Η διαμονή στις διακοπές μπορεί να είναι ξεκούραστη ή και αγχωτική για κάποιους. Οι ατομικές εμπειρίες ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία του ξενοδοχείου, τις ανέσεις και τις υπηρεσίες ή τον λόγο της διαμονής.

Είτε ταξιδεύετε μόνοι σας για επαγγελματικούς λόγους, είτε κάνετε μια ρομαντική απόδραση με τον/τη σύντροφό σας, είτε ταξιδεύετε οικογενειακώς, ίσως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα κάνετε στο ξενοδοχείο σας είναι ο ύπνος. Για τον λόγο αυτό, ένα ήσυχο, άνετο και σκοτεινό περιβάλλον ύπνου είναι ιδανικό.

Διακοπές και φαινόμενο της πρώτης νύχτας (FNE)

Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που κοιμούνται σε ένα νέο μέρος παρουσιάζουν αυξημένη δραστηριότητα στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Η περιοχή αυτή του εγκεφάλου αναμένεται να είναι πιο αδρανής όταν το άτομο πέφτει για ύπνο.

Σε ένα νέο χώρο όμως αυτό το τμήμα του εγκεφάλου παραμένει σε εγρήγορση και επαγρύπνηση για σημάδια κινδύνου χωρίς να επιτρέπει στο σώμα να κοιμηθεί. Η αντίδραση αυτή μπορεί να ενεργοποιηθεί ως μηχανισμός προστασίας, δεδομένου ότι η αυξημένη επαγρύπνηση επιτρέπει σε ένα άτομο να ξυπνάει πιο γρήγορα ως απάντηση σε απροσδόκητο θόρυβο. Η δυσκολία προσαρμογής και ύπνου σε ένα νέο περιβάλλον, ονομάζεται φαινόμενο της πρώτης νύχτας (FNE).

Άλλοι λόγοι αδυναμίας ύπνου στις διακοπές

Πέρα από την επίδραση του φαινομένου της πρώτης νύχτας, άλλοι λόγοι που μπορεί να μας κρατούν ξύπνιους ή να μας δυσκολεύουν να κοιμηθούμε είναι το τζετ λαγκ, το άγχος για τις υποχρεώσεις, αν πχ. το ταξίδι μας είναι επαγγελματικό.

Μελέτες έχουν δείξει πως αρκετά άτομα είχαν κακή ποιότητα ύπνου στις διακοπές τους και λόγω της κακής ποιότητας των μαξιλαριών και των στρωμάτων, της υψηλής θερμοκρασίας του δωματίου, τον θόρυβο από τον δρόμο και τον εξαερισμό, αλλά και το ανεπιθύμητο φως από τα παράθυρα.

Τι μπορώ να κάνω για να κοιμάμαι καλύτερα στις διακοπές;

Για να κοιμηθείτε καλύτερα στις διακοπές σας βεβαιωθείτε πως το δωμάτιο που θα επιλέξετε πληροί τις προϋποθέσεις για έναν ποιοτικό ύπνο και ακολουθήστε και μερικά από τα tips που σας παραθέτουμε παρακάτω:

  • Ζητήστε ένα δωμάτιο σε υψηλότερο επίπεδο, μακριά από τον θόρυβο του δρόμου, τους ανελκυστήρες και τις αίθουσες συνεδριάσεων.
  • Βεβαιωθείτε πως το δωμάτιο διαθέτει σκίαστρα ή κουρτίνες συσκότισης.
  • Φορέστε μια άνετη μάσκα ματιών για να αποκλείσετε το φως.
  • Αν χρειάζεστε συγκεκριμένο τύπο μαξιλαριού, φέρτε το δικός σας από το σπίτι για να είστε άνετα.
  • Πάρτε μαζί σας κάτι συναισθηματικό για να το έχετε στο κομοδίνο σας, όπως μια φωτογραφία αγαπημένων προσώπων, ή ψεκάστε το δωμάτιο του ξενοδοχείου σας με ένα άρωμα που χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας.
  • Αν ανησυχείτε για το θόρυβο, σκεφτείτε να πάρετε μαζί σας ένα μηχάνημα λευκού θορύβου ή ωτοασπίδες για να καλύψετε τους ενοχλητικούς ήχους.
  • Ρυθμίστε την ιδανική θερμοκρασία για ύπνο στο δωμάτιό σας, δηλαδή από 16 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
  • Δοκιμάστε μερικές τεχνικές χαλάρωσης για να ηρεμήσετε το σώμα σας και να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου.
  • Ελαχιστοποιήστε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο.

 

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία μπορείτε να απευθυνθείτε στον ιατρό σας ή σε ειδικό σύμβουλο ύπνου.

 

 

Πηγή: Sleep Foundation