Το ροχαλητό μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η ανατομία του στόματος και των ρινικών κόλπων, η κατανάλωση οινοπνεύματος, οι αλλεργίες, το κρυολόγημα και το βάρος.

Όταν αποφορτίζεστε και μεταβαίνετε από ελαφρύ ύπνο σε βαθύ ύπνο, οι μύες στην οροφή του στόματος (μαλακή υπερώα), η γλώσσα και ο λαιμός χαλαρώνουν. Οι ιστοί στο λαιμό μπορεί να χαλαρώσουν αρκετά, ώστε να μπλοκάρουν μερικώς τον αεραγωγό σας και να δονούνται.

Όσο πιο στενός είναι ο αεραγωγός, τόσο πιο ισχυρή γίνεται η ροή του αέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κραδασμών των ιστών, γεγονός που προκαλεί το δυνατότερο/ εντονότερο ροχαλητό σας.

Οι παρακάτω συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν τον αεραγωγό και να προκαλέσουν ροχαλητό:

  • Η ανατομία του στόματος. Έχοντας ένα χαμηλό, παχύ μαλακό ουρανίσκο μπορεί να περιορίσει τον αεραγωγό σας. Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι μπορεί να έχουν επιπλέον ιστούς στο πίσω μέρος του λαιμών που μπορεί να περιορίζουν τον αεραγωγό. Παρομοίως, εάν το τριγωνικό κομμάτι ιστού που κρέμεται από το μαλακό ουρανίσκο (σταφυλή) είναι επιμηκυμένο, η ροή αέρα μπορεί να παρεμποδιστεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κραδασμών.
  • Κατανάλωση αλκοόλ. Το ροχαλητό μπορεί επίσης να προκληθεί λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ πριν από τον ύπνο. Το αλκοόλ χαλαρώνει τους μυς του λαιμού και μειώνει τις φυσικές σας άμυνες κατά της απόφραξης των αεραγωγών.
  • Ρινικά προβλήματα. Η χρόνια ρινική συμφόρηση ή ένα καμπύλο διάφραγμα μεταξύ των ρουθουνιών σας (αποκλίνον ρινικό διάφραγμα) μπορεί να συμβάλλει στο ροχαλητό.
  • Στέρηση ύπνου. Η μη λήψη αρκετού ύπνου έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω χαλάρωση στο λαιμό.
  • Θέση ύπνου. Το ροχαλητό είναι συνήθως πιο συχνό και δυνατό σε ανάσκελη θέση, καθώς η επίδραση της βαρύτητας στο λαιμό περιορίζει τον αεραγωγό.