Ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να αλλάξει την ισορροπία των ορμονών μας. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στο να τρώμε περισσότερο φαγητό και να παίρνουμε βάρος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο επαρκής ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να αντισταθείτε στο δελεαστικό φαγητό. Άρα, καλός ύπνος και όρεξη, συνδέονται άμεσα!

Πάμε αναλυτικά να εξηγήσουμε πώς!

Ο ύπνος έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την ποιότητα ζωής μας. Χρειαζόμαστε από επτά έως εννέα ώρες καλό ύπνο κάθε βράδυ προκειμένου το σώμα και ο εγκέφαλός μας να ξεκουραστούν και να αναρρώσουν. Λιγότερο από αυτό και η ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε μπορεί να υποφέρει, το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να εξασθενήσει και καταλήγουμε να τρώμε περισσότερο φαγητό -και συχνά πιο ανθυγιεινό φαγητό- από ό,τι χρειαζόμαστε.

Μια επιστημονική μελέτη έδειξε ότι όσοι κοιμούνται λίγο -άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες την ημέρα- τείνουν να τρώνε 300 περισσότερες θερμίδες την ημέρα από τους ανθρώπους που κοιμούνται αρκετά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έλκονται από τρόφιμα με υψηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, όπως το γρήγορο φαγητό, το τυρί και τα επεξεργασμένα κρέατα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτή η ημερήσια αύξηση είναι αρκετή για να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Πώς ο κακός ύπνος επηρεάζει την όρεξη;

Μερικές από τις διαφορές μεταξύ των καλά ξεκουρασμένων και των ατόμων που στερούνται ύπνου φαίνονται στα επίπεδα ορμονών του σώματός τους. Οι ορμόνες δρουν σαν αγγελιοφόροι και βοηθούν στη ρύθμιση πολλών από τις σωματικές μας λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της όρεξής μας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης και μειωμένα επίπεδα ορμόνης λεπτίνης.

Η γκρελίνη είναι γνωστή ως «η ορμόνη της πείνας» και αυξάνει την όρεξή μας λέγοντας στον εγκέφαλό μας ότι είναι ώρα να φάμε.

Η λεπτίνη, από την άλλη, μας κάνει να σταματήσουμε να τρώμε λέγοντας στον εγκέφαλό μας ότι έχουμε χορτάσει. Λόγω της αλλαγής στα επίπεδα αυτών των δύο ορμονών, βιώνουμε αυξημένη πείνα και όρεξη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Η ίδια ορμονική αλλαγή μπορεί να συμβεί αν διαταραχθεί το ρολόι του σώματός μας. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν δεν τηρείτε ένα κανονικό μοτίβο ύπνου, εάν εργάζεστε σε νυχτερινές βάρδιες ή εάν είστε εκτεθειμένοι στο φως τη νύχτα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτοί οι παράγοντες μπορούν επίσης να κάνουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν παχυσαρκία.

Απλά βήματα για καλύτερο ύπνο

Οι καλές συνήθειες ύπνου μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε υγιεινές επιλογές και να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να αντιστεκόμαστε σε δελεαστικές τροφές. Μερικά απλά βήματα είναι να έχετε συγκεκριμένη ώρα για να πηγαίνετε για ύπνο και να  κοιμόσαστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ.