τα παιδιά που μεγαλώνουν έχουν υψηλότερο μεταβολισμό, αλλά οι μεταβολικές ανάγκες μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε.
Διατροφή: Η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της σύνθεσης του σωματικού λίπους.
Ποιότητα ύπνου: Η κακή ποιότητα του ύπνου και ο ανεπαρκής ύπνος έχουν επιζήμια επίδραση στο μεταβολισμό.
Ορμόνες και ιατρικές καταστάσεις: Η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, η εμμηνόπαυση, ο υποθυρεοειδισμός ή ο υπερθυρεοειδισμός και άλλες καταστάσεις μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τον βασικό μεταβολικό ρυθμό.
Δεν καίνε όλες οι φάσεις του ύπνου την ίδια ποσότητα θερμίδων. Ενώ οι βασικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή και η κυκλοφορία, συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι ενεργειακές απαιτήσεις του σώματος αυξάνονται και μειώνονται.
Το πιο ενεργοβόρο στάδιο ύπνου είναι ο ύπνος με ταχεία κίνηση των ματιών (REM). Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ο καρδιακός μας ρυθμός αυξάνεται και ο εγκέφαλός μας παρουσιάζει μοτίβα δραστηριότητας παρόμοια με τα επίπεδα της ημέρας. Η αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα απαιτεί περισσότερη γλυκόζη, οδηγώντας σε υψηλότερο μεταβολισμό.
Αντίθετα, στο τρίτο στάδιο του “βαθύ” ύπνου, ο καρδιακός ρυθμός, η αναπνοή, η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος και η εγκεφαλική δραστηριότητα μειώνονται στο ελάχιστο. Τότε είναι που απελευθερώνεται η αυξητική ορμόνη και πιστεύεται ότι ο ύπνος σταδίου τρία παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, ο εγκέφαλος απαιτεί λιγότερη γλυκόζη κατά τη διάρκεια του ύπνου σταδίου τρία, οπότε ο μεταβολισμός τείνει να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο.
Πηγή κειμένου: www.sleepfoundation.org