Υπάρχουν μερικοί νυχτερινοί θόρυβοι που δεν μπορείτε να ελέγξετε, όπως ένας θορυβώδης συγκάτοικος, ο σκύλος του γείτονα ή τα διερχόμενα αυτοκίνητα σε μια κοντινή εθνική οδό. Όμως υπάρχουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που ελαττώνουν το ροχαλητό.

Σταματήστε τις θορυβώδεις νύχτες και τον ανήσυχο ύπνο με αυτές τις εύκολες συμβουλές!

Ευτυχώς, μπορείτε να μειώσετε την ένταση του ήχου σε έναν από τους συνηθέστερους ήχους που διαταράσσουν τον ύπνο, κι αυτός δεν είναι άλλος από το ροχαλητό.

Αυτές οι απλές βελτιώσεις στον τρόπο ζωής σας μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τις πιθανότητες ότι εσείς ή ο σύντροφός σας θα παραμένετε ξύπνιοι από το ροχαλητό, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερο ύπνο και για τους δυο σας.

Αλλάξτε την στάση που κοιμάστε

Το να κοιμάστε ανάσκελα μπορεί να είναι άνετο, αλλά ο ύπνος με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό. Αυτό συμβαίνει επειδή τοποθετείτε το σώμα σας σε μια θέση όπου η γλώσσα σας μπορεί εύκολα να πάει προς τα πίσω, εμποδίζοντας μερικώς τον αεραγωγό σας.

Κάντε μια προσπάθεια να γυρίσετε στην πλευρά σας προτού αποκοιμηθείτε, αλλά αν διαπιστώσετε ότι εξακολουθείτε να ξυπνάτε βρισκόμενοι ανάσκελα, δοκιμάστε αυτό το παράξενο αλλά δοκιμασμένο τέχνασμα:

Ράψτε μια μπάλα τέννις μέσα σε ύφασμα και βάλτε το στο πίσω μέρος της πιτζάμας σας. Στην περίπτωση που κυλήσετε πάνω στην πλάτη σας, θα προσθέσει πίεση στην σπονδυλική σας στήλη, προτρέποντάς σας έτσι να παραμείνετε στην πλάγια θέση.

Παραμείνετε σε ένα υγιές βάρος

Τα παραπανίσια κιλά μπορούν να οδηγήσουν σε πύκνωση των ιστών στην περιοχή του λαιμού, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα για ροχαλητό. Συζητήστε με τον γιατρό σας εάν μια ρουτίνα άσκησης ή κάποια αλλαγή στη διατροφή θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε.

Μην παραμένετε ξύπνιοι μέχρι αργά

Εάν το ροχαλητό αυξάνεται μετά από ξενύχτι και ποτό στο μπαρ, μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον ύπνο. Το αλκοόλ, καθώς και τα ηρεμιστικά, όπως τα υπνωτικά χάπια, μπορούν να χαλαρώσουν υπερβολικά τους μυς του λαιμού, προκαλώντας ροχαλητό. Αν πίνετε, προσπαθήστε να έχετε το τελευταίο σας κοκτέιλ αρκετές ώρες πριν κοιμηθείτε.

Καθαρίζετε τακτικά τη μύτη σας

Η ρινική συμφόρηση, είτε οφείλεται σε αλλεργίες, είτε σε κρύο, μπορεί να σας δυσκολέψει στην αναπνοή ενώ κοιμάστε. Και αν αλλάξετε εισπνέοντας από το στόμα σας, είναι πιθανό ότι θα αρχίσετε επίσης το ροχαλητό. Δοκιμάστε να κάνετε ρινικές πλύσεις με αλατούχο ρινικό διάλυμα ή χρησιμοποιήστε ένα σπρέι ή από του στόματος αποσυμφορητικό.

Πηγαίνετε στο κρεβάτι νωρίτερα

Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να ροχαλίζετε τη νύχτα. Προσπαθήστε να κοιμάστε τις συνιστώμενες επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ, ακόμα κι αν στην αρχή δυσκολεύεστε.

Εάν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές και το ροχαλητό εξακολουθεί να σας απασχολεί, επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ειδικά εάν η νυχτερινή σας αναπνοή είναι εξαιρετικά δυνατή ή συνοδεύεται από συχνές διακοπές όλη τη νύχτα.

Ο γιατρός σας θα θελήσει να αποκλείσει την Άπνοια Ύπνου, μια σοβαρότερη διαταραχή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακό πρόβλημα, αυξημένη αρτηριακή πίεση, και άλλα προβλήματα.