Όλοι οι γονείς και ειδικά οι νέοι γονείς γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να κοιμίσουν το μωρό τους, και αρκετές φορές αγνοούν τις διάφορες συνθήκες που απαιτούνται για την ανάπτυξη καλών συνηθειών, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και ποιότητα στο περιβάλλον και στη ρουτίνα του ύπνου του. Ας δούμε παρακάτω κάποιες βασικές συμβουλές που δίνουν οι παιδίατροι και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει να κοιμάται το μωράκι σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Το περιβάλλον ύπνου του μωρού σας

Δημιουργήστε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον ύπνου για το μωρό σας. Χρησιμοποιήστε ένα πιστοποιημένο, ανατομικό στρωματάκι που εφαρμόζει σωστά στο κρεβατάκι του χωρίς να αφήνει ανοίγματα περιμετρικά. Τα σεντόνια να είναι στο μέγεθος του κρεβατιού και να είναι καλά τεντωμένα. Μην έχετε κουβέρτες, αρκουδάκια και μαξιλάρια μέσα στην κούνια, ειδικά αν το μωρό σας είναι κάτω από 12 μηνών. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι μετά την ηλικία των 12 μηνών τα αντικείμενα αυτά αποτελούν ελάχιστο κίνδυνο για υγιή μωρά, οπότε μπορούν και να χρησιμοποιούνται. Επίσης, τα ανοίγματα ανάμεσα στα κάγκελα του κρεβατιού να είναι μικρότερα από 4,5 εκ. ώστε να μην τραυματιστεί το μωράκι σας.

Επίσης, το δωμάτιο που κοιμάται το μωρό σας θα πρέπει να αερίζεται τακτικά, κάτι που θα συμβάλλει θετικά στη νυχτερινή ξεκούραση του, και το ιδανικό είναι να κοιμάται πάντα στον ίδιο χώρο, χωρίς θορύβους και έντονα φώτα.

Η θερμοκρασία ύπνου του μωρού σας

Τα μωρά δεν χρειάζονται πολύ ζεστά παπλώματα και γενικά υψηλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, γιατί υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης υπερθερμίας. Επίσης, μην τυλίγετε σφιχτά το μωράκι σας με σεντόνια και μην έχετε κολλημένα τα χεράκια και τα ποδαράκια του.

Σε γενικές γραμμές, να θυμάστε ότι το μωρό σας πρέπει να ντύνεται ή να σκεπάζεται με ακόμα ένα επιπλέον ρούχο από αυτά που εσείς φοράτε ή ντύνεστε. Αν ανησυχείτε ότι το μωρό σας κρυώνει κατά τη διάρκεια του ύπνου και δεν ξέρετε πώς να το σκεπάσετε τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά ρούχα ύπνου τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν τα μωρά ζεστά, χωρίς τον κίνδυνο να καλύψουν το κεφάλι τους.

Η ασφαλέστερη θέση ύπνου για το μωρό σας

Η πιο ασφαλής θέση για το μωράκι σας όταν κοιμάται είναι η πλάτη και θα πρέπει να τοποθετείται με αυτόν τον τρόπο κάθε φορά στην κούνια ή στο λίκνο του. Εκτός κι αν συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος, τότε θα πρεπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας. Επίσης, είναι προτιμότερο  στην αρχή να έχετε το μωράκι σας στο δωμάτιό σας, αλλά όχι στο κρεβάτι σας, παρά μόνο στην κούνια του ή στο κρεβατάκι του για την ασφάλειά του. Τοποθετήστε το κρεβατάκι του δίπλα από το δικό σας έτσι ώστε να μπορείτε να το φτάνετε με το χέρι σας όταν ξαπλώνετε.

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως αν το μωρό σας κοιμάται σε ένα κάθισμα ασφάλειας αυτοκινήτου, καροτσάκι ή οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο των βρεφών τότε θα πρέπει να μετακινηθεί σε μια επίπεδη επιφάνεια ύπνου το συντομότερο δυνατό.

Ο ύπνος του μωρού σας την ημέρα και τη νύχτα

Τα μωράκια, και ειδικά τα νεογέννητα μωράκια, δεν ξεχωρίζουν τη μέρα και τη νύχτα, για αυτό θα πρέπει να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί και να αντιληφθεί σιγά σιγά τη διαφορά και να συνηθίσει. Την ημέρα κρατήστε το δωμάτιο φωτεινό, ακόμα και όταν κοιμάται το μωράκι σας. Όταν είναι ξύπνιο μέσα στην ημέρα, βάλτε το σε σημείο που θα ακούει και θα βλέπει να κάνετε τις δραστηριότητες του σπιτιού, βάλτε του μουσική και μιλάτε του. Παίξτε με το μωρό όσο μπορείτε και τραγουδήστε του καθώς το ταΐζετε.

Τη νύχτα το δωμάτιό του να είναι σκοτεινό – αφήστε μόνο ένα μικρό φωτάκι στο δωμάτιό του και μιλάτε ψιθυριστά. Πρέπει να γνωρίζετε πως είναι σημάδι σωστής ανάπτυξης αν το μωράκι σας ξυπνάει τη νύχτα για να φάει.

Ένα ζεστό μπανάκι

Πριν το βάλετε για ύπνο κάντε του ένα ζεστό μπανάκι, απαλό μασάζ, ταΐστε το και πείτε του ένα χαλαρωτικό τραγουδάκι. Όλα αυτά θα το κάνουν να νιώσει ασφάλεια και να χαλαρώσει πριν τον ύπνο του.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως όλες αυτές οι συμβουλές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν ή υπερισχύουν των συμβουλών που σας δίνει ο παιδίατρος του μωρού σας.