Μπορεί να πιστεύεις ότι για έναν καλό ύπνο αρκεί να έχεις καλό διάφραγμα, να έχεις απλώς καταναλώσει ένα ελαφρύ γεύμα λίγο πριν παραδοθείς στην αγκαλιά του Μορφέα, να μην έχεις πιει αλκοόλ, ή το μαξιλάρι και το στρώμα σου να είναι ιδανικά, αλλά ποιος είπε ότι όταν και η γυμναστική αποτελεί μέρος της ρουτίνας σου, δεν μπορεί να απογειωθεί η ποιότητα του ύπνου σου;

1. Αντοχή στη γυμναστική σημαίνει και καλό καρδιοαναπνευστικό σύστημα, δηλαδή και καλύτερος ύπνος 

Η σωματική άσκηση προάγει έναν καλό ύπνο επιτρέποντας στη συνέχεια μια πιο ήπια μετάβαση μεταξύ των φάσεων του ύπνου. Επίσης, συμβάλλει στη μείωση της έντασης που έχει συσσωρευτεί στους μύες κατά τη διάρκεια της ημέρας, στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου και έπειτα στη νοητική διαύγεια, και στην ενδυνάμωση και τόνωση της καρδιάς και των πνευμόνων.

2. Η γυμναστική καταπολεμά την αϋπνία

Όταν γυμνάζεστε ακόμα και πριν από τον ύπνο, μία χαμηλής έντασης προπόνηση μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, βοηθώντας σας να κοιμηθείτε πιο γρήγορα.

3. Η γυμναστική μειώνει τα επίπεδα του άγχους, συμβάλλοντας έτσι σε πιο ήσυχο ύπνο 

Η καθημερινότητά μας πλέον απαιτεί να βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση, με αποτέλεσμα, όσο κι αν δεν το θέλουμε, να υποφέρουμε από άγχος και στρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υποφέρουμε πολλές φορές και από αϋπνία. Η σωματική άσκηση, οποιασδήποτε μορφής, βοηθά στην απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών, όπως είναι η σεροτονίνη, που ευθύνονται για την “καλή διάθεση”. Η συνέχεια φυσικά βρίσκεται και σε έναν καλύτερο και πιο ήσυχο ύπνο.

4. Η γυμναστική και η διατήρηση σωματικού βάρους προάγουν τον ποιοτικό ύπνο

Η γυμναστική, σε συνδυασμό φυσικά με μια καλή και ισορροπημένη διατροφή, μας βοηθά να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα, κρατώντας παράλληλα χαμηλά τα επίπεδα του συνολικού σωματικού μας λίπους. Περίσσιο σωματικό λίπος μπορεί να δυσκολεύει την αναπνοή μας, γεγονός που στην συνέχεια κάνει και δυσκολότερο τον ύπνο μας.

Νίκος Βουλγαράκης, Personal Trainer, Brazilian Jiu Jitsu Instructor, Κορυδαλλός, Δερβενακίων 9

Website: https://www.lisimaxos.gr/
Facebook:
https://www.facebook.com/Bushido-Kai-Lysimachos-107057550719184/

Διαβάστε περισσότερες αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητά σας, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου σας!