Αν και το ροχαλητό συχνά μπορεί να απεικονίζεται ως ένας χιουμοριστικός ήχος, είναι συχνά σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας, όπως η υπνική άπνοια και μπορεί να έχει και αρνητική επίδραση στη σχέση μας με τον/τη σύντροφό μας. Φανταστείτε να κοιμάστε δίπλα σε ένα σύντροφο που ροχαλίζει κάθε νύχτα, όχι μόνο δεν θα μπορέσετε να κοιμηθείτε, αλλά και θα νιώθετε εκνευρισμό και εξάντληση κάθε μέρα όλο και πιο πολύ. Οπότε, είναι εύκολα κατανοητό ότι η κούραση, η αϋπνία και η κακή διάθεση κάθε άλλο παρά ευνοούν μια αρμονική σεξουαλική συμπεριφορά.

Τι δείχνουν οι έρευνες για την επιρροή του ροχαλητού στη σεξουαλική μας ζωή;

Έρευνες που έχουν γίνει στο University College του Λονδίνου δείχνουν πως περίπου 25% των ζευγαριών, δήλωσαν ότι το ροχαλητό καταστρέφει τη σεξουαλική τους ζωή, το 40% των ζευγαριών, δήλωσαν ότι η ποιότητα της σχέσης τους επηρεάζεται αρνητικά από το ροχαλητό και το 80% των ζευγαριών, επιλέγουν να κοιμούνται ξεχωριστά για να ξεφύγουν από τις αρνητικές συνέπειες του ροχαλητού. Το ροχαλητό επηρεάζει σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν το 20% με 40% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το ροχαλητό «παρεμβαίνει» στη σεξουαλική τους ζωή, έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση μεταξύ των συντρόφων, τόσο σε σωματικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο, αφού επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία και ικανοποίηση και είναι αιτία καβγάδων. Πολλά ζευγάρια, λόγω του ροχαλητού, αναγκάζονται και κοιμούνται σε ξεχωριστά υπνοδωμάτια, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθουν συναισθηματικά απομακρυσμένα. 

Με αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι 1 στους 5 ανθρώπους δήλωσε πως το ροχαλητό ήταν η αιτία του τερματισμού μιας σχέσης, συμπεριλαμβανομένων των χωρισμών και του διαζυγίου.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το ροχαλητό και να βελτιώσω τη σεξουαλική μου ζωή;

Είναι πολύ σημαντικό εάν σας ταλαιπωρεί το ροχαλητό, να αναζητήσετε την αιτία του προβλήματος και να εφαρμόσετε μία θεραπεία το συντομότερο δυνατό! Με αυτόν τον τρόπο και θα βελτιώσετε την υγεία σας, αλλά και θα σώσετε τη σχέση σας! Πέρα από την επίσκεψη σε έναν ειδικό, δοκιμάστε και τα παρακάτω βήματα που μπορεί να σας βοηθήσουν:

  • Δώστε ωτοασπίδες στον/στη σύντροφό σας.
  • Αποφύγετε τον ύπνο ανάσκελα και προτιμήστε τον ύπνο στο πλάι. Υπάρχουν ειδικές συσκευές που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό.
  • Χάστε βάρος. Οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι άνθρωποι τείνουν να ροχαλίζουν περισσότερο.
  • Μην πίνετε αλκοόλ. Το αλκοόλ χαλαρώνει τους μύες του λαιμού, προκαλώντας ροχαλητό.
  • Μην καπνίζετε.
  • Σηκώστε το προσκέφαλο. Η ανύψωση του κεφαλιού συχνά μειώνει το ροχαλητό. Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι επιπλέον.

Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και μην αφήσετε το ροχαλητό να «μπαίνει» ανάμεσά σας!