Είναι πάλι αυτή η ώρα της ημέρας – ή της νύχτας. Με τη νυχτερινή σας ρουτίνα να έχει ολοκληρωθεί, σβήνετε τα φώτα, σπρώχνετε τα σκεπάσματά σας και πέφτετε στο κρεβάτι. Πώς βολεύεστε κάτω από τα σκεπάσματα;

Μέχρι αυτό το σημείο, η θέση του ύπνου σας μπορεί να είναι εντελώς συνηθισμένη. Αν έχετε βολευτεί στην ίδια θέση στο κρεβάτι από την παιδική ηλικία, μπορεί να μην το σκέφτεστε συνειδητά κάθε βράδυ.

Ωστόσο, είτε γυρίζετε αμέσως προς τη μία πλευρά αφού πέσετε πίσω στα μαξιλάρια σας είτε περνάτε χρόνο για να αλλάζετε στάσεις για να νιώσετε λίγο πιο άνετα, η στάση που προτιμάτε στον ύπνο μπορεί να σας προσφέρει κάποιες σημαντικές πληροφορίες για την υγεία σας.

Ορισμένες στάσεις ύπνου έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας ή καλύτερα αποτελέσματα ευεξίας – θα τις εξερευνήσουμε παρακάτω. Όμως, η συνήθης στάση του ύπνου σας έχει πράγματι σχέση με το ποιος είστε ως άτομο, όπως προτείνουν ορισμένοι ειδικοί; Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες.

Πιθανότατα δεν σκέφτεστε πολύ για το τι σημαίνει η τυπική σας θέση ύπνου, εκτός από την επιθυμία σας για βέλτιστη άνεση ενώ κοιμάστε. Ωστόσο, ορισμένοι ψυχολόγοι και ειδικοί στον ύπνο έχουν προτείνει ότι η προσωπικότητα μπορεί να επηρεάσει τη θέση του ύπνου και να προσφέρει κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές σας.

Ο καθηγητής και ειδικός σε θέματα ύπνου Chris Idzikowski διεξήγαγε έρευνα σε λίγο περισσότερους από 1.000 Βρετανούς ενήλικες για να αποκαλύψει τυχόν συνδέσεις μεταξύ της θέσης ύπνου και της προσωπικότητας. Χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα αυτά για να αντλήσει συνδέσεις μεταξύ κοινών θέσεων ύπνου και χαρακτηριστικών της προσωπικότητας. Μερικά από τα ευρήματά του:

  • Η εμβρυακή θέση είναι η πιο συνηθισμένη, ιδίως μεταξύ των γυναικών. Η θέση αυτή μπορεί να συνδεθεί με τη συστολή και την ευαισθησία.
  • Οι άνθρωποι που κοιμούνται στη μία πλευρά με τα χέρια τεντωμένα μπορεί να είναι ανοιχτόμυαλοι αλλά κάπως καχύποπτοι. Τείνουν επίσης να επιμένουν στις αποφάσεις τους.
  • Ο ύπνος στο στομάχι με τα χέρια ψηλά ή κάτω από το μαξιλάρι συνδέεται με κοινωνικό χαρακτήρα και απέχθεια για την κριτική.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι πιθανότατα καλύτερο να ερμηνευθούν με μια γενναία δόση αλατιού, καθώς η έρευνα είχε αρκετούς βασικούς περιορισμούς:

Εξετάστηκαν μόνο τα αποτελέσματα από περίπου 1.000 άτομα – ένας αρκετά μικρός αριθμός σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Τα ευρήματα αυτά δεν ίσχυαν όταν η δεύτερη ομάδα συμμετεχόντων συμπλήρωσε την ίδια έρευνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να μην ισχύουν για όλους.

Οι άνθρωποι ανέφεραν οι ίδιοι τη θέση ύπνου και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, αφήνοντας περισσότερα περιθώρια για πιθανή μεροληψία.

Μια έρευνα σχετικά με τη θέση ύπνου μεταξύ των Αμερικανών που διεξήχθη από το Συμβούλιο για τον καλύτερο ύπνο (BSC) έδωσε μερικές άλλες πληροφορίες. Ακολουθεί ένα γρήγορο στιγμιότυπο:

  • Οι άνθρωποι που κοιμούνται σε θέση κορμού (στη μία πλευρά με τα δύο χέρια κάτω) πιστεύουν ότι κοιμούνται αρκετά και είναι “πιο υγιείς” από τους ανθρώπους που προτιμούν άλλες θέσεις.
  • Οι άνθρωποι που έχουν μεταπτυχιακό πτυχίο ή ανώτερο είναι πιο πιθανό να προτιμούν τη θέση του εμβρύου από εκείνους που έχουν ολοκληρώσει λιγότερη εκπαίδευση.
  • Η γενιά X και οι millennials είναι πιο πιθανό να προτιμούν τον κοιλιακό ύπνο από τους baby boomers. Οι baby boomers, από την άλλη πλευρά, είναι πιο πιθανό να κοιμούνται στη μία πλευρά με τα χέρια τεντωμένα.
  • Οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αποφεύγουν να κοιμούνται μπρούμυτα με τα χέρια προτεταμένα.

