Αν αφήνετε τα φώτα ή την τηλεόραση ανοιχτή ενώ κοιμάστε, αυτή είναι μια συνήθεια που θα μπορούσε να επηρεάσει τους πόντους της μέσης σας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από την JAMA Internal Medicine. Μέσω της μελέτης διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε τεχνητό φως κατά τη διάρκεια του ύπνου, και της αύξησης του βάρους στις γυναίκες.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από περισσότερες από 40.000 γυναίκες, οι οποίες ζήτησαν, μεταξύ άλλων, αν οι γυναίκες κοιμήθηκαν με φώτα στο διπλανό ή στο ίδιο δωμάτιο. Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης το ύψος των γυναικών, τον δείκτη μάζας σώματος (μέτρο βάρους σε σχέση με το ύψος), και το μέγεθος της μέσης τη στιγμή που συμμετείχαν στη μελέτη, και στη συνέχεια η διαδικασία επαναλήφθηκε πέντε χρόνια αργότερα.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κοιμούνται με ένα φως ή τηλεόραση στο δωμάτιο ήταν 17% πιθανότερο να έχουν πάρει από 11 πόντους ή και περισσότερο στην περιοχή της μέσης τους, κατά τη διεξαγωγή της μελέτης. Δεν βρήκαν παρόμοιο αποτέλεσμα όταν οι γυναίκες χρησιμοποίησαν ένα μικρό νυχτερινό φως ή στην περίπτωση που είχαν ένα φως έξω από το δωμάτιο. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η έκθεση στο τεχνητό φως συνδέεται με την αύξηση βάρους, αλλά οι ερευνητές υποθέτουν ότι μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου.

Επίσης, επισημαίνεται ότι η έκθεση στο τεχνητό φως κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να καταστείλει την μελατονίνη, την ορμόνη ύπνου, διαταράσσοντας έτσι τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

Μπορεί επίσης να διαταράξει τις καθημερινές παραλλαγές των ορμονών του στρες και να επηρεάσει άλλες μεταβολικές διεργασίες με τρόπους που συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Κρατώντας ένα φως μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φτωχότερο ύπνο. Ο βραδύτερος ύπνος μπορεί να σας προτρέψει να ασκείστε λιγότερο και να τρώτε περισσότερο, σημείωσαν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα δεν άλλαξαν όταν οι ερευνητές συσχέτισαν τη διατροφή των γυναικών με την σωματική άσκηση, γεγονός που υποδηλώνει ότι το φως κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι σημαντικό για την αύξηση του βάρους και την παχυσαρκία.

Τέλος, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η ανεπάρκεια ύπνου και η βλάβη που προκαλείται είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου παχυσαρκίας, για λόγους που κυμαίνονται από τις αλλαγές στη διάθεση και στη μειωμένη συγκράτηση, μέχρι τις αλλαγές στην ορμονική ισορροπία.

Υπερβολικός ύπνος: Πώς επηρεάζει τον μεταβολισμό;