Η σιωπή της νύχτας διακόπτεται από έναν θόρυβο αρκετών ντεσιμπέλ…κάποιος ροχαλίζει. Σπάνιο? Μάλλον αρκετά συχνό σύμφωνα με την ανακοίνωση το Μάιο του 2018 της AASM (American Academy of Sleep Medicine) μελέτης  η οποία διεξήχθη σε 16 κράτη σύμφωνα με την οποία παγκοσμίως ο πάσχων πληθυσμός με κύριο σύμπτωμα το ροχαλητό από αποφρακτική  υπνική άπνοια είναι 936 εκατομμύρια!

Το ροχαλητό μπορεί να ακούγεται συνηθισμένο όμως δεν είναι αθώο, είναι ο κύριος λόγος  για έναν ύπνο που δε ξεκουράζει, επηρεάζει την καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής την υγεία και μειώνει την αποδοτικότητα στην εργασία.

Η κατανόηση των αιτιών, έιναι το πρώτο βήμα  για έναν καλύτερο ύπνο.

Μεγαλύτερη ηλικία

Οι συνήθειες του ύπνου αλλάζουν όσο μεγαλώνουμε. Ίσως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποκοιμηθείς ενώ η απόλαυση του ύπνου μειώνεται με το πέρας των ετών ( ανα δεκαετία χάνουμε 10 λεπτά ύπνου). Το ροχαλητό είναι άμεσα σχετιζόμενο με την ηλικία,κι αυτό γιατί  η γλώσσα (ένας πολύ δυνατός μυς) και οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου…περισσότερο από πριν, προκαλώντας μια δόνηση στην εισπνοή. Το γνωστό ροχαλητό.

Μύτη και αμυγδαλές

Ανατομικές δομές στη μύτη και στο λαιμό, μπορεί να προκαλέσουν ροχαλητό π.χ.  ένα σκολιωτικό (στραβό) ρινικό διάφραγμα, ρινικοί πολύποδες και υπερτροφικές αμυγδαλές ή κρεατάκια. Επίσης ένα επιμένων κρυολόγημα ή μια ρινίτιδα αλλεργικής αιτιολογίας μπορεί να φέρει ροχαλητό, όμως παροδικό. Καθώς με το τέλος της ίωσης ή με τη θεραπεία της ρινίτιδας το ροχαλητό δε θα υπάρχει πια.

Στυλ ύπνου

Παρατηρείστε αν σχετίζεται το ροχαλητό με τη θέση ύπνου. Αν σε ύπτια θέση το ροχαλητό είναι αφόρητο αλλά στο πλάι υποχωρεί, τότε έχετε να αντιμετωπίσετε μια περίπτωση «εξαρτημένου» ροχαλητό. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας με τη χρήση έξυπνων συσκευών  (π.χ. SOMNIBEL) που μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ροχαλητού.

Χρήση αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι ένα ισχυρό μυοχαλαρωτικό, προκαλώντας την χαλάρωση των μυϊκών δομών στον ανώτερο αεραγωγό κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να δονείται στην αναπνοή. Το ίδιο φυσικά ισχύει και με άλλα μυοχαλαρωτικά και αγχολυτικά φάρμακα.

Υπερβολικό βάρος

Ο υπέρβαρος ασθενής έχει υψηλό παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες  και στο ροχαλητό επίσης. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως για την εξέταση εκλογής του ροχαλητού και άλλων διαταραχών αποφρακτικής άπνοιας, την ενδοσκοπική μελέτη ύπνου ( Drug Induced Sleep Endoscopy),  ο ασθενής  δε μπορεί να συμμετάσχει αν έχει BMI >35.

 

Το χρόνιο ροχαλητό είναι ένας ισχυρός δείκτης της υπνικής άπνοιας και πρέπει να αξιολογείται από έναν επαγγελματία υγείας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Brett Duce, BSc (Hons) et al. The 2012 AASM Respiratory Event Criteria Increase the Incidence of Hypopneas in an Adult Sleep Center Population. J Clin Sleep Med. 2015 [PubMed]

 

ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΡΑΖΟΥ MD, MSc(c), FEBORL-HNS

ΩΡΛ Παίδων κ Ενηλίκων, Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου

Tel:+30 6940004760