Οι διαταραχές ύπνου που οφείλονται στις βάρδιες εργασίας, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει κυρίως άτομα που εργάζονται τη νύχτα, νωρίς το πρωί, αλλά και με μεταβαλλόμενες βάρδιες στη δουλειά τους.

Η διαταραχή μπορεί να προκαλέσει αϋπνία όταν οι εργαζόμενοι προσπαθούν να κοιμηθούν ή/και υπερβολική υπνηλία ενώ εργάζονται. Συνήθως παρατηρείται σημαντική απώλεια ύπνου. Το μέσο άτομο που εργάζεται με βάρδιες χάνει μία έως τέσσερις ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Τι είναι οι διαταραχές ύπνου που οφείλονται στις βάρδιες εργασίας;

Οι διαταραχές ύπνου που οφείλονται στις βάρδιες εργασίας, χαρακτηρίζονται ως διαταραχές ύπνου κιρκαδικού ρυθμού. Αυτή η παθολογική οντότητα χαρακτηρίζεται από μια κακή ευθυγράμμιση μεταξύ του σώματος και των κιρκαδικών ρυθμών που ρυθμίζουν τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Άλλες διαταραχές ύπνου του κιρκαδικού ρυθμού περιλαμβάνουν καθυστέρηση και προχωρημένη διαταραχή φάσης ύπνου-αφύπνισης, ακανόνιστη διαταραχή ύπνου-αφύπνισης και jet lag.

Οι κιρκαδικοί ρυθμοί καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό φως και το σκοτάδι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο αμφιβληστροειδής των ματιών αντιλαμβάνονται το φως του ήλιου και σηματοδοτούν τον εγκέφαλο να απελευθερώσει ορμόνες όπως η κορτιζόλη που σας κρατούν σε εγρήγορση και ενέργεια. Καθώς ο ήλιος δύει και το φως εξασθενεί, ο εγκέφαλός σας παράγει μια άλλη ορμόνη, μελατονίνη, η οποία προκαλεί αισθήματα υπνηλίας και χαλάρωσης.

Η διαταραχή του ύπνου λόγω βάρδιας στην εργασία, σχετίζεται συγκεκριμένα με την κακή ευθυγράμμιση του προγράμματος εργασίας με τον παραδοσιακό κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Η αϋπνία, η υπερβολική υπνηλία, καθώς και η επαναλαμβανόμενη απώλεια ύπνου είναι τα καθοριστικά συμπτώματα των διαταραχών ύπνου λόγω βάρδιας στην εργασία.

Προκειμένου να γίνει σωστή διάγνωση της διαταραχής ύπνου λόγω βάρδιας στην εργασία, οι ασθενείς θα πρέπει να αναφέρουν συμπτώματα που εμφανίζονται για τουλάχιστον ένα μήνα παρά τις προσπάθειές τους για επαρκή ύπνο κάθε μέρα.

Η διαταραχή ύπνου λόγω βάρδιας στην εργασία, επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, κάποιος που εργάζεται με βραδινή βάρδια μπορεί να μην έχει τα ίδια συμπτώματα με έναν άλλο εργαζόμενο με βάρδια νωρίς το πρωί. Ο βαθμός στον οποίο επηρεάζεται η απόδοση κατά τη διάρκεια της ημέρας ποικίλλει επίσης ανά ασθενή. Μερικοί άνθρωποι τελικά προσαρμόζονται στην εργασία τη νύχτα και στον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνο. Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ο γάμος, η οικογένεια και οι κοινωνικές πιέσεις μπορούν να αυξήσουν την απώλεια ύπνου από τη διαταραχή του ύπνου κατά την εργασία.

Επιπλοκές της διαταραχής ύπνου

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η διαταραχή του ύπνου λόγω βάρδιας στην εργασία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως:

Προβλήματα διάθεσης

Η διαταραχή ύπνου λόγω βάρδιας στην εργασία μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους να αισθάνονται ανυπόμονοι, ευερέθιστοι και ανίκανοι να αντιμετωπίσουν προβλήματα ή συγκρούσεις. Πολλοί αποφεύγουν να αλληλοεπιδρούν με τους συναδέλφους τους, και μπορεί επίσης να αισθάνονται λιγότερο διατεθειμένοι να αλληλοεπιδρούν κοινωνικά με φίλους και μέλη της οικογένειας όταν δεν εργάζονται. Τα άτομα με διαταραχή ύπνου λόγω βάρδιας στην εργασία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνα που δεν έχουν τη διαταραχή.

Κοιμάσαι καλύτερα όταν κοιμάσαι με τον/την σύντροφό σου!

Κακή απόδοση εργασίας

Τα άτομα με διαταραχή ύπνου λόγω βάρδιας στην εργασία δυσκολεύονται συχνά να συγκεντρωθούν, να δώσουν προσοχή και να θυμούνται πληροφορίες. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε μειωμένη απόδοση στην εργασία και πρόσθετο κόστος για τους εργοδότες.

Υψηλότερος κίνδυνος ατυχήματος

Δεδομένου ότι η διαταραχή ύπνου λόγω βάρδιας στην εργασία μειώνει την εγρήγορση και το χρόνο αντίδρασης, θέτει τους εργαζόμενους σε μεγαλύτερο κίνδυνο να διαπράξουν σφάλματα ή να εμπλακούν σε ατύχημα. Εκτός από τα ατυχήματα στο χώρο εργασίας, αυτά τα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν σε τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους, εξαιτίας της υπνηλίας που νιώθουν.

Πρόσθετα προβλήματα υγείας

Απαιτείται ένας καλός ύπνος για να αποκατασταθεί το σώμα και να διατηρηθεί η καλή υγεία του ανοσοποιητικού. Η διαταραχή ύπνου λόγω βάρδιας στην εργασία και η επακόλουθη απώλεια ύπνου μπορούν να επιδεινώσουν τα υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως γαστρεντερικά, μεταβολικά, αναπαραγωγικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Χαμηλή τεστοστερόνη

Σε μερικούς ανθρώπους, η εργασία με βάρδιες μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης τους, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν με κόπωση, χαμηλή ενέργεια και χαμηλή λίμπιντο.

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν λιγότερα συμπτώματα της διαταραχής μετά τη μετάβαση σε μια πιο συμβατική αλλαγή εργασίας. Ωστόσο, τα συμπτώματα της αϋπνίας μπορεί να παραμείνουν μετά την αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων και αυτό μπορεί να χρειάζεται μια ξεχωριστή διάγνωση σε περίπτωση χρόνιας διαταραχής αϋπνίας.

5+1 προτάσεις για τη βελτίωση της αναπνοής