Η σημασία του ύπνου για την υγεία μας είναι αδιαμφισβήτητα αξιοσημείωτη! Τα οφέλη που μπορεί να έχει τόσο στο μυαλό, όσο και στο σώμα είναι αμέτρητα, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, 13 Μαρτίου, αξίζει να τα θυμηθούμε, για να μην ξεχνάμε να αφιερώνουμε στον εαυτό μας τον χρόνο που κάθε φορά χρειαζόμαστε, σε αυτή την τόσο αγαπημένη συνήθεια που δεν είναι άλλη από… τον ύπνο! Και μην ξεχνάμε… με μέτρο πάντα!

1. Αίσθημα ευεξίας

Αρχικά, όλοι έχουμε ένα υπέροχο αίσθημα ευεξίας και ευφορίας, όταν μόλις έχουμε ξυπνήσει έπειτα από έναν ποιοτικό και επαρκή οκτάωρο ύπνο. Μπορούμε να ανταπεξέλθουμε αποτελεσματικά και ξεκούραστα στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, ενώ αισθανόμαστε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια.

2. Καλή εγκεφαλική λειτουργία

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλός μας μπαίνει σε λειτουργία προετοιμασίας για την επόμενη ημέρα, φιλτράρει πληροφορίες, ενώ μπορεί και βελτιώνει την ικανότητα εκμάθησης νέων πραγμάτων και λήψης αποφάσεων, τη δημιουργικότητα, και την συγκέντρωση, προάγοντας έτσι και την παραγωγικότητα στην εργασία μας.

3. Δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα

Η έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει τα λευκά αιμοσφαίρια που είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Έτσι, ειδικοί υποστηρίζουν, κατόπιν ερευνών, ότι ακόμη και ένα βράδυ αϋπνίας, μπορεί να επηρεάσει την προσαρμοστικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Κι αυτός ίσως είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικός ένας σωστός και τακτικός ύπνος για την κατάσταση της υγείας μας, γενικά.

4. Λαμπερό και υγιές δέρμα

Όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς, αυξάνονται οι ορμόνες του στρες. Αυτό δεν ωφελεί το δέρμα, και ιδιαίτερα το ευαίσθητο με τάση εμφάνισης ακμής. Η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει την εμφάνιση φλεγμονών, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε επιδείνωση των ατελειών, αλλά και σε περαιτέρω αύξηση της ευαισθησίας.

5. Καλή λειτουργία ορμονών και διατήρηση του βάρους

Σύμφωνα με έρευνες, τόσο ο ύπνος, όσο και ο μεταβολισμός, ελέγχονται από τους ίδιους τομείς του εγκεφάλου. Όταν νυστάζουμε, παράλληλα αυξάνεται η συγκέντρωση συγκεκριμένων ορμονών στο αίμα, οι οποίες καθορίζουν και την όρεξή μας για φαγητό. Έτσι, επαρκής ύπνος, σημαίνει καλύτερα επίπεδα συγκέντρωσης ορμονών, οπότε και ελεγχόμενη όρεξη για κατανάλωση τροφής.

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, λοιπόν! Πώς;… Πέφτουμε για ύπνο!