Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας που προκαλείται από τον σχηματισμό κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις. Η άρθρωση που επηρεάζεται περισσότερο είναι αυτή του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού, γι’ αυτό και η ουρική αρθρίτιδα είναι γνωστή και ως ποδάγρα.

Είναι μια αρκετά συχνή μορφή αρθρίτιδας, που χαρακτηρίζεται από πόνο, πρήξιμο και ευαισθησία στις αρθρώσεις. Τι την προκαλεί και πώς συνδέεται με το ροχαλητό; Είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα απαντήσουμε παρακάτω.

Τι μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα;

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από τη συσσώρευση ουρικού οξέος στις αρθρώσεις, το οποίο μετατρέπεται σε συμπαγείς κρυστάλλους. Κάποιοι από τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε ουρική αρθρίτιδα είναι οι παρακάτω:

  • Αυξημένο σωματικό βάρος, αν και μελέτες έχουν δείξει πως ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας υπάρχει και σε άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος.
  • Διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες κρέατος, θαλασσινών, ποτών με ζάχαρη και αλκοόλ.
  • Γενετική προδιάθεση.
  • Αποφρακτική υπνική άπνοια με χαρακτηριστικό το δυνατό ροχαλητό.

Πώς συνδέεται η ουρική αρθρίτιδα με το ροχαλητό;

Όσοι πάσχουν από υπνική άπνοια και συνεπώς από το ροχαλητό που τη συνοδεύει κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, παρουσιάζουν διακοπές στην αναπνοή τους, με αποτέλεσμα να βιώνουν έντονη κούραση, δυσκολία συγκέντρωσης και νευρικότητα, αφού η ποιότητα του ύπνου τους είναι αρκετά χαμηλή.

Μελέτες έχουν δείξει πως η υπνική άπνοια συνδέεται, πέρα από την υπέρταση και τον διαβήτη, με την εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας. Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος εμφάνισης της ουρικής αρθρίτιδας και τα υψηλότερα επίπεδά της, παρουσιάζονταν ένα με δύο χρόνια μετά τη διάγνωση της υπνικής άπνοιας και του ροχαλητού.

Λόγω των επαναλαμβανόμενων διακοπών στην αναπνοή, που προκαλείται κατά τη διάρκεια της υπνικής άπνοιας και του ροχαλητού, δημιουργείται μειωμένη οξυγόνωση, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα του ουρικού οξέος.

Πώς αντιμετωπίζεται το ροχαλητό και η ουρική αρθρίτιδα;

Η υπνική άπνοια και το ροχαλητό αντιμετωπίζονται με τη χρήση συσκευής συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP). Η χρήση της συσκευής επαναφέρει τα επίπεδα οξυγόνου στο φυσιολογικό, επομένως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος κι έτσι να μειώσει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας ή να βελτιώσει τα συμπτώματα της. Τρόποι αντιμετώπισης της ουρικής αρθρίτιδας είναι οι πάσχοντες να πίνουν άφθονο νερό ώστε να αραιώνεται το ουρικό οξύ στο σώμα. Άλλοι τρόποι είναι οι κρύες κομπρέσες στα σημεία του οιδήματος για ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή, όπως και ανύψωση και ξεκούραση της προσβεβλημένης άρθρωσης.

Φυσικά, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ιατρό σας εάν τα συμπτώματα επιμένουν και να συμβουλεύεστε τους ειδικούς για κάθε ιατρικό θέμα.

Πηγή: Arthritis Foundation