Ξεχνάς εύκολα; Μήπως γι’ αυτό ευθύνεται η έλλειψη ύπνου και πρέπει να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στο να κοιμάσαι επαρκώς και πιο ποιοτικά;

Ο καλός ύπνος μας βοηθά να σκεφτόμαστε καθαρά, να θυμόμαστε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε και να παίρνουμε ευκολότερα αποφάσεις. Όταν δεν έχουμε αρκετό ποιοτικό ύπνο, αυτό βλάπτει την “εκτελεστική μας λειτουργία” – ένα σύνολο ικανοτήτων που πρέπει να κάνουμε καλά στο σχολείο, στην εργασία και σε όλα τα πεδία της καθημερινής μας ζωής.

Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους τρεις Αμερικανούς ενήλικες δεν έχουν επαρκή ύπνο σε τακτική βάση. Τα αίτια είναι πολλά, όπως οι κακές συνήθειες ύπνου, οι διαταραχές ύπνου όπως η Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου και η εργασία με βάρδιες ή οι περιορισμοί στον ύπνο εξαιτίας της εργασίας (όπως στον στρατό).

Δεν έχει σημασία η αιτία, δεν υπάρχει προσαρμογή ή απλά το να συνηθίζει κανείς στην απώλεια ύπνου. Επηρεάζει όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία, την υγεία, ή τον τίτλο εργασίας. Εδώ είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ύπνος και η έλλειψή του επηρεάζουν τις νοητικές μας λειτουργίες:

  • Όταν κάποιος χάνει ύπνο, είναι πιο δύσκολο να εστιάσει και να δώσει προσοχή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζεται η συνολική του επίδοση και η παραγωγικότητά του.
  • Η έλλειψη ύπνου επιβραδύνει τον χρόνο αντίδρασης, καθιστώντας επικίνδυνη την οδήγηση και άλλους κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια στην εργασία και στο σπίτι. Μια δημοσκόπηση του National Sleep Foundation έδειξε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των οδηγών δήλωσαν ότι έχουν χάσει την προσοχή τους ή έχουν αποκοιμηθεί κατά την οδήγηση.
  • Ο ύπνος τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα και βοηθά στην παραγωγή νέων ιδεών. Οι έρευνες δείχνουν ότι χρειαζόμαστε καλό ύπνο για να τροφοδοτήσουμε τις υψηλού επιπέδου, καινοτόμες σκέψεις μας και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων.
  • Καθώς κοιμόμαστε, οι μνήμες επανενεργοποιούνται, οι συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων ενισχύονται και οι πληροφορίες μετατρέπονται από βραχυπρόθεσμες σε μακροπρόθεσμες. Χωρίς αρκετό ποιοτικό ύπνο, ξεχνάμε ευκολότερα. Μελέτες υποδεικνύουν ότι ο ύπνος λίγο μετά από τη μάθηση νέων πληροφοριών μας βοηθά να διατηρήσουμε και να ανακαλέσουμε αυτές τις πληροφορίες για αρκετό καιρό αργότερα.