Οι ζεστές καλοκαιρινές ημέρες είναι για να τις περνάμε έξω, απολαμβάνοντας τον καλό καιρό και παρόλο που ο ήλιος μας δίνει ενέργεια, μας προκαλεί όμως και υπνηλία και κόπωση. Είναι ο ήλιος όμως που μας κουράζει ή η ζέστη; Τι πραγματικά συμβαίνει;

Το σώμα μας προσπαθεί να διατηρηθεί δροσερό

Είτε κάνει κρύο είτε ζέστη έξω, το σώμα μας εργάζεται συνεχώς για να διατηρήσει μια φυσιολογική θερμοκρασία σώματος. Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν το καλοκαίρι, η εφίδρωση είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο το σώμα μας δροσίζεται. Η εφίδρωση μπορεί να φαίνεται παθητική, αλλά το σώμα μας εργάζεται σκληρά κάνοντάς μας να ιδρώσουμε.

Όταν ζεσταινόμαστε, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και στέλνουν περισσότερο αίμα στην επιφάνεια του δέρματός μας. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται αγγειοδιαστολή, επιτρέπει στο ζεστό αίμα να ψύχεται καθώς ταξιδεύει κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Η αγγειοδιαστολή είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο μπορεί να φαινόμαστε κόκκινοι στο πρόσωπο όταν ζεσταινόμαστε.

Δεν πίνουμε αρκετά υγρά

Η εφίδρωση είναι σημάδι πως χάνουμε πολλά υγρά και αν δεν τα αναπληρώνουμε μπορεί να αφυδατωθούμε. Η υπνηλία, η κόπωση, οι πονοκέφαλοι είναι όλα σημάδια αφυδάτωσης. Η αφυδάτωση προκαλεί και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Αισθανόμαστε κουρασμένοι, επειδή ρέει λιγότερο αίμα στον εγκέφαλο και τα όργανά μας.

Πίνουμε τα λάθος ποτά

Είναι εύκολο να καταναλώσουμε ένα ή και περισσότερα παγωμένα ποτά, σόδες ή μπύρες τις πολύ ζεστές ημέρες. Όμως το μείγμα αλκοόλ και καλοκαιρινής ζέστης μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, κόπωση και άλλους κινδύνους.

Το αλκοόλ είναι διουρητικό και αγγειοδιασταλτικό, οπότε μας κάνει να χάνουμε πολλά υγρά. Επίσης, όταν πίνουμε αλκοόλ, πάει λιγότερο αίμα στον εγκέφαλό μας και υπερθερμαινόμαστε.

Η υγιεινή μας διατροφή πάει…διακοπές

Το παγωμένο τσάι, το παγωτό και τα αλμυρά σνακ είναι η χαρά μικρών και μεγάλων το καλοκαίρι. Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε μια περιστασιακή λιχουδιά, αυτά τα τρόφιμα και ποτά στερούνται τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας για ενέργεια. Τα αυξημένα επίπεδα ζάχαρης μπορεί να μας προκαλέσουν υπνηλία και κόπωση.

Το δέρμα μας έχει υποστεί ζημιές από τον ήλιο

Ακόμη και όταν φοράμε αντηλιακό, οι ισχυρές υπεριώδεις (UV) ακτίνες του ήλιου εξακολουθούν να επηρεάζουν το δέρμα μας. Η έκθεση στην πρωινή υπεριώδη ακτινοβολία μας βοηθά να ξυπνάμε κάθε πρωί. Όμως ο υπερβολικός ήλιος μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακό έγκαυμα. Τα ηλιακά εγκαύματα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματός μας και απαιτούν ενέργεια για να επουλωθούν. Το έντονα ηλιοκαμένο δέρμα δυσκολεύεται να κρατήσει την υγρασία, γεγονός που επηρεάζει την εφίδρωση και αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Υπνηλία μετά το μεσημεριανό γεύμα

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κουρασμένοι μετά το μεσημεριανό γεύμα. Αυτή η υπνηλία συμπίπτει με την ώρα της ημέρας που ο ήλιος είναι πιο φωτεινός, συνήθως μία με τρεις το μεσημέρι, για αυτό σε πολλές μεσογειακές χώρες η σιέστα μετά το φαγητό είναι πολύ δημοφιλής.

Υπνηλία και υπερβολική έκθεση στον ήλιο

Ενώ μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι μετά από μια μέρα στον ήλιο, η κόπωση από τον ήλιο δεν αποτελεί συνήθως κίνδυνο για την υγεία. Η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία όμως είναι!

Η θερμική εξάντληση προκαλεί ακραία κόπωση, μυϊκές κράμπες, ναυτία και πονοκεφάλους. Αυτά είναι σημάδια ότι το σώμα μας εργάζεται πάρα πολύ σκληρά για να δροσιστεί και να διατηρήσει μια υγιή θερμοκρασία. Αν δεν δροσιστούμε σύντομα, μπαίνοντας σε ένα κλιματιζόμενο κτίριο, κάνοντας ένα κρύο ντους ή τοποθετώντας ένα δροσερό πανί στο μέτωπο ή στο πίσω μέρος του λαιμού μας, μπορεί να εξελιχθεί σε θερμοπληξία.

Η θερμοπληξία είναι μια σοβαρή κατάσταση, που εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του σώματός μας ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοπληξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή μας, οδηγώντας σε εγκεφαλική βλάβη και ανεπάρκεια οργάνων.

 

Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν εσείς ή κάποιος που είστε μαζί του εμφανίσει σημάδια θερμοπληξίας, όπως:

  • Σύγχυση, ζάλη ή λιποθυμία.
  • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός και αναπνοή.
  • Ναυτία και εμετός.
  • Δέρμα που είναι ξηρό (χωρίς ιδρώτα), χλωμό ή αναψοκοκκινισμένο.

 

Πάντα να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας!