Το Ροχαλητό και η Άπνοια είναι συχνές σχετικά παθήσεις στα παιδιά: Υπολογίζεται ότι 1 στα 10 ροχαλίζει και το 2-4% αυτών πάσχει από άπνοια. Κυριότερες αιτίες θεωρούνται η υπερτροφία των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων και σε πολύ-πολύ μικρότερο βαθμό οι εκ γενετής ανωμαλίες στην ανάπτυξη του σκελετού του προσώπου ή ακόμη πιο σπάνιες νευρομυϊκές διαταραχές.
Οι γονείς θα πρέπει να ανησυχήσουν όταν το παιδί παρουσιάζει:
- Έντονο ροχαλητό που το ξυπνάει από τον ύπνο. Αυτό είναι το πρώτο σημάδι αποφρακτικής άπνοιας.
- Παύση – σταμάτημα της αναπνοής, κατά διαστήματα , στη διάρκεια του ύπνου. Στη κατάσταση αυτή η γλώσσα πέφτει προς τα πίσω στο φάρυγγα και εμποδίζει ή κλείνει τελείως το πέρασμα του αέρα.
- Έντονη δυσχέρεια ή αδυναμία αναπνοής στον ύπνο, με συνέπεια την αφύπνιση. Η μερική ή ολική απόφραξη της αναπνευστικής οδού προκαλεί ελάττωση της οξυγόνωσης του εγκεφάλου και το απότομο ξύπνημα του παιδιού. Με το ξύπνημα όμως υποχωρεί η απόφραξη και με μια βαθιά και δυνατή εισπνοή που ακολουθεί, αποκαθίσταται το πέρασμα του αέρα και η οξυγόνωση του εγκεφάλου.
- Έντονη τάση για ύπνο στη διάρκεια της ημέρας και σε ώρες εκτός του τακτικού και προγραμματισμένου ύπνου του.
- Πλέον αυτών, διαταραχές συμπεριφοράς όπως ευερεθιστότητα, ανησυχία, επιθετικότητα, νυκτερινή ενούρηση, καθυστέρηση στην ανάπτυξης ομιλίας, μαθησιακές δυσκολίες στο σχολείο κ.α. , είναι συμπτώματα ενδεικτικά άπνοιας.
Η διάγνωση της άπνοιας θα γίνει από το ιστορικό που θα δώσουν οι γονείς, μια καλή ΩΡΛ/κή εξέταση και ενδοσκόπηση (όταν συνεργάζεται το παιδί) και θα επιβεβαιωθεί με τη μελέτη ύπνου. Η τελευταία γίνεται πλέον με φορητές, απλές και εύκολα ανεκτές συσκευές στο σπίτι του παιδιού. Σ’ αυτές καταγράφεται η ολονύκτια διακύμανση της οξυγόνωσης του αίματος του παιδιού (OxyHolter plus LX) ή οι ήχοι ( θόρυβος-παύση) της αναπνοής (snore check) στη διάρκεια του ύπνου. Κριτήριο βαρύτητας του απνοικού σύνδρομου είναι ο αριθμός απνοιών – υποπνοιών ανά ώρα ύπνου (ΑΗΙ). Δείκτης ΑΗΙ μεγαλύτερος του 2 στα παιδιά αποτελεί απόλυτη ένδειξη για αμυγδαλεκτομή και αδενοειδεκτομή.
Καθ. Παπαβασιλείου Αντώνιος ΩΡΛ/γος,
ΩΡΛ Κέντρο Ροχαλητού – Κέντρο Φωνιατρικής & Εφαρμοσμένης ΩΡΛγίας (Κε.Φ.Ε.Λ)