Αν αισθάνεσαι αβοήθητος για αυτή τη συνήθεια που εμφανίζεται κάθε φορά που κοιμάσαι, δεν υπάρχει λόγος! Ακολουθούν 10 τρόποι για να προλάβεις το ροχαλητό!

Το 45% των ανθρώπων ροχαλίζει. Αλλά αυτό που μπορεί να μοιάζει με μια αβλαβή συνήθεια μπορεί να επηρεάσει την σχέση σου, τη μνήμη σου και ακόμα και την υγεία σου. Στην πραγματικότητα, τρεις στους τέσσερις ανθρώπους που έχουν ροχαλητό, αναγκάζονται να σταματούν την αναπνοή τους για σύντομες περιόδους κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που διαταράσσει τον ύπνο τους, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να αισθάνονται κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο και για καρδιακές παθήσεις.

σταματήσουν αυτές οι περίοδοι διακοπής της αναπνοής κατά τον νυχτερινό ύπνο και να μπορέσεις να ξεκουραστείς, ξεκινώντας την ημέρα σου αναζωογονημένος.

Ξεφορτώσου τις ωτοασπίδες και ετοιμάσου να ξεκουραστείς με αυτές τις 10 αποτελεσματικές κινήσεις που απαλλάσσουν από το ροχαλητό!

1. Κράτησε ένα ημερολόγιο ύπνου

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ροχαλητό και ένας τρόπος να εντοπίσεις τί βελτιώνει ή επιδεινώνει το ροχαλητό σου, είναι να μελετήσεις διάφορα μοτίβα. Κράτησε ένα σημειωματάριο στο κρεβάτι και ζήτησε από τον σύντροφό σου βοήθεια για την παρακολούθηση κάθε φορά που ροχαλίζεις περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο. Στην συνέχεια, πρόσθεσε λεπτομέρειες όπως το τί έφαγες ή το τί ήπιες κατά το δείπνο και πότε, καθώς και το πότε πας για ύπνο και σε ποια θέση κοιμόσουν όταν άρχισε το ροχαλητό.

2. Χάσε βάρος

Σίγουρα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επιθυμείς ένα υγιές βάρος. Και μπορείς να προσθέσεις και έναν ακόμη… γι’ αυτό γράψε “λιγότερο ροχαλητό” στη λίστα. Το επιπλέον βάρος μπορεί να περιορίσει τον αεραγωγό σου, καθιστώντας έτσι πιο πιθανό το να είναι η νυχτερινή σου αναπνοή θορυβώδης.

3. Άσκηση

Οι αδύναμοι μύες γύρω από τον αεραγωγό σου είναι πιο πιθανό να χαλαρώσουν ενώ κοιμάσαι, προκαλώντας έτσι ροχαλητό. Αλλά, σου έχουμε μία έκπληξη: Ακριβώς όπως η τακτική άσκηση μπορεί να τονίζει τα χέρια, τα πόδια και την κοιλιά σου, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να αλλάξει και τους μύες του λαιμού σου, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να σταματήσεις το ροχαλητό.

4. Κοιμήσου περισσότερο

Όταν αργείς να κοιμηθείς και παράλληλα ξυπνάς νωρίς το πρωί, αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει δυνατό ροχαλητό κατά τον ύπνο. Κι αυτό γιατί όταν φτάνει η στιγμή που επιτέλους το κεφάλι σου χαλαρώνει στο μαξιλάρι, είσαι κουρασμένος και οι μύες του λαιμού σου είναι χαλαροί και επιρρεπείς στο ροχαλητό.

5. Σταμάτησε το κάπνισμα

Αν χρειάζεσαι έναν ακόμα λόγο για να κόψεις αυτή την συνήθεια, αξίζει να γνωρίζεις ότι το κάπνισμα ερεθίζει τους αεραγωγούς σου, συμβάλλοντας έτσι στην εμφάνιση ροχαλητού.

6. Απέφυγε το αλκοόλ

Εκείνο το βράδυ που πέρασες με συντροφιά σου λίγο αλκοόλ, μπορεί να σε επηρεάσει με διάφορες ενοχλήσεις τη νύχτα, ακόμη κι αν η τελευταία σου γουλιά ήταν τέσσερις έως πέντε ώρες πριν πας στο κρεβάτι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλκοόλ (καθώς και άλλα ηρεμιστικά, όπως τα υπνωτικά χάπια) αναγκάζουν τους μυς του λαιμού να χαλαρώσουν.

7. Κοιμήσου στην πλευρά σου

Ο ύπνος σε ανάσκελη θέση είναι μια από τις πιο εύκολες συνήθειες ύπνου που μπορεί να προκαλέσουν ροχαλητό. Αλλά ενώ είναι εύκολο να πεις στον εαυτό σου να κοιμάται στο πλευρό σου όταν είσαι ακόμη ξύπνιος, πρακτικά μπορείς εύκολα να ξεφύγεις. Δοκίμασε να τοποθετήσεις ένα μαξιλάρι πίσω από την πλάτη σου ή ακόμα και να τοποθετήσεις μπάλες του τένις στο πίσω μέρος σου με σκοπό να σε ενοχλεί κάθε φορά που επανέρχεσαι στην ανάσκελη θέση. Μπορεί να μην είναι άνετο, αλλά ο σύντροφός σου θα είναι πολύ πιο ευτυχισμένος αν κοιμάται… χωρίς τον ενοχλητικό θόρυβο στο κρεβάτι του!

8. Καθάρισε τη μύτη σου

Είναι λιγότερο πιθανό να ροχαλίσεις εάν τα ρινικά σου περάσματα είναι καθαρά, διότι αυτό θα παρέχει ένα ανοιχτό πέρασμα για τον αέρα που αναπνέεις. Δοκίμασε ένα ζεστό ντους πριν από το κρεβάτι, χρησιμοποίησε ένα ειδικό ρινικό σπρέι για να ξεπλύνεις τη μύτη σου, δοκίμασε ρινικές λωρίδες για να διευρύνεις τα ρουθούνια σου, και εξέτασε το ενδεχόμενο να έχεις έναν υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά σου για να διατηρήσεις τον αέρα ζεστό (για 50% υγρασία στο υπνοδωμάτιο).

9. Κράτησε το κεφάλι σου ανυψωμένο

Η ανύψωση της κεφαλής σου μπορεί να σε βοηθήσει να πιέσεις τον αεραγωγό σου έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο να αναπνεύσεις καθώς κοιμάσαι. Απλά φρόντισε να στηρίξεις ολόκληρο το άνω μέρος του σώματός σου, αφού η ανύψωση μόνο του κεφαλιού σου μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

10. Ξεφορτώσου οτιδήποτε προκαλεί αλλεργία

Σκούπισε τους ανεμιστήρες οροφής, πλύνε τα σεντόνια και τις κουβέρτες σου και ρίξε τα μαξιλάρια στο στεγνωτήριο και επανέλαβε τακτικά κάθε λίγες εβδομάδες, προκειμένου να απαλλαγείς από ακάρεα σκόνης, μούχλα και άλλες αλλεργιογόνες πηγές που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στους αεραγωγούς σου. Δοκίμασε επίσης να μην έχεις στην κρεβατοκάμαρά σου κάποιο κατοικίδιο, διότι το τρίχωμά του μπορεί να σε ενοχλεί καθώς αναπνέεις όταν κοιμάσαι.