Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους το φαγητό αργά τη νύχτα μπορεί να συμβάλλει στο ροχαλητό!

«Πολλοί θεωρούν ότι η κατανάλωση φαγητού νωρίτερα ανακουφίζει την άπνοια του ύπνου τους».

Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του ροχαλητού απαιτούν επιμονή μέχρι να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα.

Αρχικά, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε το φαγητό τουλάχιστον 4 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Γιατί να το δοκιμάσω;

Πολλές πηγές προτείνουν να μην τρώτε πολύ αργά, αλλά υπάρχει πολύ λίγη έρευνα για την επίδραση ενός μεγάλου βραδινού γεύματος στο ροχαλητό. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι έχουν ακούσει… ανέκδοτα από τους ασθενείς τους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ένα μικρό βραδινό γεύμα που προλαβαίνουν να χωνέψουν μέχρι να κοιμηθούν, μπορεί να μειώσει δραστικά το ροχαλητό τους.

Με ποιο τρόπο το φαγητό αργά τη νύχτα μπορεί να συμβάλλει στο ροχαλητό;

1. Πίεση και δύσπνοια

Πιστεύεται ότι όταν το στομάχι είναι πλήρης από τροφή, μπορεί να ασκήσει πίεση στο στήθος και να επηρεάσει αρνητικά την αναπνοή. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πνεύμονες και το διάφραγμα μοιράζονται χώρο με το στομάχι και το λεπτό έντερο.

Όταν το στομάχι είναι πολύ γεμάτο, το διάφραγμα έχει λιγότερο χώρο για διαστολή και συστολή. Αυτό εξηγεί τη δύσπνοια που οι άνθρωποι αισθάνονται συχνά μετά από ένα ιδιαίτερα βαρύ γεύμα.

Εάν αυτή η δύσπνοια παραμένει μέχρι τον ύπνο, η τεταμένη αναπνοή μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό.

2. Παλινδρόμηση οξέος

Η παλινδρόμηση σημαίνει κυριολεκτικά «επιστροφή» και αυτό συμβαίνει όταν το οξύ από το στομάχι επιστρέφει πίσω στον οισοφάγο και ακόμη και στον αεραγωγό.

Η παλινδρόμηση είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα που προκύπτει από την κατανάλωση τροφής αργά τη νύχτα. Το στομάχι χρειάζεται αρκετές ώρες για να αδειάσει σωστά. Όταν ξαπλώνετε πολύ σύντομα μετά το φαγητό, αυτό μπορεί να επιτρέψει στο περιεχόμενο του στομάχου να επανέλθει με τη βοήθεια της βαρύτητας.

Εκτός από τον αντίκτυπο στον οισοφάγο, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν την έννοια της παλινδρόμησης που επηρεάζει τον αεραγωγό και που μπορεί να επιδεινώσει το ροχαλητό.

Αυτή η «παλινδρόμηση των αεραγωγών» μπορεί άμεσα να ερεθίσει και να ερεθίσει τον ιστό που είναι υπεύθυνος για το ροχαλητό.

Η παλινδρόμηση οξέος μπορεί επίσης να συμβάλει στην υπερβολική συσσώρευση βλέννας στο πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού. Ως αποτέλεσμα λοιπόν, μπορεί να εμφανιστεί πονόλαιμος και βήχας που με την σειρά τους συμβάλλουν στην επιδείνωση του ροχαλητού.

Ο βήχας συνδέεται στενά με το ροχαλητό καθώς και τα δύο είναι αποτέλεσμα ερεθισμού και φλεγμονής των αεραγωγών. Η παλινδρόμηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε πολλούς ανθρώπους που παρουσιάζουν χρόνιο βήχα και ροχαλητό.

Η παλινδρόμηση έχει επίσης συσχετιστεί με άλλα ζητήματα στους ανώτερους αεραγωγούς, όπως βραχνάδα, δυσκολία στην κατάποση και χρόνια ενόχληση στον λαιμό.

3. Ορισμένα συστατικά μπορούν να επιδεινώσουν το ροχαλητό

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι τα τρόφιμα που τρώτε και εάν μπορούν να επηρεάσουν το ροχαλητό σας.

Ενώ η έρευνα για συγκεκριμένα τρόφιμα και ο αντίκτυπός τους στο ροχαλητό είναι ακόμη σε εξέλιξη, υπάρχουν πολλά στοιχεία σχετικά με την παλινδρόμηση και τα τρόφιμα που καλό θα ήταν να αποφύγετε.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά επιβραδύνουν την πέψη και χαλαρώνουν τη βαλβίδα που χωρίζει το στομάχι και τον οισοφάγο. Τα όξινα τρόφιμα, όπως ορισμένα φρούτα, καθώς και πικάντικα συστατικά, είναι γνωστό ότι ερεθίζουν την περιοχή του λαιμού, επιδεινώνοντας έτσι το ροχαλητό, είτε άμεσα είτε και έμμεσα μέσω της παλινδρόμησης οξέος.

Μακροπρόθεσμα

Ενώ οι ειδικοί πιστεύουν στα άμεσα αποτελέσματα της κατανάλωσης φαγητού τουλάχιστον 4 ώρες πριν από τον ύπνο, το γεγονός αυτό μπορεί να έχει περισσότερα μακροπρόθεσμα οφέλη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά πολλοί από αυτούς συνεχίζουν να το παραλείπουν. Η  κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής το βράδυ μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επιδιώκετε να τρώτε περισσότερο το πρωί. Μάλιστα, αυτή η τεχνική μπορεί να φανεί ταυτόχρονα αποτελεσματική και για την απώλεια βάρους.

Ορισμένες έρευνες υποθέτουν ότι αυτό οφείλεται σε αυξημένη καύση λίπους ή σε αλλαγές στον μεταβολισμό, αλλά είναι πιο πιθανό να είναι απλώς ένας αποτελεσματικός τρόπος ρύθμισης της όρεξής σας και παραμονής σας εντός των συνιστώμενων θερμιδικών ορίων.