Ένα ποτήρι κρασί στο δείπνο των γιορτών, αλλά και γενικά, ακούγεται πολύ καλό και αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως είναι ευεργετικό ακόμα και για την υγεία μας. Το αλκοόλ όμως μπορεί να είναι και μία από τις αιτίες που προκαλούν ροχαλητό. Ας δούμε περισσότερα παρακάτω.

Είναι αλήθεια πως το αλκοόλ προκαλεί ροχαλητό;

To αλκοόλ έχει κατευναστική δράση και μας οδηγεί σε γρηγορότερο ύπνο, αλλά και σε ροχαλητό. Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν το αλκοόλ εισέρχεται στο σώμα μας, ο εγκέφαλος μας και οι μύες, συμπεριλαμβανομένων αυτών του λαιμού, χαλαρώνουν. Αυτό προκαλεί απόφραξη του αεραγωγού, καθιστά δύσκολο τον αέρα να περάσει και κάνει τους ιστούς να δονούνται κατά την αναπνοή, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο τον ήχο του ροχαλητού.

Πέρα από τη χαλάρωση των μυών, το αλκοόλ προκαλεί και άλλες καταστάσεις που οδηγούν σε ροχαλητό και κακή ποιότητα ύπνου. Πιο αναλυτικά:

  • Ο ύπνος REM καθυστερεί. Είναι αποδεδειγμένο ότι το αλκοόλ μπλοκάρει το στάδιο του ύπνου REM, οπότε ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να ενεργοποιήσει τις κρίσιμες γνωστικές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της εδραίωσης της μνήμης, και δεν έχει ουσιαστικά χρόνο να ξεκουραστεί.
  • Ο κιρκαδικός ρυθμός διακόπτεται. Το αλκοόλ στο αίμα οδηγεί σε υπνηλία πολύ πιο γρήγορα, αλλά υποχωρεί και εξίσου γρήγορα, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε στη μέση της νύχτας.
  • Ξηρός λαιμός και στόμα. Το αλκοόλ αφυδατώνει και οδηγεί σε ξηρότητα τους μύες του στόματος και του λαιμού, κάνοντας το ροχαλητό πιο έντονο.

Πώς μπορεί να αποφύγει κανείς το ροχαλητό μετά από κατανάλωση αλκοόλ;

  • Κοιμηθείτε στο αριστερό πλευρό
  • Κάνετε ασκήσεις στο στόμα που θα βοηθήσουν να ενισχύσετε τους μύες γύρω από τους αεραγωγούς
  • Χρησιμοποιήστε ρινικούς διαστολείς και ειδικές συσκευές για την αντιμετώπιση του ροχαλητού

Φυσικά αν δείτε πως το πρόβλημα επιμένει, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικούς που θα σας συμβουλεύσουν αναλόγως. Και να θυμάστε, όσο λιγότερο αλκοόλ καταναλώνετε, τόσο λιγότερο θα ροχαλίζετε και θα κάνετε καλύτερο και πιο ποιοτικό ύπνο.