Ακόμα και όταν ο καιρός γίνεται πιο κρύος στις περισσότερες περιοχές, υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να περιμένετε με ανυπομονησία όπως οι γιορτές, τα Χριστούγεννα που πλησιάζουν, να περάσετε χρόνο με τους αγαπημένους σας και να προετοιμαστείτε για το νέο έτος.

Δυστυχώς, για πολλούς το τέλος του έτους δεν είναι μόνο μια εποχή για ζοφερό καιρό, αλλά και για ζοφερές σκέψεις!

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που βιώνουν την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD) καθώς το έτος κλείνει, και αυτό μπορεί να επιβαρύνει το μυαλό, το σώμα και τον ύπνο. Ευτυχώς, αυτά τα συμπτώματα είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα, ακόμη και αν έχετε υποφέρει από τη διαταραχή στο παρελθόν.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο τι είναι η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή και πώς να την αντιμετωπίσετε, ώστε να μπορέσετε να επιστρέψετε στον ξεκούραστο, αναζωογονητικό ύπνο.

Τι είναι η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή;

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, επίσης γνωστή ως SAD ή εποχιακή κατάθλιψη, είναι μια διαταραχή της διάθεσης παρόμοια με την κατάθλιψη.  Ενώ η κατάθλιψη μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους ανά πάσα στιγμή, η SAD εμφανίζεται την ίδια εποχή κάθε χρόνο, συνήθως κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Η εποχιακή κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο από τη μελαγχολία του χειμώνα όμως- ενώ και οι δύο μοιράζονται τα συμπτώματα της θλίψης και της κόπωσης, η εποχιακή κατάθλιψη μπορεί να γίνει συντριπτική σε σημείο που να παρεμβαίνει στην καθημερινή σας ζωή.

Συνήθως, υποχωρεί μέσα σε λίγους μήνες καθώς πλησιάζει η άνοιξη, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να είστε συνεχώς καταθλιπτικοί.

Συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή μοιράζεται ορισμένα κοινά συμπτώματα με την κατάθλιψη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Αισθήματα θλίψης, ενοχής ή απελπισίας.
  • Αυξημένη όρεξη -ειδικά για υδατάνθρακες ή πρόχειρο φαγητό- και αύξηση του σωματικού βάρους
  • Κοινωνική απόσυρση
  • Απώλεια του ενδιαφέροντος και της ευχαρίστησης σε δραστηριότητες που κανονικά απολαμβάνετε
  • Μειωμένη εστίαση ή συγκέντρωση
  • Κόπωση, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ή αυξημένος ύπνος (υπερυπνία)

Το τελευταίο σημείο είναι κάτι που νομίζω ότι αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί. Τα άτομα με SAD είναι πιο πιθανό να κοιμούνται πάρα πολύ παρά να μην κοιμούνται αρκετά.

Στην πραγματικότητα, μια έρευνα του Journal of Psychosomatic Research διαπίστωσε ότι το 80 τοις εκατό των συμμετεχόντων με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή παραπονέθηκε για χειμερινή υπερυπνία, έναντι του 10 τοις εκατό που παραπονέθηκε για χειμερινή αϋπνία. Το 5 τοις εκατό των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν και τα δύο, ενώ το υπόλοιπο 5 τοις εκατό δεν αντιμετώπιζε καμία δυσκολία στον ύπνο.

Ο υπερβολικός ύπνος είναι εξίσου μεγάλο πρόβλημα με το να μην κοιμάστε αρκετά. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα για να είναι στα καλύτερά τους – αν κοιμάστε συστηματικά περισσότερο ή λιγότερο από αυτό, μπορεί να είναι πρόβλημα.

Να θυμάστε ότι είναι φυσιολογικό να έχετε μια κακή διάθεση κάθε τόσο, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Ακόμα και αν αναζητάτε θεραπεία για τη χειμερινή κατάθλιψη ή την ψυχική ασθένεια, είναι πιθανό να αισθάνεστε θλιμμένοι, απελπισμένοι ή καταβεβλημένοι. Αλλά είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν είστε μόνοι σας και ότι πάντα θα υπάρχει κάποιος εκεί έξω για να σας βοηθήσει.

Εάν συνεχίζετε να παλεύετε με ψυχικές διαταραχές όπως η SAD, η κατάθλιψη, το άγχος ή η διπολική διαταραχή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) είναι μια συχνή διαταραχή της διάθεσης, αλλά δεν χρειάζεται να ελέγχει τη ζωή σας και να καταστρέφει τον ύπνο σας. Αν σας πιάνει η μελαγχολία του χειμώνα κάθε χρόνο ή των εορτών δοκιμάστε να μιλήσετε σε κάποιον εδικό. Μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στην απόλαυση όλων των υπέροχων εμπειριών που έχει να προσφέρει αυτή η εποχή του χρόνου.

Πηγή κειμένου: https://sleepdoctor.com/