Κατά τη διάρκεια των ετών, πιθανότατα έχετε έρθει αντιμέτωποι με αμέτρητους λόγους γιατί θα πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα. Ωστόσο, ένας ακόμη λόγος είναι ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό και υπνική άπνοια. Πώς μπορεί όμως να επηρεάζει το κάπνισμα;

Η σχέση μεταξύ καπνίσματος και ροχαλητού

Φαίνεται λογικό ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του ροχαλητού. Ο ερεθιστικός καπνός από τα τσιγάρα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του βλεννογόνου στον ανώτερο αεραγωγό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα, προκαλώντας  στενότητα του αεραγωγού όπως επίσης και μεγαλύτερη έκκριση βλέννας κυρίως οπισθορινική αφήνοντας ένα αίσθημα κόμβου στο φάρυγγα. Καθώς ο αεραγωγός στενεύει, η ροή του αέρα καθίσταται πιο θορυβώδης.

Αυτός ο κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται στους καπνιστές, ακόμη και εκείνους που έχουν πρόσφατα διακόψει το κάπνισμα.

Μεγάλες επιστημονικές έρευνες που αξιολογούν το ροχαλητό υποστηρίζουν τις ανωτέρω διαπιστώσεις. Σε μία μελέτη 811 ενηλίκων, ο κίνδυνος ροχαλητού ήταν 2,3 φορές μεγαλύτερος στους εν ενεργεία καπνιστές. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος υπερδιπλασιάστηκε σε σύγκριση με εκείνους που δεν καπνίζουν!

Σε μια άλλη μεγάλη μελέτη 15.555 ατόμων, ροχαλητό εμφανίστηκε πιο συχνά στους σημερινούς καπνιστές (24%) σε σύγκριση με πρώην καπνιστές (20%) και με άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ (14%). Με άλλα λόγια, περίπου ένας στους τέσσερις καπνιστές ροχαλίζει σε σύγκριση με μόνο έναν στους επτά ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Ο κίνδυνος του ροχαλητού φαίνεται να συσχετίζεται με την ποσότητα του καπνίσματος. Με άλλα λόγια, όσο πιο πολύ καπνίζετε τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να ροχαλίζετε. Κάποιος που καπνίζει 2 πακέτα τσιγάρα την ημέρα έχει πολύ υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με κάποιον που καπνίζει μόνο λίγα τσιγάρα το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και το ελάχιστο κάπνισμα μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Ωστόσο, αν καπνίζετε, το ροχαλητό μπορεί να είναι ένας ακόμα λόγος για να το σταματήσετε.