Πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι τα όνειρά τους αλλάζουν όταν είναι έγκυες. Πώς μπορούν εγκυμοσύνη και ποιότητα ονείρων να συσχετίζονται και πώς μπορεί
αυτή η κατάσταση να αντιμετωπιστεί;

Τα όνειρα μπορούν να γίνουν πιο έντονα και ζωντανά, ενώ μερικές γυναίκες εμφανίζουν αύξηση στους εφιάλτες και τα όνειρα που προκαλούν άγχος. Ένας πιθανός λόγος; Η εγκυμοσύνη προκαλεί μια αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών, η οποία με την σειρά της επηρεάζει τους ρυθμούς ύπνου, οδηγώντας σε νέα μοντέλα ονείρων. Πώς όμως η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τα όνειρά σου και πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτές τις αλλαγές;

Καινούρια πρότυπα ονείρων

Οι γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερα όνειρα όταν είναι έγκυες. Εκτός από τα πιο ζωντανά όνειρα, πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν καλύτερη ανάκληση ονείρων. Το περιεχόμενο των ονείρων τους μπορεί επίσης να αλλάξει.

Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι ονειρεύονται το νερό, τη γονιμότητα, τις αλλαγές του σώματός τους, τη μετάβαση στην εργασία και το μελλοντικό μωρό τους. Μερικά από αυτά τα όνειρα μπορεί να εκδηλωθούν ως εφιάλτες ή φόβους σχετικά με το μωρό.

Τί κρύβεται όμως πίσω από αυτές τις αλλαγές στα όνειρα την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Οι μεταβολές που συμβαίνουν στις ορμόνες είναι υπεύθυνες για τα πιο έντονα και συχνότερα όνειρα. Οι έγκυες γυναίκες τείνουν επίσης να γίνονται πιο κουρασμένες και να κοιμούνται πιο συχνά, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους παρατηρούν αύξηση των ονείρων συνολικά.

Επιπλέον, η μεγαλύτερη ανάκληση των ονείρων σχετίζεται με τη μεταβολή των ρυθμών ύπνου. Οι έγκυες γυναίκες τείνουν να ξυπνούν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω διαφόρων διαταραχών που συμβαίνουν, όπως όταν το μωρό κινείται μέσα στη μήτρα ή εξαιτίας της ανάγκης τους για ούρηση. Αυτές οι αφυπνίσεις μπορεί να εμφανιστούν στη μέση ενός κύκλου ονείρου και οδηγούν σε ευκολότερη ανάκληση των ονείρων.

Τέλος, οι έγκυες γυναίκες μπορούν να ξοδέψουν χρόνο σκεπτόμενες το μωρό τους, τη διαδικασία της γέννας, καθώς και τη νέα τους ζωή με ένα παιδί. Είναι φυσιολογικό αυτές οι σκέψεις, οι φαντασιώσεις και οι φόβοι να παίζουν στα όνειρά σας και μερικές φορές με τη μορφή εφιάλτη.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τα δυσάρεστα όνειρα;

Το να ονειρεύεσαι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ένας υγιής τρόπος να δουλέψεις με τις ελπίδες και ανησυχίες σου.

Ακόμα, τα δυσάρεστα όνειρα, ειδικά τα ζωντανά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να είναι ενοχλητικά. Ίσως να μπορείτε να μειώσετε την συχνότητά τους συζητώντας με τον γιατρό σας σχετικά με τις ανησυχίες σας αναφορικά με την εγκυμοσύνη, την εργασία ή τη μητρότητα.

Ακολουθήστε τις συνήθεις συμβουλές ύπνου για τις έγκυες γυναίκες, όπως η αποφυγή λήψης υπερβολικής ποσότητας υγρών πριν από τον ύπνο, αλλά και διάφορες τεχνικές χαλάρωσης για να προετοιμαστείτε για την ώρα ύπνου. Να είστε σίγουρες ότι δεν υπάρχει έρευνα που να υποδηλώνει ότι οποιοδήποτε τρομακτικό όνειρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει κάποια επίδραση στην υγεία του μωρού σας.