Η εμμηνόπαυση είναι μια κατάσταση σημαντικών ορμονικών, σωματικών και ψυχολογικών αλλαγών για τις γυναίκες, αν και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα. Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης ή της φάσης μετάβασης, οι ωοθήκες μιας γυναίκας σταδιακά (για αρκετά χρόνια) μειώνουν την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Εάν μια γυναίκα αφαιρέσει χειρουργικά τις ωοθήκες της, οι περίοδοι τελειώνουν απότομα και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης γίνονται πιο σοβαρά. Ένα χρόνο μετά τη διακοπή των εμμηνορροϊκών περιόδων, μια γυναίκα φτάνει στην εμμηνόπαυση, κατά μέσο όρο περίπου στην ηλικία των 50 ετών.

Από την περίοδο της εμμηνόπαυσης έως την περίοδο μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες αναφέρουν τα περισσότερα προβλήματα ύπνου.

Πιο συγκεκριμένα, αυτά περιλαμβάνουν εξάψεις, διαταραχές της διάθεσης, αϋπνία και αναπνευστική διαταραχή του ύπνου. Τα προβλήματα ύπνου συνοδεύονται συχνά από κατάθλιψη και άγχος.

Αϋπνία: Πώς μπορεί να βοηθήσει η Ομοιοπαθητική;

Γενικά, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είναι λιγότερο ικανοποιημένες με τον ύπνο τους και το 61% αναφέρουν συμπτώματα αϋπνίας.

Το ροχαλητό έχει επίσης βρεθεί ότι είναι πιο συχνό και σοβαρό στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Το ροχαλητό, μαζί με τις παύσεις στην αναπνοή είναι σημάδια μιας πιο σοβαρής διαταραχής του ύπνου, της Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου (OSA).

Η αλλαγή και η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων προκαλούν πολλά συμπτώματα εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων εξάψεων, τα οποία είναι απροσδόκητα συναισθήματα θερμότητας σε όλο το σώμα συνοδευόμενα από εφίδρωση. Συνήθως ξεκινούν γύρω από το πρόσωπο και εξαπλώνονται στο στήθος επηρεάζοντας το 75-85% των γυναικών γύρω από την εμμηνόπαυση. Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται συνοδευόμενη από αφύπνιση.

Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου και κατάθλιψη

Οι ξαφνικές εξάψεις διαρκούν κατά μέσο όρο τρία λεπτά οδηγώντας σε λιγότερη απόδοση ύπνου. Οι περισσότερες γυναίκες τα βιώνουν για ένα χρόνο, αλλά περίπου το 25% έχουν εξάψεις για πέντε χρόνια. Ενώ μπορεί να μην παρατηρούνται ιδιαίτερες αλλαγές και επιπτώσεις στον συνολικό χρόνο ύπνου, η ποιότητα του ύπνου επηρεάζεται κατά πολύ.

Οι εξάψεις μπορεί να διακόψουν τον ύπνο και οι συχνές αφυπνίσεις προκαλούν κόπωση την επόμενη μέρα.

Οι διαταραχές ύπνου ανάμεσα στα δύο φύλα

Θεραπεία

Θεραπεία με οιστρογόνα και προγεστερόνη έχει βρεθεί ότι βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Συνιστάται να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τα συμπτώματά σας, τους κινδύνους και τα οφέλη μιας τέτοιας θεραπείας, καθώς και τις εναλλακτικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου.

Υπάρχουν εναλλακτικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης που μπορεί να λειτουργήσουν για εσάς. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορα προϊόντα και φάρμακα όπως συμπληρώματα ασβεστίου, βιταμίνη D και άλλα φάρμακα που προάγουν τον ύπνο για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και τον περιορισμό των εξάψεων.

Αποφασίζοντας σχετικά με το τι είναι τελικά κατάλληλο, κάθε γυναίκα, αναλόγως και με τα συμπτώματα που καλείται να αντιμετωπίσει, θα πρέπει να συζητήσει με τον γιατρό της.

Οι γυναίκες που ροχαλίζουν ίσως έχουν αυξημένες πιθανότητες για προβλήματα καρδιάς!

Αλλαγές στην καθημερινότητα

  • Τραφείτε υγιεινά.

Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα, ειδικά πριν τον ύπνο. Διατηρήστε ένα κανονικό, κανονικό βάρος. Ορισμένα τρόφιμα που είναι πικάντικα ή όξινα μπορεί να προκαλέσουν εξάψεις.

  • Αποφύγετε τη νικοτίνη, την καφεΐνη και το αλκοόλ, ειδικά πριν τον ύπνο.

Ντυθείτε με ελαφριά ρούχα για να βελτιώσετε την απόδοση του ύπνου. Αποφύγετε τις βαριές κουβέρτες και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ανεμιστήρα ή κλιματισμό για να κρυώσετε τον αέρα στο δωμάτιο και να αυξήσετε την κυκλοφορία.

  • Μειώστε το άγχος και την ανησυχία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, μασάζ και άσκηση. Συζητήστε με έναν επαγγελματία υγείας εάν νιώθετε κατάθλιψη, είστε ανήσυχοι ή αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη διάθεσή σας.