Οι περισσότεροι άνθρωποι ξυπνούν κουρασμένοι τα πρωινά. Το να ξυπνάει κανείς κουρασμένος που και που δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, όμως το να ξυπνάτε αρκετά συχνά κουρασμένοι και να αισθάνεστε και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να οφείλεται σε κάποια αρνητική συνήθεια ύπνου ή σε κάποια ασθένεια. Ας δούμε παρακάτω κάποιους λόγους που μπορεί να σάς κάνουν να ξυπνάτε κουρασμένοι.

Η αδράνεια ύπνου

Η αδράνεια ύπνου αναφέρεται στην προσωρινή κατάσταση μειωμένης γνωστικής ικανότητας και εγρήγορσης του ατόμου και μπορεί να διαρκέσει περίπου μία ώρα από τη στιγμή της αφύπνισης. Η αδράνεια ύπνου εμφανίζεται κυρίως όταν ξυπνάτε ξαφνικά από έναν βαθύ ύπνο και ορισμένα μέρη του εγκεφάλου, κυρίως αυτά που είναι υπεύθυνα για τη λήψη αποφάσεων και του αυτοελέγχου, δεν έχουν «ξυπνήσει» ακόμα.

Κακές πρακτικές ύπνου

Δεν ακολουθείτε κάποιες πρακτικές και συνήθειες ύπνου που είναι απαραίτητες για να έχετε καλή ποιότητα ύπνου το βράδυ και πλήρη εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάποιες κακές πρακτικές είναι:

  • Δεν ακολουθείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου
  • Ο μεσημεριανός σας ύπνος διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά
  • Περνάτε πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνες πριν τον ύπνο σας
  • Το υπνοδωμάτιό σας είναι πολύ φωτεινό και ζεστό
  • Έχετε άβολο στρώμα ή μαξιλάρι

Η νυκτουρία

Ο ανθρώπινος οργανισμός προσαρμόζει την παραγωγή ούρων κατά τη διάρκεια της νύχτας σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της ημέρας και έτσι ένας υγιής ενήλικας συνήθως δεν ξυπνά καθόλου κατά τη διάρκεια της νύκτας για να ουρήσει. Η νυκτουρία, που μπορεί να οφείλεται κυρίως στο άγχος ή σε κάποιο πρόβλημα υγείας, συνδέεται με μείωση της ποιότητας του βραδινού ύπνου και κατά συνέπεια αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, μείωση ενεργητικότητας, απώλεια της ικανότητας συγκέντρωσης, πεσμένη ψυχολογική διάθεση, ακόμη και απώλεια μνήμης.

Ο βρουξισμός

Ο βρουξισμός είναι το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορεί να προκαλέσει πέρα από πόνο και προβλήματα στα δόντια και στη γνάθο, πονοκέφαλο και διαταραχή στον ύπνο με αποτέλεσμα να ξυπνάτε κουρασμένοι και να νιώθετε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το άγχος

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να κοιμάται τη νύχτα. Το αίσθημα άγχους μπορεί να προκαλέσει κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το ροχαλητό

Αν το ροχαλητό είναι συχνό ή μόνιμο μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο όχι μόνο για τον πάσχοντα, αλλά και για τους παρακοιμώμενους. Το ροχαλητό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητά μας.

Εάν ξυπνάτε κουρασμένοι πολύ συχνά και παρατηρήσετε κάποια από τα παραπάνω, απευθυνθείτε σε ειδικούς για να σάς βοηθήσουν ή αλλάξτε τις συνήθειες του ύπνου σας.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com/.