Ήξερες ότι
ένας μικρός αδένας που ονομάζεται θυρεοειδής και προβλήματα ύπνου που πιθανόν να αντιμετωπίζεις μπορούν να έχουν κάποια σχέση;

Τα προβλήματα ύπνου, όπως η αϋπνία, μπορεί να προκληθούν από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως ο χρόνιος πόνος, η παλινδρόμηση και η κατάθλιψη. Αλλά γνωρίζεις ότι μπορεί για όλα αυτά  να ευθύνεται ο θυρεοειδής σου;

Ο θυρεοειδής είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση μιας σημαντικής ορμόνης που κρατά το σώμα σου ζεστό και βοηθά τα όργανα να λειτουργούν σωστά. Εάν ο θυρεοειδής σου δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ύπνου.

Υπάρχουν δύο τύποι καταστάσεων θυρεοειδούς: το υπερδραστήριο και το υπολειτουργικό. Ο τρόπος με τον οποίο ο αδένας επηρεάζει τον ύπνο σου εξαρτάται από την κατάσταση που βρίσκεσαι.

Υπερθυρεοειδισμός

Όταν ο αδένας σου παράγει πάρα πολύ θυρεοειδική ορμόνη, αυτό είναι γνωστό ως υπερθυρεοειδισμός. Η κατάσταση προκαλεί επιτάχυνση των διαφόρων λειτουργιών του σώματος, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι ενόχληση. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν αίσθημα άγχους και υπερέντασης, καθιστώντας την μετάβαση σε κατάσταση χαλάρωσης.

Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που έχουν υπερθυρεοειδισμό μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο. Όταν η κατάσταση εμφανίζεται για πρώτη φορά, μπορεί να μην γίνεται αντιληπτή ως πρόβλημα, αφού ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται σαν να έχει ατελείωτη ενέργεια. Ωστόσο, αυτή η αίσθηση είναι βραχύβια, και όσο περνάει ο καιρός κάποιος αρχίζει να αισθάνεται πραγματικά κουρασμένος.

Υποθυρεοειδισμός

Όταν ο θυρεοειδής αδένας είναι ανενεργός και δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη, αυτό είναι γνωστό ως υποθυρεοειδισμός. Η έλλειψη αυτής της σημαντικής ορμόνης προκαλεί διάφορες διαδικασίες σε όλο το σώμα, κάνοντάς το να επιβραδύνει, καθιστώντας το άτομο να αισθάνεται πιο εύκολα κουρασμένο.

Για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, ακόμη κι αν ακολουθούν μία σταθερή ρουτίνα ύπνου επτά έως εννέα ωρών τη νύχτα, αυτό δεν μεταβάλλει την αίσθηση της εξάντλησης που μπορεί να έχουν.

Τα καλά νέα είναι ότι για πολλά άτομα με διαταραχή του θυρεοειδούς, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αρνητικών συμπτωμάτων και να βελτιώσει τα προβλήματα του ύπνου. Επισκέψου τον γιατρό σου εάν ανησυχείς. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να καθορίσει εάν έχεις τα κατάλληλα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα σου.