Μια ήρεμη νύχτα ύπνου μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ενεργητικός και σε εγρήγορση όταν ξυπνάς. Αλλά η ποιότητα του ύπνου είναι μόνο μέρος του πώς ο ύπνος επηρεάζει τα επίπεδα της ενέργειάς σου όλη την ημέρα.

Ένας ικανοποιητικός ύπνος επηρεάζει επίσης το πόσο ενεργητικός αισθάνεσαι κάθε δεδομένη στιγμή και όσο περισσότερο ικανοποιημένος είσαι από τον ύπνο σου, τόσο περισσότερο ανοζωογονημένος μπορεί να αισθάνεσαι.

Μια υποκειμενική αξιολόγηση του πόσο ικανοποιημένο αισθάνεται ένα άτομο με τον ύπνο του, μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως το περιβάλλον της κρεβατοκάμαρας, το φως, ο θόρυβος και θερμοκρασία. Ο παράγοντας αυτός αξιολογείται συχνά μαζί με την ποσότητα του ύπνου (τον αριθμό των ωρών ύπνου) και την ποιότητα του ύπνου, προκειμένου να μπορούμε να πούμε ότι αξιολογούμε την συνολική κατάσταση του ύπνου.

Όταν η ικανοποίηση, η ποιότητα ή η ποσότητα βελτιώνεται, τότε τα επίπεδα ενέργειας μπορούν επίσης να βελτιωθούν.

Ακολουθούν τρεις λόγοι για τους οποίους η βελτίωση του ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειάς σου.

  1. Ο ύπνος αποκαθιστά την ενέργεια

Κατά τη διάρκεια ενός ποιοτικού ύπνου, το σώμα σου αποκαθιστά πολλές λειτουργίες που απαιτεί κατά την καθημερινή ζωή, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, τα σταθερά επίπεδα ορμονών και η καλή όρεξη. Όλοι αυτοί οι παράγοντες παίζουν ρόλο στην ποσότητα ενέργειας που έχεις. Για να μπορέσει ο οργανισμός σου να λειτουργήσει στο μέγιστο, πρέπει να διατηρήσεις αυτές τις λειτουργίες του μέσω του ποιοτικού ύπνου.

2. Βελτιωμένος ύπνος συνεπάγεται ικανοποίηση

Το να νιώθεις καλά για τον ύπνο που έχεις σε προετοιμάζει για άλλα θετικά συναισθήματα. Η ικανοποίηση που μπορεί να νιώσεις για τον ύπνο σου, μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα μεγαλύτερης ενέργειας, ενώ η κατάθλιψη συνδέεται συχνά με αισθήματα κόπωσης. Έτσι, ενώ η ικανοποίηση του ύπνου είναι μια υποκειμενική αξιολόγηση, το αποτέλεσμα του πόσο ικανοποιημένος αισθάνεσαι θα μπορούσε να έχει μετρήσιμες επιπτώσεις στην ευημερία σου.

3. Η κακή ποιότητα ύπνου σε κάνει υποτονικό

Πέρα από το ότι ένας καλός ύπνος σε κάνει να νιώθεις ευφορία καθώς ξυπνάς, η κακή ποιότητα του ύπνου μπορεί να σε κάνει να νιώσεις υποτονικός καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, η κακή ποιότητα του ύπνου έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και την αύξηση βάρους και ένας ανεπαρκής ύπνος σχετίζεται επίσης με την αύξηση της πρόσληψης θερμίδων χωρίς αύξηση του επιπέδου δραστηριότητας. Η παχυσαρκία και τα σχετικά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό σου επίπεδο κάνοντάς σε να αισθάνεσαι κουρασμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τέλος, ένας κακός νυχτερινός ύπνος μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, καθιστώντας σε έτσι πιο ευαίσθητο σε κρυολογήματα, ενώ παράλληλα μειώνονται και τα επίπεδα ενέργειάς σου.

4 τρόποι που η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την παραγωγικότητα

Πώς να αισθάνεσαι ικανοποιημένος από τον ύπνο σου

Εάν αισθάνεσαι λιγότερο ικανοποιημένος από τον ύπνο σου, υπάρχουν μέτρα που μπορείς να λάβεις για να βελτιώσεις την εμπειρία του ύπνου σου. Τα καθαρά σκεπάσματα, τα χαμηλά επίπεδα θορύβου και φωτός και οι δροσερές θερμοκρασίες στην κρεβατοκάμαρά σου συμβάλλουν σε μια πιο ικανοποιητική εμπειρία ύπνου. Λαμβάνοντας μέτρα για να αυξήσεις την ικανοποίηση που λαμβάνεις από τον ύπνο σου, μπορείς να ξυπνήσεις και να αισθάνεσαι ανανεωμένος με σταθερά υψηλά επίπεδα ενέργειας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας!

Σου προκαλεί το ροχαλητό κούραση;