Δεν χρειάζεται να κάψετε την άδεια οδήγησης ή να πουλήσετε το αυτοκίνητό σας, καθώς θα φτάνετε στο τέλος αυτού του άρθρου, επειδή τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να οδηγείτε με Άπνοια Ύπνου, ωστόσο υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε. Παρακάτω ακολουθούν μερικοί πιθανοί κίνδυνοι στην οδήγηση, εξαιτίας της Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου, καθώς και πώς αυτή η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να πιάσετε με ασφάλεια το τιμόνι.

Άπνοια Ύπνου και ρίσκο οδήγησης

Επειδή η άπνοια κατά τον ύπνο επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του ύπνου σας, αυτή συνδέεται άμεσα με την καθημερινή εγρήγορση και απόδοση, την σοβαρή Άπνοια Ύπνου, αλλά και τον κίνδυνο κατά την οδήγηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του BMJ, η υπνηλία είναι η αιτία του 20-25% των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Υπνική Άπνοια μπορεί να κάνει την οδήγηση επικίνδυνη, την στιγμή που εσείς είστε λιγότερο σε εγρήγορση και δεν μπορείτε να αντιδράσετε γρήγορα. Όλα αυτά είναι αρκετά για να προκαλέσετε ατύχημα.

Η υπνηλία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των αιτιών που μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα, και σήμερα η Άπνοια Ύπνου θεωρείται επικίνδυνη για την οδήγηση, με τον ίδιο τρόπο που θεωρείται και το αλκοόλ ή η παράλειψη χρήσης της ζώνης ασφαλείας. Ωστόσο, οι οδηγοί που υποφέρουν από Άπνοια κατά τον ύπνο, συμπεριφέρονται διαφορετικά στον δρόμο. Για τον λόγο αυτό, οι αρχές θα πρέπει να δώσουν βάση στη ρύθμιση της οδήγησης για τους οδηγούς που πάσχουν από Άπνοια Ύπνου.

Πώς η Άπνοια Ύπνου μπορεί να επηρεάσει την οδήγησή σας;

Γενικά, η Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου επηρεάζει την κατάσταση του σώματός σας με τρεις τρόπους:

1. Οπτικά αντανακλαστικά

Η ικανότητά των ανθρώπων να παρατηρούν λεπτομέρειες και να ανταποκρίνονται γρήγορα σε αυτές αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή οδήγηση. Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς με Άπνοια Ύπνου έχουν μειωμένα αντανακλαστικά.

2. Γνωστικό σύστημα

Η κόπωση είναι συνέπεια της Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου, η οποία μπορεί να είναι αιτία για κάποιο ατύχημα κατά την οδήγηση. Η γνωστική δυσλειτουργία, η κακή κρίση και η αδυναμία αξιολόγησης μιας κατάστασης μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που οδηγείτε.

3. Αδυναμία και έλλειψη ελέγχου

Όταν το γνωστικό σας σύστημα διαταράσσεται από την Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου, δεν μπορείτε να ελέγξετε όλες τις ενέργειες, όπως όταν έχετε κοιμηθεί φυσιολογικά οκτώ ολόκληρες ώρες. Η ήπια Άπνοια Ύπνου και η οδήγηση είναι περίπλοκες διαδικασίες, επειδή ο εγκέφαλος επεξεργάζεται αργά τις πληροφορίες που δέχεται από το περιβάλλον, ενώ το σώμα ανταποκρίνεται ακόμη πιο αργά.

Εάν διαταραχθεί τουλάχιστον μία από αυτές τις καταστάσεις, ελέγξτε αν έχετε Άπνοια Ύπνου, καθώς η άδεια οδήγησης μπορεί να ανακληθεί. Θυμηθείτε ότι η υπερβολική υπνηλία είναι σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας.