Εκατομμύρια άτομα ροχαλίζουν στον ύπνο τους και, αν και το ροχαλητό μπορεί να είναι ενοχλητικό για το άτομο που υποφέρει ή για οποιονδήποτε άλλον που παίζει τον ρόλο του ακροατή, είναι συχνά μια καλοπροαίρετη συμπεριφορά. Ωστόσο, μερικές φορές το ροχαλητό μπορεί να σηματοδοτήσει σοβαρότερα προβλήματα υγείας. Αν εσείς ή ο/η σύντροφός σας ροχαλίζετε, αξίζει να διαβάσετε μερικές αλήθειες για την Άπνοια Ύπνου και τί μπορεί αυτή να σημαίνει.

  1. Το ροχαλητό προκαλείται από έναν περιορισμένο αεραγωγό.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν, περιορίζοντας τον αεραγωγό σας. Κατά την αναπνοή και εισπνοή σας, αυτός ο χαλαρός ιστός μπορεί να αρχίσει να δονείται, με αποτέλεσμα έναν σκληρό ήχο ροχαλητού. Όσο πιο περιορισμένος είναι ο αεραγωγός, τόσο πιο δυνατό θα είναι το ροχαλητό. Επειδή ο ύπνος σε ανάσκελη θέση μπορεί να προκαλέσει την χαλάρωση του ιστού και αυτός να “καταρρεύσει” προς το πίσω μέρος του λαιμού σας, αν ροχαλίζετε είναι προτιμότερο να κοιμηθείτε στο πλάι.

2. Η γήρανση, η ανατομία, οι αλλεργίες, και το αλκοόλ παίζουν κάποιο ρόλο.

Οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν φυσιολογικά καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι, που σημαίνει ότι το ροχαλητό είναι πιο συνηθισμένο μεταξύ των ατόμων σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τα ανατομικά θέματα είναι επίσης ένας παράγοντας: Οι διευρυμένες αμυγδαλές ή το αποκλίνον διάφραγμα μπορούν να περιορίσουν το λαιμό, όπως και η φλεγμονή της μύτης ή του λαιμού κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής περιόδου. Δεδομένου ότι το αλκοόλ είναι ένα ισχυρό μυοχαλαρωτικό, η κατανάλωσή του πριν από τον ύπνο μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω το ροχαλητό.

3. Είναι πιο συνηθισμένο από ό, τι νομίζετε.

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αιφνιδιάζεται κάποια στιγμή στη ζωή του από το ροχαλητό. Το ροχαλητό είναι πιο συνηθισμένο στους άντρες: Περίπου το 40% αυτών πάσχουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες διαμορφώνεται στο 24%. Εάν κάποιος από τους γονείς σας ροχαλίζει, είναι πιθανότερο να κάνετε το ίδιο, καθώς υπάρχει και ο γενετικός παράγοντας σε αυτή τη συμπεριφορά.

4. Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αποτρέψουν ή να ελαχιστοποιήσουν το ροχαλητό.

Για το περιστασιακό ροχαλητό, μικρές τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Κοιμηθείτε στο πλευρό σας, παραλείψτε το νυχτερινό ποτήρι κρασί και επικεντρωθείτε στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, καθώς η ύπαρξη επιπλέον κιλών μπορεί να πυκνώσει τους ιστούς στο λαιμό σας και να περιορίσει ακόμη περισσότερο τον αεραγωγό. Κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής περιόδου, ο ύπνος με μια ρινική ταινία ή η χρήση αποσυμφορητικών μπορεί να ανακουφίσει την αλλεργία ή τη φλεγμονή που σχετίζεται με το κρύωμα και να κάνει την αναπνοή ευκολότερη.

Άλλες επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν τις στοματοφαρυγγικές ασκήσεις, μια μορφή λειτουργικής θεραπείας για τη γλώσσα και το στόμα σας για να μειώσετε το ροχαλητό, καθώς και συσκευές που βοηθούν στο να κρατήσετε ανοικτό τον αεραγωγό σας.

5. Το ροχαλητό μπορεί να υποδεικνύει ιατρική κατάσταση.

Αν οι αλλαγές του τρόπου ζωής και οι θεραπείες εκτός θεραπευτικής αγωγής δεν σας βοηθήσουν, ή εάν βρεθείτε ξύπνοι το βράδυ εξαιτίας της διαταραγμένης αναπνοής σας, μιλήστε στον γιατρό σας για την κατάστασή σας. Εκείνος κατά τη διάγνωση, μπορεί να συστήσει κάποια εξέταση για τον έλεγχο της εμφάνισης άπνοιας στον ύπνο, διαταραχή ύπνου στην οποία η αναπνοή επιβραδύνεται ή σταματά προσωρινά. Εάν διαγνωστεί η Άπνοια Ύπνου, υπάρχουν πολλές στρατηγικές, όπως οι συσκευές συνεχούς θετικής πίεσης των αεραγωγών (CPAP), η χειρουργική επέμβαση, ορισμένες συσκευές που εφαρμόζουν στο στόμα, και μεταξύ άλλων, να εξετάσει κανείς κατά πόσο ο αεραγωγός σας παραμένει ανοιχτός κατά τη διάρκεια του ύπνου.