Οι ερευνητές της Mayo Clinic απέδειξαν ότι στους άνδρες, το ροχαλητό σχετίζεται στενά με μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση. Είναι η πρώτη μελέτη η οποία κάνει λόγο για σχέση μεταξύ ροχαλητού και σεξουαλικής ικανοποίησης, οπότε μπορεί κανείς να απορρίψει το εύρημα…

Ειδικότερα επειδή η σεξουαλική λειτουργία των ανδρών (λίμπιντο, στύση και εκσπερμάτιση) παρέμεινε ανεπηρέαστη. Αλλά η συσχέτιση ήταν στατιστικά ισχυρή. Φαίνεται ότι το ροχαλητό των ανδρών ενοχλεί τις συντρόφους τους, διαταράσσοντας τον ύπνο τους και μειώνοντας τη σεξουαλική τους διάθεση, σε σημείο που οι άνδρες αναφέρουν κανονική σεξουαλική λειτουργία, αλλά … λιγότερη ικανοποίηση.

Στη μελέτη, οι ερευνητές στο Rochester, Minnesota, ζήτησαν από 827 άνδρες ηλικίας  από 51 έως 90 ετών να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή και τις συνήθειες ύπνου. Κοιτάζοντας τα αποτελέσματα, η συσχέτιση ήταν σαφής:  Όταν το ροχαλητό αυξάνεται, μειώνεται η σεξουαλική ικανοποίηση.

Είναι πιθανό ότι η σχέση ροχαλητού-σεξουαλικής ικανοποίησης να είναι εύρημα που εξηγείται και με άλλους τρόπους. Τα άτομα που ροχάλιζαν σημαντικά ανέφεραν περισσότερα προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές. Όλες αυτές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλικότητα μειώνοντας  τη σεξουαλική λειτουργία και ικανοποίηση.

Ωστόσο, όταν οι χρόνιες παθήσεις μειώνουν τη σεξουαλική ικανοποίηση γίνεται μέσω αυτής κάθε αυτού τη σεξουαλική λειτουργία όπως πχ. μειώνοντας τη λίμπιντο και αυξάνοντας τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας και άλλων σεξουαλικών προβλημάτων.

Σε αυτή τη μελέτη, το ροχαλητό μειώνει τη σεξουαλική ικανοποίηση – χωρίς όμως να επηρεάζεται η σεξουαλική λειτουργία.

Ποιο είναι λοιπόν  το μήνυμα; Το μαντέψατε, σωστά?

Μην ενοχλείτε το σύντροφο που μοιράζεται το κρεβάτι σας. Ανεξάρτητα από το ποιος ροχαλίζει, ο σύντροφος ενοχλείται σε τέτοιο βαθμό ώστε να επηρεάζεται η σεξουαλική ικανοποίηση του ζευγαριού.

Αν ροχαλίζετε, μπορείτε να ενισχύσετε τη σεξουαλική σας ικανοποίηση. Μερικές συστάσεις:

  • Πάρτε στο σύντροφο ωτοασπίδες. Φτηνές είναι διαθέσιμες στα φαρμακεία. Η΄custommade  για καλύτερο αποτέλεσμα. Ρωτήστε το γιατρό σας.
  • Κοιμηθείτε στο πλάι. Υπάρχουν ειδικές συσκευές (Somnibel) για εκπαίδευση.
  • Χάστε βάρος.
  • Αντιμετωπίστε τις αλλεργίες σας.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ τουλάχιστον 4 ώρες πριν τον ύπνο.
  • Αποφύγετε τα ηρεμιστικά, έχουν αποτελέσματα παρόμοια με το αλκοόλ.
  • Μην καπνίζετε.
  • Σηκώστε το προσκέφαλο. Η ανύψωση του κεφαλιού συχνά μειώνει το ροχαλητό. Χρησιμοποιήστε ένα επιπλέον μαξιλάρι.
  • Κοιμηθείτε χώρια.