Οι οκτώ ώρες ύπνου θεωρούνται από πολλούς ειδικούς ιδανικές, όμως οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν τη δυνατότητα να αφιερώσουν τόσο χρόνο στη νυχτερινή ξεκούρασή τους.

Σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο, αλλά και να υπογραμμίσει τη σημασία του επαρκούς ύπνου στη ζωή μας, το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Ύπνο (NSF) εξέδωσε νέα, επικαιροποιημένη οδηγία που αφορά στις συνιστώμενες ώρες ύπνου ανά ηλικία.

Η νέα οδηγία αντανακλά τη σημασία της ηλικίας στο μοτίβο του ύπνου, καθώς οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ανάγκες μας για ξεκούραση μεταβάλλονται σημαντικά με την πάροδο των ετών.

Ας ξεκινήσουμε με τον ύπνο των παιδιών που φαίνεται να μας απασχολεί περισσότερο σε όποια ηλικία και αν βρισκόμαστε!

•  Για νεογέννητα από 0 έως 3 μηνών: ο υπνάκος του μωρού μέσα στη μέρα είναι σχετικός, μιας και τα νεογέννητα δεν έχουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου που να διαχωρίζει την ημέρα από τη νύχτα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, συνήθως κοιμούνται συνολικά 16-17 ώρες την ημέρα.

•  Για μωρά 4-12 μηνών: ο υπνάκος μέσα στην ημέρα θα έχει καταφέρει να μπει σε ένα πιο προβλέψιμο μοτίβο. Μεταξύ 4-8 μηνών τα μωρά, συνήθως, είτε κοιμούνται «με το ρολόϊ» συγκεκριμένες ώρες κάθε ημέρα, είτε παίρνουν πιο σύντομους και συχνούς υπνάκους, ξεκινώντας περίπου 2 ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα, αναφέρει ο Dr. Mindell, μέλος του NSF. Και από 9 μηνών, σχεδόν όλα τα μωρά, κοιμούνται μέσα στη μέρα «στην ώρα τους». Ιδανικές ώρες είναι από 12 έως 15 ώρες την ημέρα.

•   Για νήπια 1-2 ετών: καθώς γίνεται η μετάβαση από τους δύο υπνάκους στον έναν, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο δεύτερος υπνάκος γίνεται τόσο αργά μέσα στη μέρα που επηρεάζει τον βραδινό ύπνο του παιδιού ή γενικά, μπορεί να δείτε ότι το παιδί αρνείται να κοιμηθεί και δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα. Ιδανικές ώρες είναι από 11 έως 14 ώρες.

•          Για παιδιά 3 με 5 ετών: ιδανικές ώρες είναι 10 με 13 ώρες.

•          Για παιδιά 6 έως 13 ετών: 9 με 11 ώρες.

•          Για εφήβους 14 με 17 ετών: 8 με  10 ώρες.

•          Για ενήλικες: περίπου 7 με 9 ώρες.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι οδηγίες αυτές είναι ενδεικτικές, καθώς ο ύπνος που χρειάζεται ο καθένας από εμάς είναι υπόθεση…προσωπική. Εάν ένας νεαρός ενήλικας μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με 6 ή 6,5 ώρες ύπνου, τότε τόσο ύπνο χρειάζεται και δεν απαιτείται να κοιμάται παραπάνω.

Και μην ξεχνάτε: η ποιότητα του ύπνου είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα του ύπνου που απολαμβάνουμε καθημερινά.