Οι πονοκέφαλοι, ειδικά αυτοί που συμβαίνουν το πρωί μετά το ξύπνημα, μπορεί να σχετίζονται με άπνοια ύπνου και άλλες διαταραχές του ύπνου.

Όταν υποφέρετε από άπνοια ύπνου, ο αεραγωγός σας εμποδίζεται εν μέρει ή πλήρως όσο κοιμάστε. Λόγω αυτού του κλεισίματος, η ποσότητα οξυγόνου στο αίμα σας που μεταφέρεται στον εγκέφαλό σας μειώνεται, γεγονός που σας αυξάνει τον  κίνδυνο για σοβαρές καταστάσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και πονοκεφάλους – συγκεκριμένα το πρωί.

Οι πρωινοί πονοκέφαλοι είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα της άπνοιας ύπνου.

Εάν ξυπνάτε με πονοκέφαλο, ξεκινάτε τη μέρα σας με κακή διάθεση, κάτι που μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικό και να σας εμποδίσει σε καθημερινές δραστηριότητες. Ειδικά πρέπει να δοθεί προσοχή αν οι πρωινοί πονοκέφαλοι συνδυάζονται με άλλα συμπτώματα , όπως αίσθημα κόπωσης παρά τον ύπνο (restless sleep) και υπνηλία, διότι τότε μπορεί να αποτελούν προειδοποίηση ότι πάσχετε από σύνδρομο υπνικής άπνοιας.

3 σημάδια ότι η άπνοια ύπνου επηρεάζει την καθημερινότητά σας!

Το πρώτο βήμα είναι να κάνετε μια συζήτηση με το γιατρό σας. Μπορείτε να προετοιμαστείτε κάνοντας ένα σύντομο κουίζ ύπνου και να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τα αποτελέσματα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει για μια μελέτη ύπνου σε κάποιον ειδικό ύπνου. Αυτή πραγματοποιείται συνήθως σε εργαστήριο ύπνου ή ακόμη και στο σπίτι σας.

Μελέτη ύπνου στο σπίτι και η αξία της!

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι αισθητήρες θα συλλέξουν τα δεδομένα ύπνου σας, τα οποία θα χρησιμοποιήσει ένας ειδικός ύπνου για να προσδιορίσει εάν έχετε άπνοια ύπνου.

Εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι έχετε άπνοια ύπνου, η θεραπεία αυτής της κατάστασης μπορεί να έχει καταλυτική επίδραση στη μείωση των πονοκεφάλων σας. Ο ειδικός ύπνου θα σας συστήσει μια θεραπευτική επιλογή που να είναι η καλύτερη για εσάς. Ο χρυσός κανόνας για τους περισσότερους ανθρώπους που πάσχουν από άπνοια ύπνου είναι η θεραπεία με μάσκα και ειδικές συσκευές. Όσοι πάσχουν από μέτρια άπνοια ύπνου μπορεί να επωφεληθούν από τη χρήση μιας ειδικής στοματικής συσκευής.

Υπνική Άπνοια: Μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου;

Ακόμη και η έναρξη ενός προγράμματος διατροφής και άσκησης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους και πιθανώς στη βελτίωση των συμπτωμάτων άπνοιας ύπνου, όπως οι πονοκέφαλοι.

Γυμναστική και ύπνος: Πώς να κοιμάσαι καλύτερα!