Παρόλο που η Άπνοια Ύπνου είναι μια νυχτερινή κατάσταση, δεν είναι ασυνήθιστο να βιώνετε συμπτώματά της και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ελέγξτε ορισμένα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Η έντονη αναπνοή που θυμίζει την Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου μπορεί να μοιάζει αδύνατο να χαθεί, αλλά πολύ συχνά οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι βιώνουν αυτή την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, σύντροφοι που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι, είναι πιθανό να αντιληφθεί ο ένας το πρόβλημα του άλλου, και όχι ο καθένας τον δικό του, μιας και η ανίχνευση του δικού μας θορύβου είναι σχεδόν αδύνατη.

Αλλά το διαταραγμένο ροχαλητό είναι μόνο ένα σημάδι της Άπνοιας Ύπνου, αν και το πιο αναγνωρίσιμο. Πολλά συμπτώματα συμβαίνουν πραγματικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν παρατηρήσετε κάποια από τα παρακάτω, μιλήστε με τον γιατρό σας, μιας και εάν η Άπνοια Ύπνου δεν θεραπευτεί, μπορεί να αυξηθεί η πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων επιπλοκών στην υγεία.

1. Υπερβολική κόπωση

Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι κοινό σύμπτωμα Άπνοιας Ύπνου. Επειδή η κατάσταση συνδέεται με πολλές σύντομες διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, είναι δύσκολο να ξεκουραστείτε πραγματικά τη νύχτα. Σαν αποτέλεσμα, είναι σύνηθες για τους πάσχοντες από Άπνοια Ύπνου να αισθάνονται εξαντλημένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρόλο που δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία.

2. Κακή διάθεση ή αδυναμία συγκέντρωσης

Τα άτομα με Άπνοια Ύπνου μπορεί να είναι ευερέθιστα ή να υποφέρουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολλοί δυσκολεύονται επίσης να παραμείνουν συγκεντρωμένοι, είτε στη δουλειά είτε στο σχολείο. Τα παιδιά που επηρεάζονται από την πάθηση μπορεί να παρουσιάζουν ανησυχίες στην τάξη ή να είναι υπερκινητικά.

3. Πρωινοί Πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι κατά την αφύπνιση είναι συχνά σημάδι κάποιου που πάσχει από διαταραχή του ύπνου, ειδικά όταν δεν υπάρχει αξιοσημείωτη αιτία, όπως η κατανάλωση αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ. Μερικά άτομα με Άπνοια Ύπνου μπορεί επίσης να παρουσιάσουν πονόλαιμο ή ξηροστομία το πρωί.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα και υποψιάζεστε ότι μπορεί να σχετίζεται με την Άπνοια Ύπνου, μιλήστε με τον γιατρό σας. Εκείνος μπορεί να συστήσει μια μελέτη ύπνου για περαιτέρω αξιολόγηση. Εάν έχετε αυτή την πάθηση, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής καθώς και άλλες θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να σταματήσετε το ροχαλητό, επιτρέποντάς σας να απολαύσετε τον ύπνο που χρειάζεστε τη νύχτα, ώστε να μπορείτε τελικά να είστε ξεκούραστοι την επόμενη μέρα.