Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δυσκολεύει για τις περισσότερες μέλλουσες μαμάδες. Όσο η κοιλίτσα μεγαλώνει, τόσο το να βρει η έγκυος μια βολική στάση ύπνου γίνεται ένα πραγματικό κατόρθωμα και φυσικά το μπρούμυτα αποκλείεται.
Πόνοι στη μέση, την πλάτη και τον αυχένα, αλλά και συχνά ξυπνήματα τη νύχτα καθιστούν τον ύπνο έναν στόχο που σπάνια επιτυγχάνεται σε ικανοποιητικό βαθμό. Ωστόσο, ο ύπνος τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ είναι απαραίτητος για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και την ψυχική ισορροπία της εγκύου.
Τα καλά νέα είναι ότι με το κατάλληλο στρώμα μπορείτε να διευκολύνετε αυτή τη διαδικασία και να δώσετε την ευκαιρία στο σώμα σας να ξεκουραστεί επαρκώς όντας ξαπλωμένο.
Ανατομικό στρώμα με Memory Foam
Μια εξαιρετική επιλογή στρώματος για τις εγκύους είναι το ανατομικό στρώμα με memory foam, το οποίο προσφέρει την ορθοπεδική στήριξη που είναι απαραίτητη σε αυτή τη φάση και ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Είναι πολύ βολικό για τις εγκυμονούσες, οι οποίες ούτως ή άλλως και πριν την εγκυμοσύνη βολεύονταν να κοιμούνται στο πλάι, αφού στηρίζει στον αποτελεσματικότερο βαθμό τη λεκάνη και τη μέση.
Ανατομικό στρώμα με Latex ή συνδεδεμένα ελατήρια
Παρόλο που το στρώμα με memory foam θεωρείται μια άριστη επιλογή, ορισμένες έγκυοι προτιμούν το ανατομικό στρώμα με latex ή συνδεδεμένα ελατήρια. Βολεύουν κυρίως όσες προτιμούν να κοιμούνται ανάσκελα, όμως θυμηθείτε ότι η στάση αυτή δεν προτείνεται από τους γυναικολόγους, επειδή το βάρος της μήτρας πιέζει την αρτηρία που συνδέεται με τον πλακούντα και μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος. Σε κάποιες εγκύους τα στρώματα αυτά είναι ίσως λίγο ενοχλητικά, αν όμως έχετε ήδη κάποιο τέτοιο στρώμα, μπορείτε να βελτιώσετε την αίσθηση με ανώστρωμα αφρού μνήμης για ένα μαλακό αποτέλεσμα.
Μέτρια σκληρότητα
Γενική συμβουλή είναι, πάντως, ότι το στρώμα πρέπει να έχει μέτρια σκληρότητα. Αν είναι πολύ σκληρό, δεν θα μπορεί να προσαρμοστεί στο σχήμα του σώματος, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ιδιαιτερότητα της κοιλιάς, ενώ αν είναι πολύ μαλακό δεν θα προσφέρει ικανοποιητική ανατομική στήριξη. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι μια έγκυος σηκώνεται αρκετές φορές το βράδυ, για να πάει στο μπάνιο, ένα πολύ μαλακό στρώμα δεν θα τη βοηθάει να σηκωθεί εύκολα, χωρίς να βάλει μεγάλο βάρος στη μέση.
Απομόνωση κίνησης
Αν κοιμάστε με το σύντροφό σας, είναι καλό να έχετε ένα διπλό στρώμα που απομονώνει την κίνηση στη μία πλευρά του. Έτσι, ο σύντροφός σας δεν θα ενοχλείται από τα συχνά σηκώματα, και εσείς δεν θα ταρακουνιέστε από τις δικές του κινήσεις. Αυτή την απομόνωση κίνησης μπορείτε να την πετύχετε με τα στρώματα με ανεξάρτητα ελατήρια.
Δροσερό στρώμα
Τέλος, μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι το στρώμα πρέπει να είναι φτιαγμένο από υλικά που αναπνέουν και βοηθούν το σώμα να παραμένει δροσερό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αν για όλους το καλοκαίρι είναι μια δύσκολη εποχή για καλό ύπνο, τότε για μία έγκυο με εξάψεις και εφίδρωση τα πράγματα μπορεί να γίνουν αφόρητα. Αποφύγετε στρώματα από μαλλί που διατηρούν πολύ αυξημένη τη θερμοκρασία και επιλέξτε υφάσματα βαμβακερ ή με ίνες Tencel τα οποία είναι πιο δροσερά από το βαμβάκι. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε τα πιο εξελιγμένα υλικά Cool memory και Cool latex.
Πηγή: deltastrom.com