Η εμμηνόπαυση είναι μια κατάσταση σημαντικών ορμονικών, σωματικών και ψυχολογικών αλλαγών για τις γυναίκες, αν και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα. Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης ή της φάσης μετάβασης, οι ωοθήκες μιας γυναίκας σταδιακά (για αρκετά χρόνια) μειώνουν την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης, και οι γυναίκες αναφέρουν μεταξύ άλλων τότε, τα περισσότερα προβλήματα ύπνου.
Πιο συγκεκριμένα, αυτά περιλαμβάνουν εξάψεις, διαταραχές της διάθεσης, αϋπνία και αναπνευστική διαταραχή του ύπνου. Τα προβλήματα ύπνου συνοδεύονται συχνά από κατάθλιψη και άγχος και περίπου μία στις 20 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες πάσχει από αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια κατάσταση που προκαλεί δυνατό ροχαλητό.
Πώς αντιμετωπίζεται το ροχαλητό στην εμμηνόπαυση;
Θεραπεία με οιστρογόνα και προγεστερόνη έχει βρεθεί ότι βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Συνιστάται να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τα συμπτώματά σας, τους κινδύνους και τα οφέλη μιας τέτοιας θεραπείας, καθώς και τις εναλλακτικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου.
Υπάρχουν εναλλακτικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης που μπορεί να λειτουργήσουν για εσάς. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορα προϊόντα και φάρμακα όπως συμπληρώματα ασβεστίου, βιταμίνη D και άλλα φάρμακα που προάγουν τον ύπνο για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και τον περιορισμό των εξάψεων.
Άλλες προληπτικές λύσεις για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης
- Τρώτε υγιεινά: Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα, ειδικά πριν τον ύπνο. Ορισμένα τρόφιμα που είναι πικάντικα ή όξινα μπορεί να προκαλέσουν εξάψεις.
- Διατηρήστε ένα υγιές και φυσιολογικό βάρος.
- Αποφύγετε τη νικοτίνη, την καφεΐνη και το αλκοόλ, ειδικά πριν τον ύπνο.
- Ντυθείτε με ελαφριά ρούχα για να βελτιώσετε την απόδοση του ύπνου.
- Αποφύγετε τις βαριές κουβέρτες και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ανεμιστήρα ή κλιματισμό για να κρυώσετε τον αέρα στο δωμάτιο και να αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος.
- Μειώστε το άγχος και την ανησυχία όσο το δυνατόν περισσότερο.
- Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, μασάζ και άσκηση.
- Συζητήστε με έναν επαγγελματία υγείας εάν νιώθετε κατάθλιψη, είστε ανήσυχοι ή αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη διάθεσή σας.
Αποφασίζοντας σχετικά με το τι είναι τελικά κατάλληλο, κάθε γυναίκα, αναλόγως και με τα συμπτώματα που καλείται να αντιμετωπίσει, θα πρέπει να το συζητήσει με τον γιατρό της.