Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κοιμάστε; Πιθανώς γνωρίζετε ότι ολόκληρο το σώμα σας χαλαρώνει και ο εγκέφαλός σας επεξεργάζεται τη μνήμη της προηγούμενης ημέρας. Ένας καλός ύπνος μπορεί να καθαρίσει το μυαλό σας και να επαναφέρει τη διάθεσή σας. Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι ο εγκέφαλός σας μπορεί να ξεπλύνει τις τοξίνες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μερικές φορές αναφέρεται ως τεχνική εξάτμισης τοξικών ουσιών του σώματος. Ο καλός ύπνος λειτουργεί ως η φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος.

Πώς ο ύπνος βοηθά την αποτοξίνωση του εγκεφάλου;

Ο ύπνος μπορεί να αυξήσει τον χώρο μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, απομακρύνοντας τα βλαβερά μόρια στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τον νευροεκφυλισμό. Αυτό σημαίνει ότι όταν κοιμάστε, η κυτταρική δομή του εγκεφάλου σας βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κατάσταση από ό,τι όταν είστε ξύπνιοι. Είναι σαν να ανοίγει ένα υδραυλικό σύστημα, αφήνοντας το θεραπευτικό υγρό να ρέει μέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Πώς εμφανίζονται αρχικά τα τοξικά μόρια που σχετίζονται με τις νευροεκφυλιστικές διαδικασίες;

Λοιπόν, το σώμα σας συσσωρεύει καθημερινά τοξίνες. Το στρες, το άγχος, το αίσθημα εξουθένωσης και πολλά άλλα μπορούν να οδηγήσουν σε συσσώρευση τοξινών στο σώμα σας. Το στρες αυξάνει επίσης τη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού με τις ορμόνες απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν νευροφλεγμονώδεις καταστάσεις.

Ο ύπνος ξεκινά μια άλλη δραστηριότητα αποτοξίνωσης στο σώμα, απελευθερώνοντας ορμόνες για την επιβράδυνση της αναπνοής και τη χαλάρωση των μυών. Η απελευθέρωση αυτών των ορμονών που προκαλούν τον ύπνο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα. Έτσι, ο καλός ύπνος μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα σας. Ομοίως, η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, επειδή οδηγεί σε μείωση της δραστηριότητας αποτοξίνωσης από τον εγκέφαλο.

Πώς ο ύπνος Detox θεραπεύει το σώμα σας;

Όταν ο ύπνος βοηθάει τον εγκέφαλο και ολόκληρο το σώμα σας να αποβάλει τα τοξικά μόρια, την ίδια στιγμή τείνει να υπάρχει αυξημένη ροή αίματος, οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, οδηγώντας στην ανάπτυξη νέων υγιών ιστών. Η αναγέννηση των ιστών μπορεί να βοηθήσει ορισμένα μέρη του σώματος να επουλωθούν από βλάβες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτές οι βλάβες μπορεί να προκληθούν από τραυματισμό ή από άσκηση προπόνησης. Για παράδειγμα, οι έντονες ασκήσεις αντίστασης μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα επίπεδα μυϊκής βλάβης στις πρωτεΐνες που αποτελούν τις μυϊκές ίνες.

Οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά την αποτοξίνωση του ύπνου μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών του σώματος. Οι υγιεινές συνήθειες ύπνου μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων νευρολογικών διαταραχών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη που σχετίζεται με αυτή την ασθένεια τείνει να μειώνεται όταν κοιμάστε αρκετά.

Γιατί οι άνθρωποι αγνοούν την αποτοξίνωση του ύπνου;

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μεθόδους αποτοξίνωσης για να απομακρύνουν τα απόβλητα από το σώμα μέσω δίαιτας αποτοξίνωσης, ποτών, νηστείας και σάουνας. Ωστόσο, ο ευκολότερος τρόπος για να αποτοξινώσετε το σώμα σας είναι να κοιμηθείτε καλά. Ένα καλό, τακτικό μοτίβο ύπνου είναι ζωτικής σημασίας, επειδή πολλές σωματικές και ορμονικές λειτουργίες εξαρτώνται από αυτόν τον ρυθμό ύπνου.

Το σώμα σας έχει ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι που ρυθμίζει την υπνηλία και την εγρήγορση. Η υπερβολική εργασία ή η κατανάλωση κοινωνικών μέσων ενημέρωσης μπορεί να διαταράξει αυτόν τον φυσικό υγιή ρυθμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της ικανότητας αποτοξίνωσης του οργανισμού και σε μη βέλτιστη λειτουργία βασικών οργάνων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πάρτε για παράδειγμα το συκώτι. Παίζει βασικό ρόλο στην αποτοξίνωση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου φιλτράροντας το αίμα για την απομάκρυνση των τοξινών. Η έλλειψη ύπνου ή τα διαταραγμένα πρότυπα ύπνου μπορεί να επηρεάσουν το φυσικό μεταβολικό ρολόι του ήπατος, θέτοντας το ήπαρ σε υψηλότερο κίνδυνο επιβλαβών ιατρικών καταστάσεων.

Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πάντα ότι ο ύπνος είναι η καλύτερη αποτοξίνωση ή ορισμένα πράγματα εμποδίζουν τον ύπνο τους. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να βάζουν πράγματα όπως η δίαιτα ή η υπερβολική απόλαυση του χρόνου στην οθόνη πάνω από τον καλό ύπνο.

Γνωρίζατε ότι ένας καλός βραδινός ύπνος μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του σώματός σας αλλά και στην αποτοξίνωση του εγκεφάλου σας; Η επιστήμη του εγκεφάλου δείχνει ότι ο εγκέφαλος και άλλα μέρη του σώματος εξαρτώνται από τον καλό ύπνο για να επιδιορθωθούν και να αναπληρωθούν. Για τους ανθρώπους που αναρρώνουν από την επιβλαβή επίδραση των ναρκωτικών και του αλκοόλ, η εξασφάλιση καλής ποιότητας ύπνου είναι ιδιαίτερα θεραπευτική για τον εγκέφαλο, τη διάθεση και τη σωματική υγεία.