Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι η διάθεση επηρεάζει τον ύπνο σου;

Μπορεί να υπάρχουν σημάδια στα οποία δεν έχεις δώσει ακόμη τη σημασία που θα έπρεπε!

Αν και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν όταν λυγίζουν συναισθηματικά, η σχέση ανάμεσα στις διαταραχές της διάθεσης και τον ποιοτικό ύπνο είναι πολύπλοκα αμφίδρομη. Όπως ακριβώς η αρνητική διάθεση μπορεί να κάνει τον καλό ύπνο να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ο συχνά ανεπαρκής και διακεκομμένος κατά τη διάρκεια της νύχτας ύπνος, μπορεί να οδηγήσει σε έντονες περιόδους κατάθλιψης ή άγχους. Ανεξάρτητα από το τί από αυτά συμβαίνει πρώτο, το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η κακή διάθεση και ο κακός ύπνος πάνε χέρι-χέρι. Τελικά η διάθεση επηρεάζει τον ύπνο σου; Τρία σημάδια που το αποδεικνύουν!

  1. Ο διακόπτης των σκέψεων είναι πάντα “ενεργοποιημένος”

Ανεβαίνεις στο κρεβάτι και οι ανησυχίες στον εγκέφαλό σου μοιάζουν σαν πολύχρωμα φωτάκια που δεν σταματούν να παράγουν φως ποτέ, ακόμα κι όταν προσπαθείς να τα αποσυνδέσεις;

Είτε πετάς και γυρίζεις με ανήσυχες σκέψεις αγωνιζόμενος μόνο μέσα από το μυαλό σου, είτε κατοικείς σε ένα γενικό αίσθημα αρνητικότητας, η ανικανότητα να κλείσεις την απαισιόδοξη φλυαρία στο κεφάλι σου κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τα προβλήματα του ύπνου σου.

Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος της αϋπνίας είναι πολύ υψηλότερος σε άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές.

  1. Σύρεσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας

Τα συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους μπορούν να σε δυσκολέψουν να κοιμηθείς είτε ελαφρά είτε και βαθιά. Μπορούν επίσης να σε κάνουν να έχεις πιο κατακερματισμένα μοτίβα ύπνου και να σε κάνουν να αισθάνεσαι κουρασμένος την επόμενη μέρα, παρόλο που το μοτέρ σου καταγράφει αρκετές ώρες στο κρεβάτι.

Φυσικά, η ίδια η κατάθλιψη μπορεί να συνοδεύεται από χαμηλή ενέργεια, οπότε είναι δύσκολο να καταλάβεις αν η νωθρότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι αποτέλεσμα του κακού ύπνου που σχετίζεται με τη χαμηλή ή κακή διάθεση.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, αν μπερδεύεσαι μέσα στην ημέρα σου ενώ έχεις ήδη περάσει αρκετές ώρες στο κρεβάτι την προηγούμενη νύχτα, η διάθεσή σου μπορεί να παίζει ρόλο.

  1. Έχεις κακά όνειρα

Ο καθένας βιώνει το περιστασιακό τρομακτικό όνειρο, αλλά οι συχνοί εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη και το άγχος, καθώς και με κακή ποιότητα ύπνου και χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Είναι ένας σκληρός κύκλος για να μπορέσει τελικά να σπάσει.

Τα ενοχλητικά ή αρνητικά φορτισμένα όνειρα μπορούν να σε κάνουν να ξυπνήσεις εξαιτίας του ύπνου και να αποτελέσουν πρόκληση για να επιστρέψεις σε αυτόν.

Τότε, η αδυναμία να κρατήσεις σταθερά κλειστά τα μάτια σου κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι συναισθηματικά ασταθής την επόμενη μέρα, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά σου να κοιμηθείς την επόμενη νύχτα.

Τα καλά νέα είναι ότι η κατάθλιψη, το άγχος και η χαμηλή διάθεση είναι θεραπεύσιμες καταστάσεις. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου, εκτός από την αύξηση του ενεργειακού σου επιπέδου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συζήτησε με τον γιατρό σου για τα προβλήματα του ύπνου και τη διάθεσή σου για να καταλήξετε μαζί σε ένα πλάνο αντιμετώπισης άμεσα.