Και πάλι, οι έρευνες δεν είναι το ίδιο με τις ελεγχόμενες δοκιμές και άλλες επιστημονικές μελέτες και άλλοι ειδικοί στον ύπνο είναι λιγότερο σίγουροι για τη σχέση μεταξύ ύπνου και προσωπικότητας.

Η σχέση μεταξύ της θέσης ύπνου και της υγείας σας

Υπάρχουν πολύ περισσότερα στοιχεία που συνδέουν τη θέση ύπνου με ορισμένες πτυχές της υγείας και της ευεξίας – τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για κάθε θέση ύπνου.

Ύπνος στο πλάι

Οι ειδικοί συνιστούν συχνά τον πλευρικό ύπνο, καθώς αυτή η θέση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το ροχαλητό και στη βελτίωση της πέψης.

Αν κοιμάστε στη δεξιά πλευρά σας, όμως, μπορεί να παρατηρήσετε επιδείνωση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή άλλων πεπτικών προβλημάτων. Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά σας κρατά το στομάχι σας κάτω από τον οισοφάγο σας και δυσκολεύει την άνοδο του στομαχικού οξέος.

Ο πλευρικός ύπνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με βελτιωμένη υγεία της μητέρας και του εμβρύου, αλλά η αριστερή πλευρά ευνοείται και εδώ. Ο ύπνος από την αριστερή πλευρά όχι μόνο μειώνει τις καούρες, αλλά βοηθά επίσης στην προώθηση της ροής του αίματος και ανακουφίζει από την πίεση στη μήτρα.

Ο πλευρικός ύπνος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο στη μέση και στη βελτίωση της ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης, αλλά μπορεί να βρείτε δύσκολο τον πλευρικό ύπνο αν έχετε πόνο στον αυχένα ή στους ώμους.

Ύπνος στο στομάχι

Ενώ ο ύπνος στο στομάχι μπορεί να έχει κάποια οφέληΕμπιστευμένη πηγή για την αποφρακτική άπνοια ύπνου και το χρόνιο ροχαλητό, ασκεί επίσης πίεση στον αυχένα και τη μέση σας, ιδίως αν κοιμάστε σε πιο μαλακό κρεβάτι. Αυτή η καταπόνηση μπορεί να βγάλει τη σπονδυλική σας στήλη από την ευθυγράμμιση και να προκαλέσει παρατεταμένο πόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ύπνος με πλάτη

Ο ύπνος στο πλάι ή στο στομάχι μπορεί να αυξήσει την ενδοφθάλμια. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το να πιέζετε το πρόσωπό σας στο μαξιλάρι οδηγεί σε περισσότερα σπυράκια, ερεθισμούς ή ακόμη και ρυτίδες στο πρόσωπο όταν ξυπνάτε.

Αν και ο ύπνος με την πλάτη μπορεί να προσφέρει οφέλη σε οποιαδήποτε ηλικία – οι παιδίατροι συνιστούν να βάζουν τα βρέφη να κοιμούνται ανάσκελα για να μειωθεί ο κίνδυνος του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) – η πλάτη δεν είναι πάντα η καλύτερη για τους ενήλικες.

“Τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια σοβαρή ιατρική κατάσταση όπου οι αεραγωγοί αποφράσσονται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου, τείνουν να έχουν περισσότερα αναπνευστικά προβλήματα όταν κοιμούνται ανάσκελα”, εξηγεί η Wu. “Αυτό είναι πιθανό επειδή ο αεραγωγός μπλοκάρεται πιο εύκολα όταν ξαπλώνουν ανάσκελα”.

Και τι γίνεται με τον πόνο στην πλάτη; Ορισμένοι άνθρωποι με πόνο στη μέση ή στον αυχένα διαπιστώνουν ότι ο ύπνος ανάσκελα επιδεινώνει τον πόνο. Για άλλους, ο ύπνος με την πλάτη είναι η μόνη θέση που προσφέρει ανακούφιση.

Κοιμάστε μια χαρά; Πιθανώς δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τον τρόπο που κοιμάστε. Η καλύτερη θέση ύπνου, άλλωστε, είναι αυτή που σας κρατάει αρκετά άνετους ώστε να ξεκουραστείτε όσο χρειάζεστε!

Πηγή: Healthline.com