Τα παιδιά που ροχαλίζουν μπορεί να έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου. Μια σοβαρή και υποδιαγνωσμένη διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μάθησης, καθυστέρηση ανάπτυξης, ακόμη και καρδιακή και εγκεφαλική βλάβη. Υπό το πρίσμα αυτό, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΠ) έχει αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές που θα βοηθήσουν του παιδίατρους να αναγνωρίσουν και να θεραπεύσουν την πάθηση πριν εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα υγείας στο παιδί.

H ΑΑΠ εκτιμά ότι το 2% των παιδιών προσχολικής ηλικίας έχουν ροχαλητό που σχετίζεται με την άπνοια ύπνου, η οποία προκαλείται κυρίως από διευρυμένες αμυγδαλές και κρεατάκια. Όταν δεν αντιμετωπίζεται, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμα νευρολογικά προβλήματα, λέει ο Carole L. Marcus, MBBCh, πρόεδρος της επιτροπής κατευθυντήριων γραμμών του AAP.

«Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα στα παιδιά, με πιθανές σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους», λέει ο Marcus στο WebMD. «Όμως, πολλοί γονείς δεν αναφέρουν στον παιδίατρο ότι το παιδί ροχαλίζει και αντίστοιχα οι παιδίατροι συνήθως δε ρωτούν γι’αυτό. Ένα κριτήριο για τις κατευθυντήριες γραμμές είναι να γνωρίζουν οι γονείς και ο παιδίατρος για το ροχαλητό του παιδιού.»  Ο Marcus είναι διευθυντής του παιδιατρικού κέντρου ύπνου στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες του ΑΑΠ, καλούν τους παιδιάτρους να ρωτούν για το ροχαλητό των παιδιών κατά τη διάρκεια ελέγχων ρουτίνας, ακόμη κι αν τα προβλήματα υγείας δε σχετίζονται με αυτό, προκειμένου να έχουν ένα λεπτομερές ιστορικό ύπνου των ασθενών τους.

Τα παιδιά που ροχαλίζουν και έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, μάθησης ή υγείας που μπορεί να σχετίζονται με το ροχαλητό τους θα πρέπει να παραπέμπονται σε εργαστήριο ύπνου για μελέτη μίας ημέρας. Η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για την πλειοψηφία των παιδιών που έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου. Περίπου το 95% των παιδιατρικών ασθενών μπορεί να θεραπευτεί με αυτή τη χειρουργική επέμβαση, λέει ο Marcus.

Ενώ το ένα στο 10 παιδιά ροχαλίζουν το βράδυ, ο ερευνητής του παιδιατρικού ύπνου David Gozal, υποστηρίζει ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι από αυτούς έχουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το ροχαλητό. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ένα στα πέντε παιδιά που ροχαλίζουν έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου, αλλά πολλά περισσότερα από αυτά μπορεί να έχουν μη αναγνωρισμένα προβλήματα που σχετίζονται με το ροχαλητό, λέει.

«Το ροχαλητό δεν είναι φυσιολογικό και κανένα παιδί δεν πρέπει να ροχαλίζει», λέει ο Gozal στο WebMD. «Αλλά είναι αλήθεια ότι μερικά παιδιά φαίνεται ότι δεν έχουν προβλήματα υγείας που συνδέονται με αυτό. Νομίζω ότι όσο περισσότερα μαθαίνουμε, θα διαπιστώνουμε ότι όλο και περισσότερα παιδιά έχουν προβλήματα από ό,τι πιστεύαμε.»

Πηγή: https://www.webmd.com/