Ένα σύνηθες παράπονο των ασθενών με άπνοια ύπνου είναι η πρωινή ξηροστομία. Τα αίτια της πρωινής ξηροστομίας συνήθως εντοπίζονται αρκετά εύκολα.

Η ξηροστομία συνδέεται μερικές φορές με άπνοια ύπνου. Μία μελέτη δείχνει ότι πάνω από το 30% των ασθενών με Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου (OSA) πάσχουν από ξηροστομία το πρωί. Ωστόσο, η Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου (OSA) μπορεί να είναι μια έμμεση αιτία, καθώς τείνει να αναγκάζει τον ασθενή να αναπνέει από το στόμα, προκαλώντας έτσι πρωινή ξηροστομία.

Σε άτομα που έχουν OSA, που ροχαλίζουν ή που αναπνέουν από το στόμα τους από συνήθεια, η ξηροστομία είναι αναπάντεχα πιο διαδεδομένη σε σχέση με εκείνους που αναπνέουν μέσω της μύτης τους τη νύχτα. Η χρήση εξοπλισμού συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) για τη θεραπεία της άπνοιας ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηροστομία το πρωί.

Αιτίες που προκαλούν ξηροστομία σε ασθενείς με CPAP

Ξεκινήστε από την εφύγρανση, η οποία είναι μια ξεχωριστή λειτουργία  που μπορεί να προστεθεί στη θεραπεία θετικής πίεσης των αεραγωγών. Η εφύγρανση προσθέτει υγρασία και θερμαίνει τον πεπιεσμένο αέρα που λαμβάνετε από τη συσκευή σας, μειώνοντας την πιθανότητα ξηρότητας. Εάν δεν έχετε θερμαινόμενο υγραντήρα, αξίζει να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή τον προμηθευτή εξοπλισμού για να τον προσθέσετε στη θεραπεία σας.

Εάν έχετε θερμαινόμενο υγραντήρα, αλλά εξακολουθείτε να έχετε ξηρό στόμα, είναι πιθανό να γίνονται διαρροές από τη μάσκα σας. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε μάλλον δεν θα επωφεληθείτε από την υγρασία. Ο έλεγχος της προσαρμογής της μάσκας και της στεγανότητας του ιμάντα κεφαλής είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τη διαρροή, ή  μπορεί η μάσκα σας να χρήζει αντικατάστασης. Επίσης καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας  ή τον προμηθευτή του εξοπλισμού και να ζητήσετε λήψη των δεδομένων της συσκευής σας PAP για να επαληθεύσετε εάν όντως υπάρχουν προβλήματα διαρροής.

Εάν το πρόβλημα δεν εντοπίζεται ούτε στην υγρασία ούτε στη διαρροή, μπορεί να έχετε λάθος μάσκα σε σχέση με τις αναπνευστικές σας συνήθειες. Εάν αναπνέετε από το στόμα και χρησιμοποιείτε ρινική μάσκα ή ρινικά μαξιλάρια, όχι μόνο δεν θα έχετε επαρκή πίεση για να μειώσετε την άπνοια του ύπνου, αλλά η πλειοψηφία του αέρα πιθανώς να διαφεύγει από το στόμα σας, στεγνώνοντας το.

Το πιο σημαντικό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τη θεραπεία σας για να προσδιοριστούν και να αντιμετωπιστούν τυχόν υποκείμενα ζητήματα που μπορεί να προκαλούν το πρόβλημα, όπως φάρμακα που προκαλούν ξηροστομία, παθήσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα, ή τέλος ρινική απόφραξη λόγω στραβού διαφράγματος και μεγάλων ρινικών κογχών που μπορεί να απαιτούν χειρουργείο.