Ξυπνάτε και νιώθετε εξαντλημένοι και ευέξαπτοι; Εάν ναι, τότε το άρθρο αυτό είναι για εσάς! Συνεχίστε να διαβάζετε για να μπορέσετε να αποκτήσετε έναν ποιοτικό ύπνο και να νιώθετε ανανεωμένοι και ξεκούραστοι κάθε πρωί, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας!

Ποια ορμόνη βοηθάει στην αίσθηση ανανέωσης και ξεκούρασης;

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για έναν ποιοτικό ύπνο και ένα ξύπνημα με την αίσθηση της ξεκούρασης και της ανανέωσης είναι η ορμόνη του ύπνου, που ονομάζεται μελατονίνη. Η μελατονίνη ενεργοποιείται όταν δεν εκτιθέμεθα στον ήλιο.

Όταν πέφτει το σκοτάδι και επικρατεί λιγότερο έως ελάχιστο φως, ενεργοποιείται ο ενδοκρινής αδένας του σώματός μας, που ονομάζεται επίφυση, η οποία μετατρέπει τη σεροτονίνη σε μελατονίνη και δημιουργεί το αίσθημα της νύστας με την έκκριση της μελατονίνης.

Οποιαδήποτε πηγή φωτός μπορεί ενδεχομένως να απενεργοποιήσει την επίφυση και την παραγωγή μελατονίνης!

Άλλα οφέλη της μελατονίνης:

Η μελατονίνη είναι επίσης ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Χρησιμοποιείται επίσης, σαν αντιοξειδωτικό, το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη της μαζικής βλάβης των κυττάρων μας από τις ελεύθερες ρίζες.

Τα άσχημα νέα είναι πως όσο μεγαλώνουμε, η ποσότητα μελατονίνης στο σώμα μας μειώνεται με αποτέλεσμα τον ολοένα και κακής ποιότητας ύπνο, την εμφάνιση φλεγμονών στον οργανισμό μας, αλλά και τη μειωμένη ανοσολογική λειτουργία.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αύξηση των επιπέδων της μελατονίνης;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης δεν αποτελεί και την καλύτερη λύση! Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές για να ενισχύσετε την παραγωγή μελατονίνης πριν τον ύπνο.

  • Φροντίστε να  κοιμάστε καθημερινά το αργότερο από τις 10-11 το βράδυ.
  • Σβήνετε τα φώτα τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον ύπνο.
  • Τοποθετήστε φίλτρο νερού για την αφαίρεση του φθορίου από το πόσιμο νερό. Η μεγάλη ποσότητα φθορίου μπορεί να είναι βλαβερή για τον οργανισμό μας.
  • Εξασφαλίστε την κατανάλωση γλυκίνης, του πολύτιμου αμινοξέους που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Ο ζωμός των οστών είναι μια σημαντική πηγή γλυκίνης!
  • Μειώστε την έκθεση στο μπλε φως των οθονών.
  • Χαρείτε τον ήλιο καθημερινά με ασφάλεια και απορροφήστε βιταμίνη D.
  • Προσπαθήστε να μειώσετε το στρες.
  • Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ.
  • Διατηρήστε την κρεβατοκάμαρά σας δροσερή.

Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και χαρείτε έναν ξεκούραστο ύπνο! Εάν έχετε απορίες, να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας ή τους ειδικούς στον ύπνο!