Το γνωρίζατε πως η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε έναν ξεκούραστο ύπνο; Κι όμως! Μελέτες έχουν δείξει πως αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την αϋπνία και μας χαρίζει έναν καλό ύπνο! Πώς επιτυγχάνεται αυτό και με ποιες ασκήσεις; Ας το δούμε παρακάτω. Πρώτα ας πούμε δύο λόγια για τη γιόγκα.

Τι είναι η γιόγκα;

Η γιόγκα σημαίνει «ένωση» ή «συνένωση» και σκοπός της είναι η απόλυτη αρμονία πνεύματος, νου και σώματος μέσα από την απόλυτη πειθαρχία με ασκήσεις σώματος και διαλογισμού. Η γιόγκα βοηθάει στην απόλυτη χαλάρωση με τις διάφορες ασκήσεις που έχει, βελτιώνοντας την ευλυγισία και συμβάλλοντας στη γενική ευεξία και υγεία.

Ποια είναι τα οφέλη της γιόγκας;

Η γιόγκα θεωρείται μία από τις πιο ισορροπημένες μορφές άσκησης με πολλαπλά οφέλη για τη σωματική και πνευματική μας γαλήνη. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα, μερικά από τα οφέλη της παρακάτω:

  • Προωθεί την αυτοεκτίμησή μας και τη θετική εικόνα του σώματός μας.
  • Βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη λειτουργία της μνήμης μας.
  • Προλαμβάνει την κατάθλιψη και καταπολεμά το άγχος, μειώνοντας το επίπεδο της κορτιζόλης και ρυθμίζοντας την κυκλοφορία του αίματος και τους καρδιακούς παλμούς.
  • Βοηθά στην απώλεια βάρους, παρόλο που δεν είναι έντονη άσκηση.
  • Ωφελεί τη σεξουαλική ζωή.
  • Βελτιώνει την ευελιξία, την ισορροπία και την ψυχική μας υγεία.
  • Μειώνει τις φλεγμονές και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Πώς η γιόγκα βοηθάει σε έναν ξεκούραστο ύπνο;

Η έλλειψη ύπνου ή ο κακός ύπνος οδηγεί σε πολλές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη, η παχυσαρκία, η υπέρταση και οι αγχώδεις διαταραχές. Μελέτες έχουν δείξει πως η γιόγκα είναι μία ιδανική άσκηση πριν τον ύπνο, όχι μόνο γιατί μειώνει το στρες, αλλά βοηθάει στην έκκριση μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου και έχει αγχολυτική δράση. Επίσης, η γιόγκα βοηθάει αρκετά και στην πέψη, οπότε ο οργανισμός είναι πιο ξεκούραστος μόλις ξυπνήσει το πρωί. Οι βαθιές αναπνοές μέσα από τις ασκήσεις της γιόγκα χαλαρώνουν το σώμα και απομακρύνουν όλες τις αρνητικές σκέψεις που μπορεί να συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω κάποια απλά βήματα και ασκήσεις για να εξασφαλίσουμε έναν ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο:

  • Προετοιμάζουμε τον χώρο μας κατάλληλα. Βρίσκουμε έναν χώρο στο σπίτι μας για να μπορέσουμε να απλωθούμε και να τεντώσουμε τα πόδια μας στον τοίχο.
  • Φοράμε άνετα ρούχα, χαμηλώνουμε τα φώτα, βάζουμε απαλή μουσική και ξαπλώνουμε σε ένα στρωματάκι.
  • Προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε και να εστιάσουμε στην αναπνοή. Παίρνουμε βαθιές ανάσες και βρίσκουμε έναν ρυθμό.
  • Ξεκινάμε με την άσκηση «πόδια πάνω στον τοίχο». Εάν θέλουμε τοποθετούμε ένα μαξιλάρι κάτω από τη λεκάνη μας. Ξαπλώνουμε ανάσκελα και απλώνουμε τα πόδια μας στον τοίχο. Προσπαθούμε να πλησιάσουμε όσο περισσότερο γίνεται στον τοίχο. Αφήνουμε το πάνω μέρος του σώματος να χαλαρώσει και απλώνουμε τα χέρια μας αριστερά και δεξιά, όπως μας εξυπηρετεί.
  • Κάνουμε την «όρθια κάμψη προς τα εμπρός», λυγίζοντας αργά τον κορμό προς τα εμπρός από την όρθια θέση. Τα χέρια μπορούν να ακουμπήσουν στο πάτωμα ή στους αγκώνες ή στις κνήμες.
  • Χαλαρώνουμε και αναπνέουμε, κάνοντας την πόζα «ξαπλωμένη πεταλούδα». Ξαπλώνουμε ανάσκελα και ανοίγουμε τα γόνατά μας, πιέζοντας τα πέλματα των ποδιών μας έτσι ώστε να ακουμπούν μεταξύ τους.
  • Ολοκληρώνουμε τις χαλαρωτικές ασκήσεις με τη στάση savasana. Ξαπλώνουμε ανάσκελα και τεντώνουμε τα κάτω και άνω άκρα μας. Κρατάμε τα χέρια μας ανοιχτά με τις παλάμες να κοιτούν προς τα επάνω και αφήνουμε τους αστραγάλους μας εντελώς χαλαρούς. Κλείνουμε τα μάτια μας, σβήνουμε όλες τις σκέψεις και χαλαρώνουμε τελείως.

 

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πως ο χώρος που κοιμόμαστε καλό είναι να χρησιμοποιείται μόνο για ύπνο, οπότε οι ασκήσεις γιόγκα θα πρέπει να γίνονται σε κάποιον άλλο ήσυχο χώρο.

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη γιόγκα και τις ασκήσεις θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Σε περίπτωση που έχετε διαταραχές ύπνου που επιμένουν, θα πρέπει να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό ιατρό ή σύμβουλο ύπνου.

Πηγή: Harvard Health