Όπως λέει και το ρητό, «η σιωπή είναι χρυσός». Ο ύπνος σε θορυβώδη χώρο όχι μόνο διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου σου, αλλά μπορεί επίσης να σε αφήσει να αισθάνεσαι λιγότερο ικανοποιημένος με τη συνολική εμπειρία ύπνου σου.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος συνεχίζει να καταγράφει και να επεξεργάζεται ήχους, επηρεάζοντας τα πάντα, από τον καρδιακό ρυθμό έως την αρτηριακή πίεση, η οποία με την σειρά της μπορεί να προκαλέσει νυχτερινή αφύπνιση. Ο θόρυβος – είτε το αντιλαμβάνεσαι είτε όχι – μπορεί να σε κάνει να ξυπνήσεις και να αισθάνεσαι δυσαρεστημένος.

Μάθε πώς τα επίπεδα θορύβου κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν την ικανοποίηση που αισθάνεσαι από αυτόν, καθώς και τον τρόπο που μπορείς να το διαχειριστείς.

  1. Η συχνή αφύπνιση μειώνει την ικανοποίηση που αισθάνεσαι από τον ύπνο

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι δυνατοί θόρυβοι κατά τη διάρκεια της νύχτας θα σου χαλάσουν τον ύπνο. Ο βαθμός στον οποίο συμβαίνει αυτό εξαρτάται από το στάδιο του ύπνου στο οποίο βρίσκεσαι, την ώρα που συμβαίνει, καθώς και το πώς αισθάνεσαι για τους ίδιους τους ήχους. Για παράδειγμα, ο θόρυβος τείνει να είναι πιο ενοχλητικός κατά τη διάρκεια ελαφρύτερων σταδίων ύπνου, όπως οι πρώτες στιγμές μετά το κλείσιμο των ματιών σου ή σε ορισμένες περιόδους στη μέση της νύχτας. Αλλά μπορεί επίσης να σε ξυπνήσει από τον βαθύ ύπνο και τείνει να ενοχλεί περισσότερο τον ύπνο κατά το δεύτερο μισό της νύχτας. Ενώ μπορεί να κοιμηθείς ξανά μετά από αυτές τις σύντομες διακοπές, το αποτέλεσμα είναι ότι όταν ξυπνάς το πρωί, αισθάνεσαι δυσαρεστημένος με οτιδήποτε άλλο σε απασχολεί, ακόμα κι αν δεν μπορείς να εντοπίσεις γιατί συμβαίνει αυτό.

2. Οι αγχωτικοί ήχοι αυξάνουν την προσπάθεια να κοιμηθείς

Είναι επίσης πιθανό να ξυπνήσεις όταν ο θόρυβος είναι οικείος ή σου προκαλεί συναισθήματα, όπως για παράδειγμα το κλάμα ενός πεινασμένου μωρού. Μερικοί άνθρωποι έχουν συνηθίσει να ζουν με τους ρυθμούς της πόλης ή με τους ήχους της ασταμάτητης κυκλοφορίας σε κοντινούς στο σπίτι τους δρόμους, αλλά υπάρχουν ορισμένοι θόρυβοι που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν κίνδυνο. Τέτοιοι είναι οι ήχοι επιβράδυνσης ή επιτάχυνσης των αυτοκινήτων, οι οποίοι μπορούν να σε κάνουν να ξυπνήσεις και ως αποτέλεσμα αυτό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου. Αυτοί οι τύποι ήχων που προκαλούν άγχος μειώνουν τόσο την ικανότητά σου για ύπνο όσο και το πόσο καλά αισθάνεσαι το πρωί.

3. Θορυβώδη περιβάλλοντα προκαλούν ανησυχία

Ακόμα κι αν θυμάσαι ότι κοιμάσαι το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας, τα υψηλά επίπεδα θορύβου αποτελούν πηγή αυξημένης ανησυχίας κατά τον ύπνο. Αυτό περιλαμβάνει συσπάσεις, μετακινήσεις και εναλλαγή μεταξύ των σταδίων του ύπνου. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε ένα αίσθημα χαμηλότερης ικανοποίησης από τον ύπνο σου, καθώς και υπνηλία, αλλά και αλλαγή της διάθεσης την επόμενη μέρα.

Πώς να διαχειριστείς ένα θορυβώδες υπνοδωμάτιο

Η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας απόσπασης της προσοχής πριν πας για ύπνο θα σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στον καλύτερο ύπνο, αλλά και σε μεγαλύτερη αίσθηση ικανοποίησης ύπνου που θα νιώσεις όταν ξυπνήσεις το επόμενο πρωί.

Δοκίμασε να φοράς ωτοασπίδες εάν ζεις σε ένα θορυβώδες αστικό περιβάλλον. Τοποθέτησε το κρεβάτι σου μακριά από παράθυρα και λεπτούς τοίχους και απενεργοποιήστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές στο σπίτι σου πριν πας για ύπνο. Τόσο η ευρωπαϊκή, όσο και η αμερικανική εταιρία ύπνου συνιστούν την αποφυγή ύπνου με ανοιχτή τηλεόραση, ραδιόφωνο ή μουσική.

Η εμφάνιση κάποιου θορύβου είναι αναπόφευκτη, ωστόσο περιορίζοντας την πιθανότητα δυνατών θορύβων και άλλων ενοχλητικών ήχων κατά τον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ικανοποίηση που αισθάνεσαι το πρωί.