Τι είναι το υποαπνοικό σύνδρομο

Το υπνοαπνοικό σύνδρομο (ή υπνική άπνοια) είναι ένα σύνδρομο με ευρύτατο φάσμα έντασης και επιπλοκών, το οποίο συχνά διαλάθει της προσοχής του ασθενούς και ακόμα συχνότερα υποαντιμετωπίζεται διαγνωστικά και θεραπευτικά από την Ιατρική κοινότητα.

Όλοι γνωρίζουμε την θεμελιώδη σημασία της αναπνοής και οξυγόνωσής μας κατά την διάρκεια της καθημερινότητάς μας. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουμε, είναι ότι κατά την διάρκεια του ύπνου μας, και ιδιαίτερα του βαθέως ύπνου (90 λεπτά αφού κοιμηθούμε και μετά), πολλές αλλαγές (ορμονικές, κυκλοφορικού συστήματος, απώλεια μυικού τόνου και ελέγχου) διαφοροποιούν δραματικά προς το χειρότερο την αναπνοή και την οξυγόνωση των ανθρώπων που έχουν πρόβλημα .

Ως άπνοια στον ύπνο ορίζεται η διακοπή της αναπνοής από 10 δευτερόλεπτα και άνω.

Οι επιπτώσεις της υπνικής άπνοιας στην υγεία

Αυτά τα απνοικά επεισόδια, ανάλογα με την βαρύτητα του προβλήματος, μπορεί να είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες μέσα στην διάρκεια κάθε νύχτας, επιβαρύνοντας τον οργανισμό με πολλά λεπτά έως ώρες ασφυξίας, κάθε βράδυ!!

Υπάρχουν λοιπόν πολλοί ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα άπνοιας, οι οποίοι δεν το έχουν καν υποψιαστεί, διότι την ώρα που συμβαίνει το πρόβλημα, αυτοί κοιμούνται, και άρα δεν το συνειδητοποιούν!!!

Τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από το υπνοαπνοικό σύνδρομο, όπως η υπέρταση, η χρόνια κούραση, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, προβλήματα στύσης και ερωτικής επιθυμίας, κ.α., δεν συνδυάζονται με την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου, και συνήθως αντιμετωπίζονται συμπτωματικά από συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων, χωρίς να διερευνάται καν ο κοινός αιτιολογικός παράγοντας που πολύ συχνά είναι η άπνοια στον ύπνο!!

Μελέτη ύπνου

Σε όλες, λοιπόν τις ανωτέρω περιπτώσεις το πρώτο βήμα διερεύνησης είναι η μελέτη ύπνου, με καταγραφή διαφόρων παραμέτρων.

Αυτή η μελέτη παλαιότερα ήταν αρκετά δύσχρηστη και ακριβή καθώς έπρεπε να γίνει σε Νοσοκομειακό περιβάλλον, σε ειδικά εργαστήρια ύπνου .

Η σημερινή εξέλιξη των πραγμάτων, όμως, έχει δημιουργήσει την δυνατότητα οι μελέτες ύπνου να γίνονται στο σπίτι του ασθενούς, με πολύ μικρό κόστος και χωρίς να χρειάζεται ο ασθενής να αλλάξει τις συνήθειές του!!

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, στην διάγνωση και διερεύνηση του προβλήματος του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας, που αποτελούν διαφορετικές εκφάνσεις του ίδιου προβλήματος, είναι η εξέταση από τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο και η καταγραφή του ύπνου, ώστε να τεθεί η διάγνωση και η σοβαρότητα του προβλήματος.

Δρ. Νίκος Σωτηρόπουλος
ΩΡΛ Χειρουργός Κεφαλής, Τραχήλου & Ωτών